Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

19. Casa de Chá do Faial / 20. Santana

05. 04. 2023
9
22
275

V mlžných deštinách Madeiry

*

19. Casa de Chá do Faial

Kafe sice zahřeje, ale nenasytí, a tak se spouštíme dolů do údolí, kde je dle úsudku pana šoféra úžasná restaurace v ještě úžasnějším rustikálním prostředí a s naprosto nejúžasnější nabídkou jídel a vín v celém širém okolí. Logicky vzato musí mít pravdu, protože v celém širém okolí jsou jenom hluboké lesy, příkré skály a nebezpečné cesty.

Řidič se jmenuje Decio a bez přestání něco mele. Vypráví vtipy, učí nás základní portugalské fráze jako: „Dobrý den, prosím, děkuji,“ nebo užitečnou větu: „Promiňte, mám děsnou kocovinu,“ průvodkyně Irena se na sedadle spolujezdce křečovitě drží madla, s hrůzou pohlíží na srázy pod silnicí a mimoděk učí řidiče sprosté české fráze jako… No však víte, že. Decio je veselá kopa a vypadá to, že si s ním ještě užijeme. V kopci, kde už auto lapá po dechu a jede pomaleji než krokem, propadá v záchvat smíchu, obrací se dozadu na nás a křičí „Go out! Push, push!“ zase se směje a my nevíme, jestli je to ještě legrace, nebo už máme fakt tlačit. Cesta je místy úzká, že se tak-tak vejdeme, dodávka úpí a celá se třese, zatím ale funguje. Sjíždění do údolí po strmých serpentinách dává vozidlu také pořádně zabrat. Ojetinu z Madeiry bych opravdu kupovat nechtěl.

Kýženou úlevu přináší až osada Faial a parkoviště před hostincem. Restaurace Casa de Chá nabízí překvapivě prostornou vnitřní jídelnu a rozlehlé terasy, umožňující nádherný výhled na mokré louky a zamlžené hory. Krčma se pravděpodobně vyskytuje na seznamu převahy cestovních kanceláří a turistických průvodců, protože v ní můžou (a často i musí) najednou poobědvat čtyři stovky hladových turistů. Celkově je Casa De Chá velmi tradiční staroanglicky vyhlížející podnik s předimenzovaným krbem, poddimenzovanými toaletami a nevídaně žoviálním personálem. Pokud číšník zrovna nenalévá z mísy fenyklovou krémovou polévku, neroznáší jehněčí kýtu s mátovou omáčkou, nebo neotvírá láhev Vinhos Barbeito, tak ve funkci samozvaného animátora prochází mezi stoly, pronáší přípitky, haleká popěvky a co je nejhorší, tančí. Také vybízí strávníky, aby hlasitými citoslovci projevovali spokojenost, kývali se kolektivně ze strany na stranu jako na Oktoberfestu a objednávali si další a další dezerty plněné žloutkovým krémem.

Držet na Madeiře dietu není snadné. Vepřo knedlo zelo vám tu sice nenaservírují, ale na jídelním lístku najdete třeba rajčatovou a cibulovou polévku, espadu s banánem, steak z tuňáka, hovězí espetadu, jehněčí kýtu, brambory, batáty, kukuřičnou polentu, tvarohový pudink či koláč z mučenky. Naše menu zahrnuje pouze tradiční předkrm – chléb s máslem, pak zeleninovou polévku, vepřový steak à milanês s brambory, smaženou polentou a salátem, teatrálně servírovaný jídlonošem přímo z tácu, sladký dezert, kávu a k tomu bílé nebo červené víno Lezíria.

*

20. Santana

Sytým a napojeným vstává se nám od stolu nedobře. Připadáme si jaksi apatičtí, zavalití a ovlhlí. Máme však ještě v plánu navštívit městečko Santana, proslulé díky jakémusi miniskanzenu s malými kouzelnými chaloupkami, zvanými Casas de Colmos. Jejich obrázky naleznete na každém letáku turistických kanceláří a bez selfíčka před tímto rustikálním přístřeškem trojúhelníkového tvaru s červenými dveřmi, okenicemi a podezdívkou, modře orámovanými okny, bílou zdí a střechou z mořské trávy, by vás domů z Madeiry ani nepustili.

Domky sloužily zejména pastevcům a zemědělcům ve venkovských oblastech. První zmínky o nich pocházejí už ze šestnáctého století. Interiér je poněkud stísněný, ale vzhledem k tehdy běžné pracovní době od nevidím do nevidím boudy stejně sloužily jen k přespání a úkrytu před deštěm. Nyní slouží turistům jako stylové butiky s upomínkovými předměty. V nejrušnější sezóně to v Santaně musí vypadat jako v Českém Krumlově. Dnes je zde mrtvo. Tak rychle koupit pohlednice, nějaké krajky, vyfotit ze všech stran celý ten Hobitín, pak taky kočku na náměstí, záhon strelícií, ještě tři znuděné zelináře na vylidněné tržnici, a to je asi tak všechno, můžeme jet na večerní ponchu a pak hned do nového ubytování, než bude tma. Jo, to jsem vám neříkal, že se stěhujeme na nejzápadnější cíp ostrova? Tak uvidíte zítra.

 


22 názorů

Děkuji, báseň je krásná.


Tak to bych se tam vešla:-)))))


K3
před rokem
Dát tip

Pustím si ji.


Květoň Zahájský
před rokem
Dát tip blacksabbath

Blacksabbath - ono je to fakt takové obydlíčko pro trpaslíčky.


K3 - ano, znám tu píseň. Její obzvlášť pěknou verzi nahrál Robert Plant na albu Dreamland.


K3
před rokem
Dát tip

Právě o té kávě mi připomnělo píseň B. Dylana "One More Cup of Cofee (Valley Below)"

"Ještě jedno kafe na cestu.. než se vydám dolů do údolí..."


Ty mi to snad děláš schválně...tolik dobrot.... Hobitín...mě dostal:-))))))


 

Evženie – to se píše Yeti, přece. Kdysi jsem o tom spáchal báseň:

Nesnášel jsem tvé vyčítavé vYeti

že stále myslím na daleké svYeti

vadnul jsem, chřadnul, hubnul bez diYeti

z pichlavých tvojich souvYetí

Snad na omluvu, možná jen z piYeti

na noční stolek, postavil jsem kvYeti

ve staré váze od tety AlžbYeti

jen v předstíraném doYetí


Gora - to se občas přiházívá i ve vzdělaných zemích, že je z porce určené hostovi odebrána daň, která zanikne v hrdle personálu. 

Irena byla skvělá průvodkyně a nenápadnou formou nás často motivovala k výkonům, kterých bychom se sami u sebe nenadáli.


Květoň Zahájský
před rokem
Dát tip Alegna

Aleg - všichni Madeiřané jsou veskrze veselí lidé. Co je ale divné, a o tom jsem se zapomněl zmínit, že na Madeiře téměř nepotkáte děti. Nebo školáky. Tušili jsme, že asi někde, přinejmenším ve Funchalu, existují, ale přes den jsou zřejmě zavření ve školách, ze kterých vylezou o půl páté, tj. přesně v době, kdy už padá šero a turista se v restauraci nacpává delikatesami a napájí vínem. Není divu, že vlastně všude potkává převážně ty důchodce.


Když si to představuji, nemusím už nikam jeti.


K3 - díky za zastavení. Ten povzdech nad kávou pouze spojuje tento díl s předchozím, který kávičkou končí. Madeiřané mluví portugalsky, což zní, jako když se Polák pokouší hovořit španělsky. Stačí se však naučit několik portugalských frází, nebát se je použít jako otvírák konverzace a většina domorodců pak s úsměvem pokývá hlavou a plynule přejde na angličtinu, kterou se učí ve škole. 


Gora
před rokem
Dát tip

Barvité vyprávění, Květoni. Dovedeš přenést vtipnou formou náladu na své čtenáře. 

Jinak - průvodkyně má povědomé křestní jméno... a tančícího číšníka jsem zažila na Silvestra v Jáchymově. Každý host měl při večeři obdržet dva aperitivy, dostal jeden, kde skončil druhý bylo na personálu dost poznat.


Alegna
před rokem
Dát tip

Barvitě a vtipně napsané, jako vžd. Představila jsem si tančícího číšníka, kde na to všechno bere energii :)


K3
před rokem
Dát tip

Španělština mému uchu docela lahodí. Mohou za to dost skvělé španělské filmy. Obdobné to mám i s italštinou. Ale všeho moc škodí. Na začátku o té kávě by mě zajímalo, jestli tě ovlivnila píseň, ať už v češtině či v originále, anebo je to pouze schoda. Jinak ta jídla by mi asi docela stačila jen tak na papíře a byl bych jimy syt. Píšeš hezky s nadhledem.


8hanko - já to sepisování taky moc nestíhám. Někdy mi to trvá až rok, než dám cestopis dohromady. To pak mnohé zapomenuté zážitky musí lehce dobarvit fantazie. Ale já to nepíšu jako bedekr, ale jako fejeton, a tam se s mírnými odchylkami od pravdy počítá.


Kočkodane, pro turisty všechno, třeba i servírování s tanci a zpěvy. 


8hanka
před rokem
Dát tip

díky za ďalšie fajné( pokročilé) ráno vďaka príjemnému čítaniu... nie všetko "live" bolo  príjemné, ale z domova to posudzujem inak...úzke cesty v kopcoch s veselým šoférom fakt ale  nemusím...

Santana domčeky sú čarovné, mám doma na chladničke (magnetky), na rozdiel odo mňa synovia na cestovanie zatiaľ leniví nie sú a cestujú a cestujú a...kedysi starší písal aj reportáže z ciest, žiaľ, už nestíha...


Kočkodan
před rokem
Dát tip

Zmíněná pingloanimace by byla moje smrt…

To se samozřejmě nedá říci o tvém dílku, do dodávkového stavu (úpění a třas) mám minimálně na čtyři stovky honů daleko.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru