Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

5. Parque de Santa Catarina / 6. Mercado dos Lavradores

15. 02. 2023
6
14
259

V mlžných deštinách Madeiry

*

5. Parque de Santa Catarina

Ani v parku svaté Kateřiny přímo nad funchalským přístavem si fenyklu neužijete. Nikde jinde však neuvidíte v takovém množství kvést strelície, orchideje, magnolie, hortenzie, lilie, azalky, kalokvěty, kamélie, aloe a mnoho dalších nepůvodních rostlin, stromů a keřů. Skrz roští rododendronů je krásný výhled na přístav a hotel Pestana CR7 s muzeem Cristiana Ronalda. Pokud expozici na rozdíl ode mě navštívíte, uvidíte všechny míče ze zápasů, ve kterých dal slavný rodák hattrick, všechny kýčovité trofeje, které mu manželka doma nestrpěla a také fotbalistovu voskovou sochu. Snad je povedenější než ta bronzová na nábřeží.

V parku nacházíme i zavřenou barokní kapli Capela de Santa Catarina z konce 15. století a u jezírka s vodotryskem palác Quinta Vigia ze 17. století, které je rezidencí předsedy vlády a proto veřejnosti nepřístupné. Vchod do budovy zdejšího kasina zdobí bronzová socha císařovny Alžběty Bavorské, přezdívané Sissi, která tu pobývala mezi lety 1860 a 1861. Proč stojí rakouská císařovna ausgerechnet před kasinem, se můžeme jen domnívat. Z houštiny parku pozoruje ruch v přístavu socha Kryštofa Kolumba a na blízké sídlo admirality dohlíží skulptura prince Jindřicha Mořeplavce, zatímco na malém dlážděném plácku ofukuje vítr ležérně ležící bronzové torzo neznámé povětrné ženštiny. Ve skále, u níž se park svažuje k přístavu, má svoji sochu i neznámý madeirský dělník, v potu tváře lámající kámen.

Dnes obživu obyvatelům Funchalu nezajišťuje prodejný sex, ani dřina v kamenolomech, nýbrž lehká práce v cestovním ruchu, především v obchodech, restauracích a hotelech. V metropoli sídlí také výrobci krajek, tradičních čepic s dlouhou anténkou a korkových polobotek, spolu s vinaři, ovocnáři a pěstiteli květin. Zemědělské produkci dominuje vinná réva, banány, brambory a hromada zcela neznámých subtropických plodin, které by Středoevropan do huby nevzal.

*

6. Mercado dos Lavradores

O bohatství a rozmanitosti zdejší flory se můžete přesvědčit na rohu ulic Rua Brigadeiro Oudinot a Rua Latino Coelho v proslulé tržnici Mercado dos Lavradores neboli Tržnici pracujících. Trh hraje všemi barvami a je prosycen charakteristickou směsí vůní zralého ovoce, rozkvetlých květin a mrtvých ryb. Jedná se o učiněnou pastvu pro oči, nos i jazyk a její návštěva nezklame žádného návštěvníka. Pokud se ovšem nerozhodne něco koupit. Pro peněženku už to taková pastva zase není. Ve dvoupatrová budově z roku 1941 s otevřenou střechou najdete exotické plody, zeleninu, ryby, maso, sýry, víno, ale i rukodělné výrobky. Sjíždí se sem šejdíři z celého ostrova, aby turistům za nekřesťanské peníze vnutili své zboží.

Ovocnáři mají výpěstky srovnané podle velikosti a barvy do úhledných hromádek, očištěné, nablýskané a každý prodávající by se cítili k smrti uražen, kdybyste neochutnali z každého druhu kousek, dokonce i z těch podivných zelených šišek připomínajících závaží starožitných hodin, což jsou plody rostliny Monstera deliciosa, kterou máme v obýváku a nepouštíme k ní děti, protože je jedovatá, ale plody jsou dle mínění hokynáře (opravdu, fakticky čestné slovo, ať si Ronaldo zlomí nohu, jestli kecám) jedlé a musím přiznat, že chutnají trošku jako opepřený ananas, docela dobré, ale řízek z toho neuděláš, tak kupujeme alespoň dva malé banány za cenu dvou velkých briliantů a prcháme do suterénu, kde se prodávají čerstvé ryby a plody moře.

Ani zdaleka se rybí trh nepodobá prodeji vánočních kaprů v české rybárně, kdepak. Hromady sépií, mušlí, chobotnic, humrů, krevet a jiné mořské drůbeže, také nepřeberné množství ryb různých druhů, tvarů, barev a velikostí, ale hlavně jsem zvědavý na dlouhou úhořovitou rybu jménem tkaničnice tmavá (Aphanopus carbo), portugalsky zvanou espada, která je předmětem rozsáhlého komerčního lovu a patří v mnoha úpravách k tradičním specialitám ostrovní kuchyně. Jelikož je tkaničnice tvorem hlubinným, žijícím až dva kilometry pod hladinou, po jejím vylovení dojde vlivem prudké změny tlaku k vypoulení očí, pročež tato chutná ryba mívá na prodejních pultech poněkud překvapený pohled.

Do tržnice i ven nepřetržitě proudí zástupy koupěchtivých turistů, které nezbrzdí ani pohled na vysoce umělecky vyvedené azulejos čili malované kachle, jimiž je budova zdobená kolem dokola, zvenku i zevnitř, a jsou na nich výjevy ze života madeirských zemědělců. Povyku a shonu nedokáže zabránit ani téměř prázdná venkovní restaurace vystavující na odiv sochu vinaře, tlačícího sáně s obřím sudem a dvěma voly do kopce. Ani samotné kopce nedokážou klokot velkoměsta zpomalit. A tady je snad jen s výjimkou fotbalových hřišť prakticky všechno do kopce.

 

 


14 názorů

Jsem převelice potěšen.


á.....a opět jsem si pocestovala, něco se dozvěděla...s humorem tobě vlasnímu:-)))


Příjemným zjištěním navíc bylo, že na Madeiře se ještě naplno nerozjel průmysl na ždímání peněz z návštěvníků za každou cenu: místní doprava není předražená, mimo centrum Funchalu i jiných měst se zpravidla neplatí za parkování a na toaletách nemusíš po kapsách hledat drobné, protože všechna WC jsou zdarma. Často u vchodu sedí zřízenec, který hlídá, aby klienti opravdu neplatili.


Alegna
15. 02. 2023
Dát tip

Právě kvůli stále kvetoucím rostlinám a povolání čistič kanálů s pitnou vodou mě kdysi Madeira zaujala


Kočkodane, mám fotografické důkazy, že píšu pravdu a nic než pravdu. Tedy aspoň doufám.


Kočkodan
13. 02. 2023
Dát tip

Květoni, i ty jsi myslím jen člověk, takže se nedá úplně vyloučit lidská chybka. Mně se to nějak nezdá... nebylo to spíš torzo povětrného dělníka a socha transpirující ženy pachtící se s horninou?


Nevím, jak klopené zatáčky mají ve Slušovicích, ale stačilo by obrátit směr běhu a místní koně by se rázem ocitli v těžké nevýhodě.


Andreina
13. 02. 2023
Dát tip

Až někdy poplujem kolem, tak musíme na chvilku zakotvit a ty krávy prozkoumat. Tohle mě fakt zaujalo, protože by se nejdenalo o jediný případ. Kdysi jsem si pouštěla staré desky, co mají doma naši a narazila na písničku, tuším od Palečka a Janíka, o Slušovicích. Ty tam zase zpívají, že koně mají z klopených zatáček ty dvě nohy kratší a Angláni v Liverpoolu se kvůli tomu věšej.


Evženie - kolikrát i cesta autobusem může být nečekaně dobrodružná. 


Gora - to ještě není cestopis, to se teprve rozkoukávám. Bude hůř.


Cestování je krásný koníček. 

Asi vyrazím s vnoučaty dvě stanice autobusem do OC.


Gora
13. 02. 2023
Dát tip

Díky za humorný cestopis, Květoni. 


No jo, bez tyče tam člověk i dobytek může chodit leda po vrstevnicích. Mám pocit, že i krávy, které se tam pasou v kopcích, mají na jedné straně kratší nohy, aby se jim po vrstevnici lépe chodilo.


Andreina
13. 02. 2023
Dát tip Gora

S tou sochou Sissi to nemusí být až tak nepochopitelné. Sice o ní bylo napsáno a natočeno kde co, ale byla vždy stavěna do sympatického světla. Možná všichni (kromě nás) vědí, že holdovala i hazardu  a prohrála v místním kasinu toli, že jim stála za tu sochu. Asi je to mnohem zajímavější drb než celý Ronaldo. Snad jen ta záplava květin by se tomu mohla vyrovnat.

Mercado dos Lavradores je poměrně známá a myslím, že kdo navštívil Madeiru a nebyl v této tržnici nebyl ve skutečnosti ani na ostrově. Je to nejen úplný průřez místními plodinami, ale i ukázka bohatství okolního moře a není důležité, že se mnohé produkty dováží, protože tam skutečně žijí, jen se loví jinde.

Také jste si zkusili skákat v kopcích s tou tyčí, co dřív používali pastevci a dneska je z toho místní sport?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru