Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HLASOVÁNÍ PM - PROZAICKÁ DÍLA ZA ČERVEN 2023

11. 07. 2023
2
10
571

Milí Písmáci,

za měsíc červen jsou do soutěže Próza měsíce nominována tato díla:

 

V marci

Nepolíbený

Babky z Čapkárny

32.Levada do Risco 33./ Fanal podruhé

Pokolení, které dosáhlo cíle

 

Bylo zahájeno Hlasování, a to od 12.7. do 31.7. Hlasuje se formou:

  1. místo (název díla)
  2. místo dtto
  3. místo dtto

Je však možné dát jen jeden nebo dva hlasy. Pak se nehodnotí 1. místo třemi body, jen jedním či dvěma podle počtu vyjmenovaných děl... Alespoň krátce by měl ten, kdo hlasuje, napsat, proč zvolil tu či onu prózu. Pokud nehodnotil již dříve pod díly...

Uvádíme tyto informace zejména pro nové autory, jejichž hlasy - komentáře budou velmi vítány. Díky za pozornost, Redakce prózy.

 

 


10 názorů

Zajíc Březňák
před 9 měsíci
Dát tip Janina6, William Goat
  1. místo Pokolení, které dosáhlo cíle - Filosofické zamyšlení ve vědecko-fantastických kulisách, s náboženským přesahem.
  2.  místo Nepolíbený - Solidně napsaný a kultivovaný text na poněkud odpudivé téma, oceňuji popis hrdinovy adolescentní introspekce. Závěr je bohužel drastický a ne úplně zvládnutý.
  3. místo Babky z Čapkárny - Příjemné čtení ze života, dobře a s vtipem napsané. Nedostatkem jsou dlouhé odstavce, které bohužel od čtení odrazují.
    ---
    V marci Dramatické vyprávění na všedně nevšední téma, literárně dobře zvládnuté. Slovenština tomu dodává šmrnc
    Levada do Risco / Casa do Rabacal / 33. Fanal podruhé Úryvek ze zajímavého a originálního cestopisu, autor nešetří vtipem.

lastgasp
před 9 měsíci
Dát tip William Goat
  1. Nepolíbený
  2. V marci
  3. 3Pokolení, které dosáhlo cíle

Gora
před 9 měsíci
Dát tip William Goat, Janina6
  1. V marci
  2. 32.Levada do Risco 33./ Fanal podruhé
  3. Pokolení, které dosáhlo cíle

V marci je kouzelný text s poselstvím hlubším, než by se na první pohled zdálo. Levada a Fanal zcela originální Květoňův fejeton, brilantně napsaný. Pokolení... je tentokrát trochu "jiný"Danny, jehož úvaha je nadčasová.

Babky z Čapkárny vnímám jako příjemné, zábavné čtení, ještě něco chybí k vytříbenosti. Zvláštní kategorií je tentokrát pro mě dílo Nepolíbený. Bezesporu dobře napsané, ale krutost "hrdiny" a jeho další osud jsou tak bezútěšné... téma mi nesedlo. Snad příště.

 


Biskup z Bath a Wells
před 9 měsíci
Dát tip William Goat, Zajíc Březňák, Janina6

Za mě:

  1. Nepolíbený -

    Povídka je napsaná formou zpovědi neštaštně zamilovaného muže, který si sobecky přivlastňuje svoji jedinou lásku tím, že ji zabije. Máme tu vinu, přiznání, pochybnosti... Nic úplně originálního, ale mělo to příjemný, lehce existenciální ráz...

    "probleskovaly mezi několika neposlušnými medovými vlasy Mileny Hradecké, těsně před tím než si je Milena uhladila" = chybí tam čárka před „než“, ale hlavně se tam zbytečně opakuje dvakrát „Milena“, lze nahradit zájmenem

    Tohle je povedené: "Na nerda jsem nebyl dost chytrý, na geeka dost ujetý, na stoika dost v pohodě a sport mi moc nešel."

    Odkaz na Bratry K. je fajn, ale těch odkazů je v povídce na mě trošku až moc…

  2. Babky z Čapkárny - odvážnější experiment, který tak trochu kombinuje Čapka (poctou) a Hrabala (stylem). První část mi přisla velmi nezáživná. Druhá část byla o poznání lepší (ty smyslné holky k Hrabalovi nějak patří...) a dokázala zaujmout. Co mi vadilo, byly občas bezobsažné, mudrlantské věty typu:  (...) Ano, jsem si vědom své nevědomosti, či snad falešné vědomosti. Ona přítomná realita bývá jiná a až ta, tvoří skutečný svět. (...)
  3. ---

K3
před 9 měsíci
Dát tip
  1. V marci - po opakovaném přečtení této krkolomné eskapády se přikláním k tomuto vyprávění
  2. Nepolíbený - i přes ten závěr který se mi moc nezamlouvá je to dobrá povídka
  3. Babky z Čapkárny - i přes výtky se mi vyprávění líbí

Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip William Goat
  1. Nepolíbený - ukázka života a uvažování člověka se zrůdnou fantazií avšak ovládající společenské chování a kterému jde též dobře zdůvodňování. Říká o sobě, že je jen průměrný, ale marketing mu není cizí. Říkám si, co kdyby byl nadprůměrný.
  2. V marci - ukázka situace, kdy je všechno důležité, ale je málo času. To se odráží i ve stručném vyjadřování.
  3. 32. Levada do Risco 33./Fanal podruhé - hezké vyprávění o zvláštní krajině a náměty k zamyšlení, jaké chování je směšné a jaké ne (Já to tak chci chápat. )

U všech děl se mi líbí i způsob, jakým jsou napsaná.


Janina6
před 9 měsíci
Dát tip
  1.  32. Levada... - tohle je tak dobře vyprávěné, poutavě, barvitě, vtipně, že jsem při čtení zapomněla i na to, že vlastně cestopisy nejsou můj oblíbený žánr.
  2. Pokolení, které dosáhlo cíle - s obdivem jsem sledovala, k jak zajímavým úvahám autora přivedl děj povïdky. Opravdu originální.
  3. V marci -  i tady jsem byla překvapená, nevěřila bych, že zápisky z farmářského života můžou být tak napínavé a strhující. Bravo!

Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip

Levada do Risco 33 / Fanal podruhé       Chtěla bych....

V marci         Můj život v přeneseném slova smyslu...

Babky z Čapkárny       Doma  mi o nich mluvil i manžel.  Chodí plavat. Jsou všade... Líbí se mi, jak  paroduje... 


8hanka
před 10 měsíci
Dát tip Gora
  1. Miesto Kveton...paci sa mi jeho sposob podania ciest, vynimocne cestopisy plne humoru, nenasilne priblizena  historia i zemepisne udaje.  Nielen v tejto casti ale vo vsetkych ma bavi, tesi ma citat, usmievat sa, predstavovat si...    
  2. Gabi ta ista.  Ci uz poskytne zapisky  zo zaujimaveho zivota na farme najstarsej dcery, deli sa s nami o criepky zo spoluzitia s najmladsou dcerou, navstevami rodinky prostrednej dcery, dvoch vnuciek a donedavna aj intenzivny vztah s namou, to vsetko  odhaluje cloveka s velkym srdcom, bijucim pre rodinu, skvelu mamu, babku, kamaratku...pribehy obycajneho/neobycajneho cloveka, ake mozem vzdy
  3. Pokoleni. .. co dodat. Pridavam sa k Alegne...ospravednujem sa za chybajucu diakritiku, mam stazene pisanie, snad sa to prelustit da..

Alegna
před 10 měsíci
Dát tip
  1. místo: 32. Levada do Risco 33./ Fanal podruhé - poutavé a vtipné přiblížení krásného místa
  2. místo: V marci - napínavé vtipné vyprávění 
  3. místo: Pokolení, které dosáhlo cíle - k zamyšlení, se závěrem se dokážu ztotožnit

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru