Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podobenství o chlápkovi s lahvemi piva (vysvětlování IT věcí pro neajťáky)

11. 03. 2023
9
6
290
Autor
Danny

Vysvětlování IT věcí pro neajťáky, kapitola nultá, vyrovnávací paměť: představte si chlapa, který si každý den koupí dvě piva a po vypití získá dvě vratné lahve.

Představte si taky, že (1) se mu vyplatí získat zálohu na tyto lahve a (2) u okénka, kde se záloha vydává, je každý den fronta.

Buď milý chlápek odnese každý den ty svoje dvě láhve a každý den vystojí frontu: nebo bude chytřejší a každý den vypije dvě piva a láhve dá stranou - a poté, třeba o víkendu, jde se všemi těmito lahvemi naráz a vystojí tím pádem frontu za týden jenom jednou.

Počítačové analogii takovéhoto skladiště lahví se potom říká "vyrovnávací paměť" nebo anglicky "cache" a funguje například mezi pamětí a diskem nebo mezi diskem a sítí: nebudeme čekat na pomalý disk a zapisovat či číst data po jednom, ale po větších blocích, které jsou pak ve vyrovnávací paměti uložené podobně jako lahve ve chlápkově bytě.

Tohle je také jeden z důvodů, proč se musí vždy počítač korektně ukončit, než jej vypnete: musí se "vylít" všechny cache.

A důvod, proč na webových stránkách, když nefungují, pomůže stisknout Ctrl+F5: počítač přestane chytračit jako chlápek s lahvemi a přečte ze sítě vše znovu, bez ohledu na vyrovnávací paměti.


6 názorů

Květoň Zahájský
13. 03. 2023
Dát tip Danny, Zeanddrich E.

Já jsem tušil, že na každý problém existuje nějaký dvojhmat. 


Alegna
11. 03. 2023
Dát tip

To je vtipně a srozumitelně napsané, přimlouvám se za další kapitolu a souhlasím s Janinou, knížka by byla trhák 


Je nějaký takový refresh i na mobilu?


Můj kluk je ajťák. Když mi říká co bylo v práci... No. Radši mu dám pusu. Co vám budu povídat... :)


Kočkodan
11. 03. 2023
Dát tip

S tvým dílkem jsem se jako čtenář (a nevýkonný pivař) vyrovnal velmi dobře. Dokonce tě v duetu s Janou nezapomenu pochválit. :-) 


Janina6
11. 03. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Tak tohle je bomba! Danny, tímhle stylem napiš celou knížku a já si na ni vystojím i frontu. A myslím, že nejsem sama, kdo by uvítal srozumitelného a vtipného průvodce IT bludištěm...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru