Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Strašek a piráti IV.

19. 04. 2023
8
16
174
Autor
Andreina

Tak to pod hladinou občas bývá, nejdřív dlouhé čekání, a potom se s návštěvami netrhnou dveře.

Strašek a piráti

(duben – květen 2004)

IV.

 

Asi po hodině a půl sebou lehce trhla, jako když se probouzí. Zvedla ruku k tlačítku mikrofonu a zašeptala: „Spíš?“

„Ne, co se děje?“ přišla okamžitá odpověď.

„Kroužej kolem nás čtyři černocípáci. Na lidi většinou neútočej, ale možná si nás připlavou prohlídnout, tak aby ses nelek. Pozor si musíme dát na dugonga. Blíží se od severu a je asi dvacet metrů daleko. Patří k býložravcům, ale má už dávno spát. Nechci, aby si tuna masa ustlala právě tady. Bliknu, až bude blíž.“

Po chvilce rozsvítila a uviděli obrovský kolos, mířící přímo k nim. Několikrát přejela světlem dugongovu přes hlavu, dokud nezareagoval změnou směru. Jacob dugonga již viděl, ale nikdy z takové blízkosti a ze spodu. I bubliny z automatiky přestaly unikat. Vykuleně zíral na čtyřmetrové zavalité tělo, proplouvající metr vedle jeho hlavy.

Prcek sledovala kolos kuželem světla, ale přitom nezapomínala na žraloky. Na radiový hovor sice nereagovali, což se již nedalo říct o světle. Černoploutvák sice nebezpečný není, ale zatopit také umí.

„Nenapadnou žraloci dugonga?“ zeptal se Jacob, když je obr minul.

„Je pro ně moc velkej, ale jeden černoploutvák je nějak moc zvědavej. Posviť směrem, odkud dugong připlul,“ nařídila kolegovi.

Od mladíka vytryskl proud světla a lapil žraloka mířícího kousek nad dnem přímo k nim. Prcek odložila svítilnu, kterou nahradila šedesát centimetrů dlouhou dvoupalcovou duralovou trubkou.

Jednoduchou, ale velmi účinnou pomůcku se naučila používat v Austrálii. Mohla posloužit k odstrčení dotěry nebo zapřená o dno zastavit útok. Nejúčinnější způsob však spočíval v uchopení rukama za konce a nasunutí do otevřené tlamy. Bránila tak zakousnutí. Kromě mávání hlavou ve snaze zbavit se podivné uzdy, vyrazil vyděšený predátor pravidelně na útěk.

Žralok zrychlil, nabral trochu výšku a stočil se na bok. Původně měl možná v úmyslu zjistit, co ti tvorové u dna provádí, ale z nějakého podivného hnutí mysli přešel do útoku. Takové rozhodnutí vždy provází prudká změna emocí. Prcek věděla o jeho úmyslu ve stejném okamžiku, kdy k němu sám dospěl. 

Vstala, naklonila se vpřed a nohy zapřela o hranu roubící pás písku. Žralok, jistý si kořistí, posunul oči vzad, aby je ochránil. V té chvíli mu do tlamy vklouzl podivný předmět, který nešel překousnout. Ke všemu donutil parybu dokončit obrat z boku břichem vzhůru.

Potupná poloha břichem vzhůru žraloka ochromila. Několikrát sebou ještě škubl, ale potom upadl do katatonického stavu, který mohl skončit i smrtí. Něco takového neměla v úmyslu. Otočila ho do normální polohy a vytáhla rouru. Potom několikrát nahnala dlaněmi vodu do žaberních štěrbin. Cukl sebou na znamení, že přichází k sobě. Po mírném postrčení ke středu laguny zmizel v temnotě.

 

„Jsi v pořádku?“ ozval se ve vysílačce starostlivý hlas Jacoba.

„Já i žralok,“ ujistila ho a pokračovala, „pitomec, stálo mu to zato? Jestli máš zájem, nechal tu pár zoubků.“

Sebrala z písku čtyři zuby klasického trojúhelníkového tvaru.

„Dík, až budem na palubě, poprosím tě na ně o podpis. Znám pár bláznů, co se potápěj ke žralokům bez klece, ale tohle jsem ještě neviděl. Prcku, promiň, ale jsi…“ zasekl se uprostřed věty.

Zasmála se: „Blázen, cvok, bez pudu sebezáchovy, klidně to řekni, neurazím se. Slyšela jsem horší přirovnání. Teď konec legrace cinknul mi v hlavě budík, jak si na tom se vzduchem?“

Jacob posvítil na počítač připnutý k předloktí ruky: „Pět minut.“

„Švihej nahoru, Pumpička nemá rád, když jedem na doraz.“

 

Sotva vystrčil hlavu z vody, popadl ho Pumpička za žaket a vytáhl na bok člunu. Během výměny lahve, přidal technik ještě poučení: „Mladej, svítíte dole jak na pouti. Jestli tu nechcete mít přehlídku všeho, co plave v laguně, přestaňte blbnout.“

„Já to neovlivním. Vy jste viděl, co prováděla?“

Pumpička se ušklíbl: „Tohle byla pouhá lekce nevychovanýmu fakanovi. Věř mi, že by si poradila i s velkým bílým.“

„To vážně?“

„Naprosto, a teď padej dolů, ať se nám neudusí.“

 

Trvalo přes hodinu, než se konečně v písku něco pohnulo. Byl to spíš pocit, protože korýši nepatřili k živočichům, jejichž emoce dokázala vnímat. Připisovala to žebříčkovité nervové soustavě, která je vlastní všem kroužkovcům a absenci mozku v našem slova smyslu.

Opatrně nahmatala spínač mikrofonu a tiše zavolala: „Odhadneš, kde leží bedna?“

„Asi jo,“ odpověděl.

„Až řeknu, posviť nad krabici. Žádný prudký pohyby. Jen blikni a lampu strč za sebe. Krabice je před tebou, já po tvý pravý ruce. Jak se zbavíš baterky, namiř osvětlovací rampu doleva. Nezapínat, dokud neřeknu. Zkusím pár nočních záběrů, když rozsvítíš dřív, odpálíš kameru a šéf s Čočkou nás stáhnou zaživa z kůže. Jasný?“

„Jo!“

Během udílení pokynů se posunula asi dva metry od přístroje, kde si lehla na břicho do brázdy písku s kamerou připravenou k akci.

„Teď!“ zavelela.

Na okamžik ozářilo světlo část dna, krabici a patnáct centimetrů dlouhé rudozeleně pruhované tělo připomínající langustu. Prckovi to stačilo, aby spustila kameru. V té chvíli zaslechli i přes hlavové kukly staccato, jak strašek bušil do domnělého nepřítele v lesklé ploše plechu. Jeho zrak viděl v téměř úplné tmě to, co nedokonalé lidské oko nemělo šanci zachytit.

Když bušení ustalo položila opatrně kameru na dno do polohy, kdy dál snímala straška. Prsty levé ruky nahmatala přepínač night shot. Byl čas připravit zuřivému boxerovi malé překvapení.

„Máš připravenou rampu?“ zeptala se Jacoba.

„Mám,“ přišla okamžitě odpověď.

„Tak na tři. Jedna, dvě,“ překlapla přepínač a dodala, „tři.“

Prostor vyrýsovala do posledního detailu bílá zář. Strašek na okamžik ztuhl, ale vzápětí vyrazil směrem, který osvětlovala dvojice lamp. Po půl metru si to však rozmyslel, vykroužil prudkou zatáčku a nasadil na korýše neuvěřitelné tempo. Bylo naprosto zjevné, kam míří. V té chvíli Prckovi došlo, v čem je problém a proč vědci přišli o kameru. Žádný odraz nepřítele v krycím skle vodotěsného obalu, ale malé červené světélko signalizující zapnuté natáčení. Sotva vypnula natáčení, strašek zastavil.

„Končíme,“ rozsvítila baterku a podala Jacobovi kameru, „dej mi rampu a švihej nahoru. Do člunu jde nejdřív kamera a až potom ty.“

„Děje se něco?“ vyhrkl překvapeně.

„Padej,“ křikla do mikrofonu, „nejsme sami.“

 

- pokračování -


16 názorů

Andreina
před rokem
Dát tip

Ivi, Jacub byl hodně slušný, ale slyšela jsem toho na svou adresu už tolik, že se mě nedotkne asi nic.


„Blázen, cvok, bez pudu sebezáchovy....aaa potvůrka mrňavá....jdu na další


Andreina
21. 04. 2023
Dát tip

Evžo, snad povídka ani dál nezklame.


Je to napínavé, čtu dál!


Andreina
20. 04. 2023
Dát tip

Kočkodánku, opět díky a závěrečná věta povídky i Tvých veršů tentokrát předvídá velké překvapení. Jenomže tentokrát milé vůbec nebude a česky řečeno, půjde o kejhák.


Kočkodan
20. 04. 2023
Dát tip

Končí Prcka snění,

s Kubou sama není,

dugong připlul na čumendu,

zvědavost je u něj v trendu,

však světelný kužel

někdy mnoho zmůže,

dopadlo to dobře,

pluj si jinam, obře,

tenhle macek tedy zmizel,

nastala však jiná svízel,

jeden žralok útočí,

dívka svuj um zúrocí,

zvíře zrovna neřve „hurá“,

že má v tlamě tvrdý dural,

není pro něj hračkou, drama

pod vodou se odbývá,

málem klepal bačkorama,

češka žábry omývá,

nadechnul se a je v čudu,

k straškovi teď s verši pudu,

vzteklounovi malému,

přilez totiž na scénu,

nový boxík ruší,

už do plechu buší,

co ho také pekne séře,

je světýlko na kameře,

jenom včasné vypnutí

ke klidu ho prinutí.

Frekvence je značná věru,

zas jde kdosi na návštěvu…


Andreina
20. 04. 2023
Dát tip dievča z lesa

Maruško, je to tak, vlastně nuda.


v podstate sa pod hladinou nič nedeje ... iba tam blúdi žralok, ktorý sa namiesto spánku rozhodol loviť a strašek, ktorý rád a nevyspytateľne reaguje ...***


Andreina
20. 04. 2023
Dát tip

Mirku, strašek reaguje na cokoliv.


Delfín
19. 04. 2023
Dát tip

Takže strašek reaguje červenou? :-)


Andreina
19. 04. 2023
Dát tip Gora

Stanislave, a už jsi někdy zkusil na žraloka pod vodou pořádně zařvat? Pokud nejdeš na free, jde to a možná by ses divil, jak ho takový zvuk dokáže vyděsit. Mou zbraní je i ječení, to funguje ve zvířecí říši poměrně spolehlivě, tak hrozný zvuk ti chudáci totiž ještě zřejmě neslyšeli.


Tak já dám na svůj instinkt, zbyl-li mi ještě nějaký. Se psy mám slušnou zkušenost jako cvičitel a psovod, dnes už bývalý. Žralok je ale větší, zubatější a nelekne se, když na něj pod vodou zařvu LEHNI!


Andreina
19. 04. 2023
Dát tip Gora

Stanislave, trubka je dobrá obrana. Určitě mnohem účinnější než různé kroužkové brnění, jaké používali ve středověku rytíři. Také ke žralokům šetrnější než dnes hojně používané elektrické klacky. Jedině ho připraví o nějaký ten zub a těch má oproti nám lidem dostatečnou zásobu. Nevím, jestli ještě někdo kromě nás trubky používá, já se stím zatím nesetkala, tak asi nebude ani žádné instruktážní video na YouTube. Mohu Ti však poradit. Najdi dostatečně silný půlmetrový klacek a psa, který nemá rád lidskou společnost. Zbytek nech na instinktech. Kromě toho, že za pár lekcí budeš šampion, můžeš se potom i chlubit několika zaštepovanými poctivými chlapáckými jizvami.


Andreina
19. 04. 2023
Dát tip Gora, Aru

Ireno, strašek je dobrý tak pro hru na honěnou, ale legrace s ním moc není. Takže máš pravdu - nekamarádit.

Co se týká Prcka, tak to je už dlouhodobý problém, ale rady si s tím nevím. Přejmenovat holku na Pétit, což je francouzský výraz, jakým mne kolegové oslovují, by přirozeně šlo. Vypadalo by však divně, kdyby Češka měla francouzskou přezdívku a Frantíci, kteří tvoří většinu posádky by měli většinou přezdívky v češtině. To by znamenalo přejmenovat všechny. Pokud bych se pro přejmenovávání rozhodla, asi bych to měla použít ve všech povídkách, kterých je do této chvíle něco k 60. Přiznávám bez mučení, že to se mi fakt nechce a ještě k tomu mám čtenáře, co čtou od samého začátku a vypadalo by divně, najednou změnit jména. Řeším to tak, že používám výraz kolegyně, mladá žena, nebo se snažím, pokud to jde, jméno úplně vynechat. Fakt nevím, co s tím. Ta chyba vznikla hned na začátku, ale dlouho mě na to nikdo neupozornil a mně to prostě nedocházelo. 


Květoň Zahájský
19. 04. 2023
Dát tip Gora, Kočkodan

Odteď bez pořádné trubky do žádného moře nevlezu. Jenom nevím, jak nacvičit to strkání tyče do žraločí tlamy. Jsou na to nějaké kurzy na YouTube?


Gora
19. 04. 2023
Dát tip

Napínavý díl, Andreino.

Mít za společníka straška fakt netoužím:-).

Jak jsem ti již párkrát psala, trochu mi "tluče" použití Prcek + ženský rod, za mne je škoda nezměnit české slovo za cizojazyčnou přezdívku. Vím, že bys s tím měla práci, ale /aspoň za mě/ by to smysl pro české čtenáře mělo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru