Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Studená náruč

16. 06. 2023
15
24
354
Autor
Alenakar

 

Prolog:

Díky Solsticovi (viz jeho příspěvek "Al čte prózu") jsem si poprvé mohla přečíst dvě haiku vytvořená umělou inteligencí

a přestala jsem se bát, že by nás, haikaře, mohla tahle "konkurence" ohrozit. Přesto mě jedno z umělých "haiku" inspirovalo k (doufám)

smysluplnější variaci.

 

Nabízí se otázka, kde vlastně končí "něco jako haiku" a začíná skutečné haiku a zda vůbec může "stroj"

přejít od jednoho k druhému.

 

 

 

Sníh padá z nebe

Krajina je bílá a tichá

Zima nás objímá

 

( Autorkou tohoto "haiku" je umělá inteligence )

 

 

 

 

Po letech doma

 

 

Od zaváté vsi

mi běží naproti sníh -

Chladné objetí!

 

 

  


24 názorů

Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Radovane,

umělá inteligence se stále ještě má co učit. Tvorba, jejíž podstatou je intuice nebo prožitek (jako v případě haiku) není nic pro inteligenci, jejíž produkty jsou jen a pouze napodobeninou produktů jiných autorů na základě obecných znaků těchto výtvorů a na základě teoretických pouček. 


k dílku umělé inteligence mám výhradu, že jde o 3 celky, takže jeden je navíc


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Zajíci,

o tom, jak daleko je vývoj umělé inteligence, toho víme velmi málo. To, o čem se novináři většinou baví s ajťáky je pouze chat GPT. Umělou inteligenci, která má tu nejvyšší úroveň, vlastní armády a tajné služby všech vyspělých států. Věř, že o téhle umělé inteligenci se na veřejnosti nikdo bavit nebude.


Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip

Z umělé inteligence mám obavy už dlouho. Přes současné velké pokroky její vývoj jistě zdaleka není u konce...


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

phil,

moc pěkné haiku. Idylické. Já jsem spíš na ty negativní emoce.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Kočkodane,

i Morgenstern by z tebe měl radost.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip Gora

snakeu,

tvé zkušenosti s Al tvorbou mě velmi zajímají. Počítače psaly poezii ve skutečnosti už v osmdesátých letech. Vždy to ale byly "moderní" volné verše "plné fantazie" s neurčitým obsahem bez nějakého významného autorského sdělení. Rozhodně to nebyl alexandrín v Březinově stylu.

Haiku je ve skutečnosti mnohem obtížnější kategorie, než si lidé představují. Podle mého názoru je k jejich vytváření třeba více intuice než k jiné básnické tvorbě. Člověk se musí naučit "haikově" vnímat svět a může pak nejen psát haiku, ale i fotit fotohaiku.  Počítačový program se kupodivu může naučit "malovat" jako Rembrandt, ale pochybuji o tom, že by mohl psát haiku jako Bašó. Zen je totiž programově protirozumový a umělá inteligence je, alespoň zatím "jen" Rozum s velkým R.


Philogyny
před 11 měsíci
Dát tip Alenakar

Mi se to první moc líbí. U druhého naskočila vzpomínka....

Od zaváté vsi

mi běží naproti sníh -

křupe jak dětství

 


Kočkodan
před 11 měsíci
Dát tip

Vyhlídky zkoumám

řítí se sem psi

kousnou mě, spáchají hřích?

přišlo dojetí...


snake_01
před 11 měsíci
Dát tip

Sám jsem zkoušel AI naučit psát haiku, ale zatím jí to nejde, myslím, že hlavní důvod je v tom, že ve skutečnosti neumí česky a jen používá DEEP-L k překladu z ANJ. Není proto snadné naučit ji, kde dochází v ČJL k metaforickému posunu. Nezkoušel jsem ji nutit psát haiku v ANJ, to by mohlo být, myslím, úspěšnější...

 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Norsko,

ty si opravdu myslíš, že redakce Písmáku jsou lidé z mé bubliny a že mi občas dají výběr, protože jsou moji kamarádi? Tak to je tedy opravdu úsměvné. Já přece nemohu za to, že se občas některému redaktorovi líbí, co napíšu. S nikým jsem ale nikdy nechodila kvůli výběrům na pivo. Ostatně z beskydského Vyhnálova bych to měla trochu daleko.

Problémem dneška jsou uzavřené bubliny, které o nové členy v podstatě nestojí a když už příjmou někoho nového, musí se pořídit zavedené hierarchii. Ale vedle bublin žije poezie hlavně na sociálních sítích. Dlouho jsem si myslela, že poezie je mrtvá, ale ona žije a kvete na Instagramu. Tam se mi ovšem nechce, protože je to příliš stádní prostředí. Pokud ale Písmák zanikne, co jiného nám zbude než ghetto nebo Instagram?


Norsko 1
před 11 měsíci
Dát tip

Je to úplně přesně tak, jak píšu. Ty se mnou vpodstatě souhlasíš. A ty tvé bubliny tu jsou za redaktory. Amatéři, šlapou v zákrytu. Kdo mi je má dávat ? Kdo ? Já, mám někoho lovit ? Nikdy !


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip Gora

Norsko,

není to tak, jak píšeš. Pokud lidé někomu dávají tip a a diskutují s ním, znamená to, že je ten člověk  zajímá. Písmák se neskládá naštěstí jen z individuí, co vloží svůj výtvor a dál už jen mlčí. Naopak. Základem Písmáku je kamarádský kolektiv, tedy lidé, kteří se o sebe navzájem zajímají. Kdyby tu nebyl tenhle kamarádskýkolektiv, Písmák by se už dávno rozpadl.

Bylo tu pár vysoce inteligentních lidí jako třeba egil nebo Silene, nebo mí slovenští "kamarádi" Aššurbalit + dark matters a další. Ti všichni se ale odsunuli do své bubliny, protože pro ně zdejší prostředí přestalo být patřičně "intelektuální" a je "ticho po pěšině". Kapři potřebují ve svém stojatém rybníku taky občas nějakou štiku. Třeba yss mi šla pořádně na nervy, ale teď se mi po ní stýská. Nesnáším ten současný "bublinový vesmír"....


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

U té umělé inteligence mě napadá, že když program místo "obklopuje" dovolil "objímá", jestli by dovolil třeba slovo "dusí".


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

Mě to nepřijde smutné. Nepříjemné ano, ale jen dočasně, já nemám s poryvy sněhu zkušenosti, takže mi to nepřijde. Přijde mi to jako že přijdu domů, někdo na mě zahuláká, že mě vnímá, ale prakticky na mě nemá čas. Někdy je taková situace, že se s tím nedá nic dělat, prostě to tak je.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

dadadiku,

díky. Jsem ráda, že se líbí.


Norsko 1
před 11 měsíci
Dát tip

Milá alenakar, tady už nikdo nikoho nezajímá. Existují jen lovci tipů. Vem si třeba čudlu


dadadik
před 11 měsíci
Dát tip

Pěkný


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Evženie,

je to přesně tak, jak píšeš. Obě haiku jsi přečetla velmi přesně.

V případě prvního haiku, ale AI na otázku, zda umí psát haiku odpověděla, že ví,co je haiku a že haiku psát umí. Kasala se s tím, že ví, kolik má mít haiku ve kterém verši slabik (5 - 7 - 5). Když ale přišlo na vlastní tvorbu, ukázalo se, že umělá inteligence neumí počítat. A to mě docela překvapilo.


Norsko 1
před 11 měsíci
Dát tip

Chladné objetí je výborné


Evženie Brambůrková
před 11 měsíci
Dát tip Jarmila_Maršálová, Philogyny

První je klidné a pohodové. Nepřipadá mi to špatné na umělou inteligenci, za kterou stejně stojí lidé.

U toho tvého bych se do té vsi netěšila. Jako by tam čekalo něco nepříjemného, smutného.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Jam,

umělé inteligenci se dnes věnují sdělovací prostředky takřka denně. Zrovna včera o ní byl pořad na ČT 24. Vyvolává naděje, ale i strach a obavy. Myslím si, že by se jí měli bát spíše výtvarníci a grafikové, protože veškeré její výtvory, které za něco stojí v oblasti umění, jsou výtvarného charakteru.  Psát "skutečnopu poezii" ovšem není tak jednoduché jako třeba "namalovat" další Picassův obraz. Možná je pro umělou inteligenci mnohem lehčí napsat román než třeba "novou" báseň Edgara Allana Poea.


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

I sníh běžící naproti udělá radost!

K té umělé inteligenci: s tím si někdo musel dát velkou práci, nalít do ní všechny ty slova. Zima nás objímá je obměna slova obklopuje.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru