Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Meze zlatého pravidla

10. 01. 2023
3
4
252
Autor
Danny

Ahoj. Netvrdím, že jsem nějaký obrovský expert na partnerské vztahy nebo vůbec na model interakcí "muž - žena", ale taky už jsem vztahů několik (ehm - docela dost) zažil a tak následující mudrování snad není úplně mimo mísu. "Zlatým pravidlem", které popisuji v názvu této úvahy, myslím ono "chovejte se k ostatním tak, jak chcete, aby se chovali oni k vám" resp v negované verzi "nechovejte se k ostatním tak, jak nechcete, aby se chovali oni k vám". A kde jsou ony jeho meze? Právě v situaci, kdy tito "ostatní" jsou nějakým způsobem jiní než vy a chtějí něco jiného než vy, jako nejikoničtější příklad této jinakosti beru právě opačné pohlaví, kde je problém nejmarkatnější. Například jsem teď četl postřeh na FB - a ono to sedí - jak se k sobě chovají partneři, když jeden z nich prochází nějakou krizí: a hlavní postřeh tam byl, že ženy se k partnerovi chovají tak, jak by pomohlo nějaké jiné ženě, která by byla v krizi (a tomu muži - partnerovi - to nepomůže) a muž se chová k partnerce tak, jak by pomohlo nějakému jinému muži, kdyby byl v krizi (a té partnerce to nepomůže). Zkrátka každý si pokusí představit toho druhého na svém místě a podle toho se chovat: a aniž bych byl nějaký šovinista, tak dodám, že tohle zkrátka nefunguje, pokud je ten druhý nějak jinak stavěný, má jiný způsob myšlení, priority atd. Pak si člověk zkrátka představí sebe na té druhé straně, zkusí tomu "jinému sobě" na druhé straně pomoct a fungovat to nemusí. Abych ten příklad neomezoval jen na pohlaví, tak měl jsem např. v jednom zaměstnání šéfa, jehož stres motivoval a pod tlakem odváděl lepší výkon: ovšem pokud pod ten tlak dal mě, tak mě naopak stres paralyzuje a bylo to horší než předtím a zvažoval jsem odchod z firmy. Taky např. pokud jeden ten člověk je extrovert a druhý introvert, zlaté pravidlo nemusí fungovat... Samozřejmě neříkám, že veškeré zlo v lidské komunikaci je způsobeno tady tímto konkrétním nedorozuměním, jsou gauneři, kteří se chovají k jiným i tak, jak by vadilo i jim samým atd. - ale prostě jako úvaha, kdy něco, co by "možná mělo fungovat" ale někdy bohužel zkrátka nefunguje, snad někoho inspiruje.


4 názory

Pokud lidé okolo tebe vědí, co ti vadí, mohli by se aspoň snažit. Ale hlavní je komunikovat. 


Štírka
11. 01. 2023
Dát tip

Řekla bych: nechte plavat pravidla A mějte docela obyčejně rádi lidi kolem sebe, lidi kteří za to stojí, a Vytvářejte si svět ve kterém se vám bude fajn žít. Základem je ovšem poznání sebe sama. Tomu se lidi málo věnují -€pořád sledují co je okolo -co ten -co onen -jak byl co a koho zaškatulkovali - zařadili - co by si o tom pomysleli. Ale kolik lidí se zabývá tím, aby do hloubky poznali sami sebe - co jsou zač -kam směřují -co a proč jim vadí a co a proč jim nevadí jak se k čemu postavit.  Až pozná člověk sám sebe a přestanou se ho dotýkat věci které se ho dotýkají zbytečně, bude mu natolik dobře, že pak dokáže lépe pochopit ty ostatní, a snad jim i pomoct v těžších situacích. Každá situace je ale místem, které vyžaduje, aby se člověk naučil jej projít sám za sebe... 


Alegna
11. 01. 2023
Dát tip

Zajímavé téma k úvaze, tady by se dalo hodně diskutovat, ano každý jsme nějak nastavení a chováme se podle toho. Naši předci měli rčení: Podle sebe soudím sebe. Myslím, že sedí i na tuto úvahu. Když ale někdo někomu schválně ublíží, tak tady podle mě platí, "nechovat se k jinému tak, jak nechci, aby se on choval ke mně".


Aru
10. 01. 2023
Dát tip

ono to vůbec nefunguje to zlaté pravidlo, to je úplný výmysl, nikdo se nechová k ostatním tak, jak nechce, aby se chovali oni k němu", takový člověk prostě reálně neexistuje. každý se chová podle sebe a svého vlastního uspořádání (např. ten estrovert/introvert), co platí, to jsou hranice, kam až dokáže kdo dohlédnout/jak moc dokáže odhadnout ostatní, jak se dokáže vcítit k druhému, apod. to je to co je určující, ne to stupidní "zlaté pravidlo", které krásně zní na papíře, ale jinak je úplně nerealizovatelné, tím víc, čím víc je daná situace vyhrocená, napjatá a lidi o to víc jednají zkratkovitě


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru