Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Je nespravedlivé, když kapky ztrácejí jméno - P. Josef Regner

21. 05. 2023
10
19
283
Autor
Jamardi

Padající kapky hloubí kámen. [Lucretius]

 

Je nespravedlivé, že kapky nemají jméno. Nebo i mají, ale zapomnělo se na ně. Nebo pozapomnělo.

Moje myšlenky vedou k minerálce do Hronova. Prý rozpouští ledvinové a žlučníkové kameny. Říká se jí Prdlavka. Ovšem to je název lidový, ve skutečnosti jde o prameny Hronovka a Regnerka.

Prameny našel na pozemku otce Aloise Jiráska hronovský farář Josef Regner Havlovický. Člověk, kterého dnes málokdo zná, přestože je hlavní postavou Jiráskovy kroniky U nás. Ani já jsem to dílo nečetla. Proto jsem vděčná paní Růženě Šťastné, která životopis Regnera pěkně zpracovala.

http://havlovice.cz/images/regner.pdf

Překvapilo mě, kolika praktickými záležitostmi se zabýval. Měl rád přírodu – lidi, rostliny i zvířata.

V době epidemie cholery navštěvoval obyvatele Náchodska, sháněl léky. Radil jim v zemědělství, podal návrh na vylepšený pluh. Snažil se jim obstarat práci. Kvůli horníkům, kteří o ni přišli, začal dolovat v Hronově uhlí, ale tento projekt ztroskotal. Nechal přestavět dva kostely, náměstí, budoval cesty a aleje, založil ovocnou školku i knihovnu, založil přádelní školy, školku pro děti. Podporoval nikoli vysedávání v hospodě, ale aktivní využívání volného času, výuku plavání a zpěv.

Ze všech informací mě nejvíce udivilo a zasáhlo shazování kozla z okna zvonice. Byl to starý zvyk. V osadě vybrali nejošklivějšího kozla, kterému na hlavu nasadili věnec z chvojí ozdobený růžemi a mašlemi a vystrašené zvíře v den svátku sv. Jakuba shodili z okna zvonice. Dole čekal řezník, který ho podřízl a krev prodával lidem. Věřilo se, že krev kozla je léčivá.

https://cesketradice.cz/shazovani-kozla/

Farář Regner ho zakázal. A stejně jako on to udělali dříve nebo později jiní. Zvyk byl povětšinou zrušen v polovině 19. století, Regner přišel do Hronova v roce 1831.

Vůbec mi není jasný původ tohoto zvyku. Paní Šťastná píše, že se jedná o zvyk pohanský. Co však měli Pohané společného se sv. Jakubem? A pokud byli inciátoři tohoto zvyku křesťané, proč shazovali kozla, symbol zla? Jak by se to líbilo apoštolovi Jakubovi, který byl shozen z jeruzalémského chrámu a takto popraven? Nehledě na to, že zbytečně trápili ubohé zvíře.

První písemná zmínka o tomto zvyku pochází z počátku 17 století. Takže trvalo minimálně dvě stě let, než byl tento těžký kámen v životě kozlů odstraněn. A jména těch, kteří se o to zasloužili, vlastně neznáme. Jen trochu pana Regnera zásluhou Aloise Jiráska. 


19 názorů

K3
před 2 týdny
Dát tip

Aha, omyl. Dík.


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

To nejde, to je z loňska.


K3
před 2 týdny
Dát tip

Autorko, rád bych tenhle zajímavý text nominoval do PM. Jsi pro?


Jamardi
před 2 měsíci
Dát tip

a2a2a, děkuju za čtení a tip


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip

Mimochodem, ještě dnes tak islámští fanatici v Iránu popravují bezvěrce za těžké zločiny, tím, že je shazují z budov. Pravda, že jsem už několik let o takovéto popravě nečetl, ale za ajatoláha Chomejního tomu tak bylo. No, jestli i v Iránu bude trvat 200 let, než nějaký moudrý ajatoláh to zakáže, potěš Pánbůh. A jak je vidět, v naší relativně nedávné historii nemáme zrovna zářné příklady.


a2a2a
před 2 měsíci
Dát tip

Čím dál více začínám věřit na svou zvláštní schopnost, přijímat nevysvětlitelná echa. Před chvíli jsem na úplně jiném serveru, kde přispívám drobnými články na téma - Nesmazané stopy - přemítal o svém požehnání jehněčí krví v jednom arménském skalním chrámu od tamnějšího kněze, a hned jsem se vrátil na Písmáka, a první, co jsem rozklikl, byla tvá stať o minerálce, ale zejména o nešťastném kozlovi. Je to dobře,čtivě napsáno, celé.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip Lili.

Lili, děkuju :)


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip

Dost zajímavé. Má to jistou zvláštní a nepopsatelnou atmosféru čehosi vzdáleného, minulého...


Jamardi
před 10 měsíci
Dát tip

niniwo, děkuju :)

Romane, myslím si, že by se o panu Regnerovi i více mluvilo, kdyby Alois Jirásek v roce 1921 nevystoupil z římskokatolické církve. Proč, to nevím. Ale další skvělý kněz byl pravděpodobně ten, který působil na počátku 19 století v Havlovicích nebo někdo jiný, kdo byl poblíž, tipla bych si, že Josefa Regnera finančně podporoval. Jak někdo zná někoho, kdo je skvělý, tak té skupině fandí a kdo má naopak špatnou zkušenost, tak se to taky obrací proti všem.


Zeanddrich E.
před 10 měsíci
Dát tip

Tak tohle se (myslím to s tím kozlem :) ) snad u nás nedělo :)

 

(( ...)).

Jinak jsem si pečlivě přečetl odkazy ohledně pátera Regnera :), a poznamenám: ..hle, příklad toho, co všechno je možno zvládnout i tehdy, kdy člověk přijde na tento svět skrze nepříliš majetnou rodinu...! :)

((a ovšem také: ..toto je snad typičtější obraz katolického kněze, než ty, které podsouvají (snaží se snad i cíleně podsouvat,?) nám dnes některá média, td.  :) ))


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

Romane, dík :)


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

dievča z lesa, Ireno, Ivi, Alegno, Janino, děkuju :)

Ten odkaz jsem opravila, už je funkční. Když jsem to z horního řádku zkopírovala, tak se tam samovolně přidalo www. a to nefunguje.


Janina6
před 11 měsíci
Dát tip Gora

Skvělý zajímavý text. Možná by mohl být zařazený mezi fejetony.


Alegna
před 11 měsíci
Dát tip Janina6, Gora

Zajímavé čtení, zvyk shazování kozla byl krutý a jak píšeš, je to záhada, že pohanský zvyk se stal součástí zvyku církevního. Ten první odkaz hlásí stránka nenalezena.


Gora
před 11 měsíci
Dát tip

První odkaz se mi nechce otevřít, ale možná to je mým prohlížečem... ten druhý ano, byl to krutý zvyk.


Gora
před 11 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Máš zajímavé náměty, Jarmilo.

Tento je plný nových informací a ráda jsem četla, díky za příspěvek k TD.


dievča z lesa
před 11 měsíci
Dát tip

pekné rozprávanie ... na zamyslenie***


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

supizme, děkuju :)


supizmus
před 11 měsíci
Dát tip

Náchodsko a Broumovsko jsou vůbec kraje silných příběhů. Díky za zajímavé okénko!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru