Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

32. Levada do Risco / Casa do Rabaçal / 33. Fanal podruhé

14. 06. 2023
11
19
340

V mlžných deštinách Madeiry

32. Levada do Risco / Casa do Rabaçal

Hlavní turistický nápor zdá se vrcholí. Právě dorazil celý zájezd německých seniorů, který okamžitě zabírá celý vodopád i s přítoky. Abychom mohli pokračovat k levadě do Risco, musíme se vracet po původní cestě, dokud se neobjeví zkratka, vedoucí do Rabaçalu. V tomto místě odbočujeme doleva a vstupujeme na nejnáročnější část stezky. Je to relativně krátké, ale ukrutně strmé stoupání. Žádná technická náročnost, jen spousta schodů. Pár set metrů intenzívního funění. 

Shora se proti nám šine dlouhý zástup seniorů. Na Madeiře člověk potká hodně důchodců, ale tihle jsou bezpečně nejstarší. Shrbení, o holích, o berlích, někteří s chodítky, věkový průměr hodně přes sto roků. Je obdivuhodné, že se jim vůbec chce chodit. Natož někam. Zdolávat tohle schodiště vyžaduje kolosální odvahu, hraničící až s lehkomyslností. Asi mají čerstvě nabité kardiostimulátory. Schod po schodu se sunou dolů tempem alpského ledovce. Snažím se jim vyhýbat a se stejně děsivou pomalostí stoupám vzhůru. Funím a potím se, lapám po dechu, klopýtám, padám na všechny čtyři. Chytám se chatrného zábradlí, větviček, lodyh i stébel. Protijdoucí, kteří prožili svá nejlepší léta v siluru, si mě měří pohrdavými pohledy.

Sedím na posledním schodu, měřím si tep a netuším, kam se poděla skupina mých fyzicky zdatnějších spolucestovatelů. Mám se vydat nalevo, nebo napravo? Míjejí mě zástupy lidí, běžci, nordic walkeři s trekovými holemi, důchodci s francouzskými holemi, vozíčkáři, maminky s kočárky a další masochisté. Dav stále houstne. Všichni míří vlevo, tak se rezignovaně nořím do hlavního proudu. K vodopádu, který je odtud vzdálen zhruba kilometr, vede pohodlný široký bulvár kolem Levady do Risco který zvládne opravdu, ale tentokrát opravdu každý. Dokonce i mně cestou otrnulo. Po půlhodině se s ostatními zase setkávám na širokém prostranství obehnaném betonovou zídkou, u které se každý fotí s efektní stometrovou kaskádou na pozadí. Levada teče ještě mnohem dál, ale naštěstí to dobrodružnější pokračování stezky, vedoucí tunelem za proudem vodopádu, je zajištěno mříží a visacím zámkem. Ne, že by mříž a visací zámek byly pro vynalézavého českého turistu překážkou, ale čekají nás dnes ještě jiné, příjemnější cesty. Například cesta do restaurace Casa do Rabaçal. 

Kolem vyhlídky žebrají ptáci, měnící drobky z pečiva za fotogenické pózy před objektivem. Zastávají zde funkci lázeňských veverek. Vlastně jde o madeirský endemit pěnkavy obecné, jejíž sameček má výrazně modré zbarvení. Tento ptáček se naučil využívat přítomnosti člověka a dožaduje se almužny na všech vyhlídkách a odpočivadlech pro turisty. Nenasytní opeřenci ovšem nejsou jediným důvodem, proč závidím ostatním výletníkům svačinu. Každý ví, že hlad je hned po průjmu druhým nejlepším urychlovačem kroku turisty. To jsou pořád řeči, že bonusem kvalitní přípravy je lehký batoh, protože není třeba vláčet hromady zbytečností, ale nakonec vyjde najevo, že kreditka člověka před deštěm neochrání, nezahřeje ani nenasytí. A v lese je vám na prd. Ale v Rabaçalu je hospůdka se střechou, toaletami, odpadkovým košem, kávovarem, domácími zákusky, výběrem polévek, nabídkou hlavních jídel a platebním terminálem. Už se těším, jak jim sežereme celý jídelníček, pak všechny moučníky a hezky v teple uvážíme, jestli už jsme trpěli dost, abychom se mohli vrátit. 

*

33. Fanal podruhé

Rabaçal je hluboké a zalesněné údolí, jakoby propadlé do ploché náhorní plošiny Paul da Serra. Tady začíná hranice chráněného území s původními porosty, táhnoucí se dál severním směrem až k malé náhorní plošině, kterou charakterizují vlhké podmáčené svěže zelné louky plné vesele skotačícího skotu, a prastaré solitéry vavřínových stromů. Kořeny těchto velikánů sahají nejen do mělké prsti na skalnatém podloží, ale též do hluboké až 40 miliónů let staré historie. Tyto bizarní zvětšeniny bonsají ověšené lišejníkem – provazovkou obecnou, nabízejí skutečně úchvatnou podívanou. Díky severským větrům mají větve zohýbané do fantastických tvarů. Skoro jako by oděny lehkým mlžným závojem ožívaly a tančily v bujných porostech kapradin, mezi nimiž prosvítají květy hyacintů, strelícií, rododendronů a azalek. Slunečnímu svitu se vystavují orchideje, magnolie, hortenzie, lilie, kalokvěty, kamélie, aloe a mnoho další buřiny, včetně hadince a řimbaby. Ustavičně zde cosi pučí, kvete nebo odkvétá a tak není divu, že místo na návštěvníky působí jako magnet – některé přitahuje, jiné odpuzuje. Ráj pro botaniky, peklo pro alergiky. Florestal Fanal.

Ano, tohle místo jsme už jednou navštívili, ale nevycházíme z úžasu, jak se v záři slunečních paprsků neuvěřitelně proměnilo. Pod jasnou oblohou a za bezvětří je to skvělé místo na lenošení, piknik a válení se v trávě. U parkoviště se nachází veřejné místo na grilování, protože do hor si přece každý nosí naložené steaky, zeleninu a buřty, že. Vy to snad neděláte? No dobře, ale nějakou tu svačinu a pití si na túru vždycky raději přibalte. Rozhodně se nespoléhejte, že cestou narazíte na restauraci. A pokud jste vegetariáni, raději si noste jídlo i do restaurace. Ve Fanalu si můžete odpočinout a posvačit u několika betonových stolů a laviček, navíc lze využít i přístřešky na táboření. Také procházet se můžete dle libosti a beze strachu sem a tam, doleva a doprava, do kopce i z kopce. Značení sice chybí a každá mobilní aplikace navrhuje zcela jinou trasu, dokonce si odporují i v doporučovaných směrech, ale viditelnost je skvělá a není kam zabloudit. Pokud se ovšem nezvedne vichr a nepadne mlha. Ale i to, jak už víme, má své kouzlo.

Ať jste botanik, fotograf nebo obyčejný turista, Fanalský les prostě musíte zažít alespoň dvakrát. Jinak to neplatí.

 


19 názorů

Zajíc Březňák
před 9 měsíci
Dát tip

Úryvek ze zajímavého a originálního cestopisu, jak se zdá. Autor nešetří vtipem (silurští důchodci, urychlovače turistova kroku...). 


Květoň Zahájský
před 9 měsíci
Dát tip Gora

Ano, při procházce v pozůstatcích třetihorního pralesa Laurisilva si připadáte trochu jako v kulisách pro film Jurský park. Právě obdivuhodná rozmanitost přírody a celoročně jarní teploty vděčí z velké části za aktuální šňůru cestovních Oscarů. Ovšem zvýšený turistický ruch přispívá k rychlému stírání kouzla tohoto ostrova. Na pobřeží vznikají rozsáhlé hotelové komplexy a aquaparky, které jsou ale všude na světě stejné a není důvod kvůli nim jezdit ausgerechnet sem. To, co tvoří Madeiru jedinečnou, nejsou ani pláže ani historické památky.

Kromě věčného jara je to asi i ostrov věčného mládí, protože věkový průměr turistů byl 55+. Prostě je tam fakt hodně německých důchodců. A zvládají to.


Janina6
před 9 měsíci
Dát tip Philogyny

Skvělé čtení, díky, Květoni. Poutavé a taky vtipné. Pokud se dožiju důchodu, budu mít pravděpodobně problém dojít si po rovné cestě o berlích do nejbližšího obchodu, takže se těším, že se budu na výlety a výpravy vydávat alespoň pomocí tvých fejetonů.


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip Philogyny

Prohlédla jsem si odkaz, je to kouzelný cizí kraj. Děkuju. Taky by jsem se tam ráda podívala.

Květoni, když mají senioři mezi sebou borce s chodítkem, ti, co už se rozhodli jít, se nechtějí nechat zahanbit. To je druh seniora. :)


K3
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Rád jsem si přečetl a opět nelitoval. Zaujal mě zvlášť druhý díl o údolí Rabacal, to by bylo něco pro mě.


Gora
před 10 měsíci
Dát tip

Prohlédla jsem si odkaz, díky, mám teď lepší představu.


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip

Rozklikla odkaz pro Alegnu a říkám chlapům, letíme taky. A manžel na to, teď tam byl Břenek, přistávali oproti skále. Povídal,  tam krásně. Povídka se mi moc líbí, je to trošku jako vtipně podaný cestopis...a tak potažmo to své děkuji.  :)


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Ano, souhlasím.


Próza_měsíce
před 10 měsíci
Dát tip

Ahoj, mohli bychom tvé dílko nominovat do soutěže Prózy měsíce? Pokud bys souhlasil, napiš to sem, a díky. Redakce prózy.


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

To množství turistů by mne asi deptalo, ledaže by se těch odolnějších nechalo využít jako přibližovadel. Ti nepotřební by mohli končit dole. V každém případě jsi mě opět pobavil a jak to správně vystihla Irena, pro popisování přírody jsi dostal do vínku navíc několik buněk.


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip Philogyny

Díky za odkaz - kouzelné, tajemné, jak z jiného svšta :)


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip Alegna, Philogyny

Aleg, můžeš si o tom udělat představu třeba na FANAL FOREST MADEIRA - Complete Guide to the magical forest (digitaltravelcouple.com)

 


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip

Krátká a strmá stoupání mi nedělá dobře, proto jsi v mých očích hrdina. 

Hm, ty velké vavřínové stromy, tak ty bych ráda zhlédla.


Květoň Zahájský
před 11 měsíci
Dát tip Alegna, 8hanka, Janina6

8hanko, ti atleti, to jsou němečtí důchodci. Ty nemůžeš s náma srovnávat. To je úplně jiný živočišný druh. 


8hanka
před 11 měsíci
Dát tip Alegna

nemyslela som, že budú chvíľky, keď budem rada, že mám dôchodok aký mám a na podobné dovolenky nevydá...ale ani keby mi ju niekto venoval( haha), nešplhala by som dobrovoľne po toľkých schodoch, poznám svoje koleno:)

 Premýšľam, čo vedie dôchodcov v pokročilom veku s pokročilými chorobami, s barlami, chodítkami, dýchavičnosťou... k podobným aktivitám...aj v našom meste stretávam skupiny dôchodcov šplhajúcich k hradu, jasné, nedá sa porovnávať, ale kúsok k hradu je trošku strmý a vyzúvajúce sa šľapky na nohách, barly v rukách nie sú ideálne na zdolávanie...ale každý svojho osudu strojcom...

takže nás čakajú Kordillery...z tepla do chladu a nebesných výšin, snáď to pri čítaní udýcham:)


Květoň Zahájský
před 11 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, Janina6

Kočkodane, chápu, přerušovaná četba je bezpečnější.


Kočkodan
před 11 měsíci
Dát tip Alegna

„Funím a potím se, lapám po dechu, klopýtám, padám na všechny čtyři.“

Po tomto souvětí jsem musel z emocionálních důvodů (ataka nesmírného, nezvladatalného soucitu) četbu na ca. 27 minut přerušit.


Květoň Zahájský
před 11 měsíci
Dát tip Gora, Aru, 8hanka, Alegna, Janina6

Madeira byla pohodlnou procházkou rozkvetlým sadem, když ji srovnám s výletem mezi skalní velikány andské Kordillery, ze kterého jsem se vrátil minulý čtvrtek. Tři týdny jsem se drkotal zimou a štrachal se po ledovcích mezi čtyřmi a šesti ticíci metry nad mořem, kde je vzduch prakticky bez kyslíku a normálně zde žijí pouze Indiáni a lamy. Bylo to podobné, jako bych se dobrovolně přihlásil na galeje. Až si vyléčím omrzliny, tak o tom napíšu reportáž.


Gora
před 11 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna, Janina6

Vtipně glosuješ vyskytnuvší se turistické skupiny na Madeiře - možná bych se tam mohla vydat, když ten výšlap dokázali i oni, důchodci z období siluru...

Druhá scenérie je kouzelně a lákavě popsána. Celkově jako vždy je tvůj fejeton na vynikající humoristické i vzdělávací úrovni.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru