Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podnájemníci

Výběr: blacksabbath
02. 04. 2023
21
33
432
Autor
Gora

Předchozí díl: Podnájemníci

Nechtěl už slyšet žádné kroky ani zvuky.

Konečně usnul.

 

Zbytečně brzy zazvonil budík. Ještě má čas, než se půjde do práce.

Co se vlastně stalo v noci, proč psal Monice, proč ten noční rozhovor s bytnou? Sám už teď nevěděl příčinu, jen že se na ni utrhoval, ani netuší, co všechno říkal. Projela jím obava, aby ho za to nechtěla vyrazit.

Nechová se jako dospělák,  když by měl, dumal schoulený do klubka pod příjemně teplou dekou. Dětství si nijak neužil, nejprve útěky daleko, jedno kam od opilého otce a vyčítavé ukřičené matky, pak sociálka, cesta do zámečku neboli polepšovny, kde prvně okusil gandžu, ale taky začal tajně posilovat, skrytý před zvědavci za starobylou zdí ústavu běhal sem a tam, zatoužil urvat si pro sebe kousek svobody, i když ho uvnitř držela vrata s řetězem. Nebýt jen hubený kluk s velkým nosem a mohutnými obroučkami brýlí.

Bál se skoro pořád, strach cítil ve sprchách bez závěsů, na hajzlíku s jediným odtokovým korýtkem a dvěma mísami na třicet kluků. Při štěkotu hlídacího psa schovával v noci hlavu pod polštář. Cukal sebou  pouhým zakroužením včely nebo čmeláka v blízkosti obličeje.

Cítil-li velkou bezradnost nebo ohrožení, raději zaútočil sám.

Důvody svých střetů si obvykle vůbec nepamatoval. Připadal si, jako by mu zas jednou někdo strhl brýle a on oslepen tápal v prostoru, vykřikoval, co by již nedokázal zopakovat, a žádná lež na jeho obranu nebyla dost velká. Ostatně táta lhal odjakživa, hlavně čísla si cucal z palce: na stavbě údajně vydělával dvacet tisíc za tejden, jeho šéf dokonce za den, co nevidět si udělá řidičák a koupí vůz, ale to jen věšel kumpánům na nos bulíky. Věčně neměli na nájem, neudržel korunu.

Od někoho jednou přece jen na dluh koupil střep auta, i když kdysi třikrát propadl a na úplatky autoškole neměl. Tehdy byl Tibor docela hrdý, když se podíval z okna nebo šel ze školy a mohl auto ukázat klukům. Stálo u baráku několik měsíců, až je zdemoloval kus padajícího komína a otec si nakonec zase musel vypůjčit na odtah vraku, který ostatní nájemníci po nocích rozebrali. Tak skončil sen jejich rodiny o vlastním autě.

V hospodě si tátu pak pěkně podávali, vysmívali se, proč to kupoval, když nemá řidičák a ani prachy, a on se vracel namol čím dál častěji, až o práci přišel. V noci chtěl doma dělat pořádek, matka děti bránila,  nakonec otce svých dětí vyhodila. Nastěhoval se na ubytovnu.

Ale to už Tibor znal jen z doslechu, pokud mu někdo z rodiny zavolal do polepšovny.

 

Vstal a došel si do kuchyňky uvařit čaj, namazat krajíc. Kvůli strachu nezdechne žízní a hlady! Je přece chlap!

Stejně mu to babka neměla dělat. Když dostal na zámečku poprvé vytouženou propustku, bylo to na její funus. Táta jako nejstarší syn musel pohřeb zaplatit, a tak si zase vypůjčil.

Se sestrou Monikou babku občas navštívil na LDN. Chtěla, aby jí loupal jablka, bezzubá ústa je jinak neukousla. Nožíkem krájel hada ze slupek, porcoval jablíčko na dílky a občas nadzvednul její ohnutá záda, Monika naklepala babce polštář, a ona jim vyprávěla, jak ještě po válce jezdili po vesnicích s povozem a jak je rodiče pochválili, když z některého dvora něco vzali a nikdo na to nepřišel. Babka uměla vyprávět!

A pak stál bezradný u hřbitovní brány, hledal svoji rodinu. Všichni už byli v kapli. Ženské v slavnostních šátcích stály kolem rakve, naříkaly a on se bál pohlédnout dovnitř, až ho matka přistrčila.

V tu chvíli se jedno víčko ve voskové tváři nadzvedlo a Tibor zahlédl svět, kam už babka patřila, tmu, které se odjakživa bál. Dostal ukrutný strach o sebe, protože mu náhle došlo, že i on jednou skončí v nějaké rakvi a že smrt není jen v povídačkách, ale existuje. Málem se sesypal, musel odejít.

Také teď se v duchu otřásl, popadl hrnek s horkým čajem a šel se raději nasnídat k sobě, aby nemusel koukat do rohu, kde se na plynovém kotli míhalo světýlko. Nesnášel plamínky, připomínaly mu svíce kolem babčiny rakve.

Oblékl montérky a obul pracovní boty. Před domem si zapálil. Bylo chladno. Choulil se do vaťáku. Díval se upřeně na nebe nad protější kaplí, jestli se sluníčku povede vymotat z mlhy.

„Ahoj, Tibore. Tak vyspáno?“ podíval se mu pátravě do obličeje manžel paní domácí, který právě vyšel druhým vchodem z domu. Tibor přikývnul na souhlas.

Následoval šéfa k parkovišti.


33 názorů

Gora
před rokem
Dát tip

Čteš odzadu:-)), i tak děkuji.


64T.B.S.
před rokem
Dát tip

Velmi zajímavé


Gora
před rokem
Dát tip

Děkuji!


Andreina
před rokem
Dát tip

Tak jsem dohnala dnešní díl, ale tenhle hodně o Tiborovi prozradil. Pohled do nitra člověka je vždycky zajímavý, i když nebývá vždy hezký. 


Gora
04. 04. 2023
Dát tip

Evži, díky, snad příběh zaujme.


Jsem moc zvědavá na pokračování.


Gora
04. 04. 2023
Dát tip

Jani, děkuju ti...


vesuvanka
04. 04. 2023
Dát tip

Irenko, velmi pěkně a poutavě napsané, vtáhlo mě do děje. Tibor to neměl vůbec lehké... TIP


Nedalo se jinak....naskočila mi Piloerekce:-)


Gora
03. 04. 2023
Dát tip

Květoni, smeč přijde... a děkuji.


Květoň Zahájský
03. 04. 2023
Dát tip blacksabbath

Zatím jenom uvádíš do děje a seznamuješ s psychologií hlavní (doufám, že hlavní) postavy. A jdeš na to z gruntu, důkladně, takže očekávám nějaký prudký zvrat, nebo nečekaný vývoj událostí. Prostě smeč.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Tak to mě těší...


K3
02. 04. 2023
Dát tip

Papírem nešetři, já si ten čas udělám.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Alegno, hodně mne těší a pokusím se dál držet nastolený směr...


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Jituš, potěšilas! Díky.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Luboši, u tebe jistě nic takového nehrozí. Díky, cením si.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Janino, snazší by bylo sklouznout se po povrchu... ale proč "to" nezkusit jinak. Psycholog však nejsem, jen pozorovatel... A děkuji!


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Ivi, díky, šesti vykřičníky a a... jsi mě překvapila - že děkuji a cením si!


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Díky, Karle. Bude to /na povídku/ dlouhé...


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Jarmilo, díky. Jeho táta začínal jako dělník na dráze a poslední zaměstnání bylo dělat se sádrokartonem po stavbách. Teď by měl být pomalu v penzi, ale nemá odpracované roky, a tak brigádničí a ve volnu pije... 


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Hanko, jsem ráda, že mne stále čteš:-) a hlavně vždy přiložíš nějakou svoji zkušenost, díky.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

Diano, dlouho jsem také netušila, jak se žije v jiných rodinách, tedy jak těžké to někde děti mají... děkuju.


Gora
02. 04. 2023
Dát tip

supíku, díky!


Alegna
02. 04. 2023
Dát tip

Takhle to může napsat jen autor, který se dokáže vcítit, velká poklona, moc dobré čtení


atkij
02. 04. 2023
Dát tip Alegna

Iri, ty jsi skvělá vypravěčka a to se odráží i v psaní...


Kočkodan
02. 04. 2023
Dát tip

Ani já samozřejmě nebudu dělat kolem příštího dílu obrovitánský čtenářský oblouk. (jen v naprostém pominutí smyslů, které se snad v dohledné době nedostaví)


Janina6
02. 04. 2023
Dát tip Alegna, Philogyny

Líbí se mi, jak rozvíjíš vyprávění, v prvním dílu se z toho mohlo vyvinout ledacos, třeba i o dost jednoduššiho, "obyčejně" akčního, ale jak je vidět, jdeš do hloubky a my čtenáři rádi jdeme s tebou. Tibor je mi stále bližší, další část si nenechám ujít.


Teda, ty umíš vtáhnout do děje!!!!!! Tenhle díl je opravdu suprový!..Ukládám si aaaa...........


K3
02. 04. 2023
Dát tip

Až to sem jednou vložíš, přečtu si ještě jednou v celku. Uvidíme co bude dál.


Jamardi
02. 04. 2023
Dát tip Alegna

Něco takového si člověk těžko představí, když o tom neslyšel.

O tatínkovi jsem měla lepší mínění. Možná to byl jeden z těch, o které se staraly Brigády socialistické práce. Měly prý též za úkol dovléci problematické pracovníky na pracoviště.

Jsem zvědavá na pokračování.

 


8hanka
02. 04. 2023
Dát tip K3, blacksabbath, Janina6, Alegna, Philogyny

Zivot s rodicmi sa natrvalo zapise do duse dietata...deformuje ich pohlad na svet, zivot ako taky...dokazes sa vcitit do Tibora, jeho strachov, aj toho z konecna...i pre mna bol kedysi desivy pohlad na babku v truhle, dat jej bozk na rozlucku, ako bolo zvykom som nedokazala...mala som sest. ..


Diana
02. 04. 2023
Dát tip blacksabbath, Alegna

Dost hrozné,  ale napsáno velmi působivě


supizmus
02. 04. 2023
Dát tip blacksabbath

Fůůůha...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru