Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úsvit jara

17. 02. 2023
0
13
272
Autor
jsu-zde

Vesmír oplývá nocí vrchovatě.
- Neil Gaiman

Paprsky, záře
Vzkvétající zítřky -
zničeny lejzrem

Všechno ztraceno
v mimozemské smršti
- i vůně jara

Po příletu much
Zabzučely blastry -
zůstalo ticho

Za Měsícem mezihvězdná flotila a on ve tvých očích


13 názorů

Alenakar
10. 03. 2023
Dát tip

jsu-zde,

haiku by mělo být jednoduché(aspoň zdánlivě). Příliš abstraktní náměty nejsou pro haiku vhodné. Může sice obsahovat symboly, ale nemělo by být úvahou, ani by nemělo vyjadřovat emoce tak nějak napřímo.


jsu-zde
09. 03. 2023
Dát tip

Alenakar,

díky za povzbudivá slova i kritiku. V mé hlavě šlo o zachycení pocitů diváka, či snílka, na okamžik pohlceného světem, který tady není, v té chvíli se však snad zdá opravdový..

Mezihvězdné lodě možná nejsou opravdové, nicméně smutek za zničenou planetou - byť tady nikdy nebyla, byl.

Nicméně se pokusím všechny dobře míněné řady aplikovat :)


Alenakar
09. 03. 2023
Dát tip

Rado,

tvé první senrjú o sestřelených mimozemských balónech se mi moc líbí. Už ona formulace "mimozemský balón" je natolik absurdní, že stojí za to.


Alenakar
09. 03. 2023
Dát tip

jsu-zde,

jsem moc ráda, že se zajímáš o kategorii haiku. Musím se ale připojit k tomu, co ti napsali snake_01 a Radovan. Možná nejsem v teorii tak ortodoxní jako oni, ale taky jsem přesvědčená o tom, že by se haiku mělo týkat reality. Pro začátek je dobré zachycovat si formou haiku osobní citové prožitky a až potom k nim připojovat nějaký názor nebo filozofický postoj. Vtěsnat to vše do sedmnácti slabik je poměrně těžké, proto se na Písmáku vyskytuje jen velmi málo opravdových haiku.

Držím ti palce. Vydrž.


jsu-zde
07. 03. 2023
Dát tip

Alenakar,

díky za impro, po krátkém oteplení mě návrat zimy uspal stejně jako mouchy, včely však ještě neuletěly..


Alenakar
20. 02. 2023
Dát tip snake_01, Zeanddrich E.

Haiku o mouchách byla oblíbená i ve starém Japonsku... Taky se občas o nějaké to haiku o moucháchpokusím:

 

Dopil jsem pivo -

Masařka na dně láhve

už bzučí basem


snake_01
19. 02. 2023
Dát tip

V tom impru jsem se ti pokusil ukázat, jak by se dalo scifi začlenit do haiku - jinak obecně jsi to pochopil správně. Začleňovat do haiku věci mimo naši bezprostřední zkušenost je velmi náročné, resp. pokud by mělo jít o pravé haiku, tj. takové, které respektuje princip makoto, je to nemožné.


jsu-zde
19. 02. 2023
Dát tip

hade jedna, dík za komentář. snad můžu tvrdit, že jsem se snažil o zachycení okamžiku, kdy naděje a očekávání spojené s jarem byli náhle a nelítostně zničeny nečím mimo dosahu mého lyrického subjektu :)mám to tedy brát tak, že sci-fi / fantasy, nebo prostě prožitky mimo dosah našich reálií do haiku nepatří?P.S.jo a dík za impro, pobavilo :)


snake_01
19. 02. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Haiku pojednává o TADY a TEĎ, takže tvá haiku by mohla být haiku jedině v tom smyslu, že je tvůj lyrický subjekt bludný a představuje si, že je skutečně na palubě... 

 

do zvuku blasterů

a změti zvláštních řečí

dopíjím kafe


dík, to neznám


jsu-zde
19. 02. 2023
Dát tip

Radovane díky za kritiku. Obrazy, které jsem se snažil postavit proti sobě byli příchod jara (života, obrození, romance u měsíčku) a náhlého nebezpečí z vesmíru (destrukce, ohrožení, náhlého konce), v takovém sci-fi zmyslu (Independence day, Star Wars, etc.) - od toho lejzr (laser), mimozemská smršť, blaster (zbraň střílející energetické paprsky ze Star Wars univerza), mezihvězdná flotila (invaze).


Jako haiku mi to nepřijde. Druhému a třetímu dílu nerozumím.  U druhého - co je ta mimozemská smršť a u třetího - mám zato, že blastr je nějaký kryt, takže tím pádem nemám tuchu o co jde.

To poslední, psané na jednom řádku (nic proti, takto píšou haiku Japonci) má atmosféru a k haiku mi přijde nejblíže.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru