Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matika

16. 08. 2023
3
4
116
Autor
Jinys

Na střední i vysoké škole jsem měl štěstí na báječné učitele matematiky. Chodit pravidelně do školy byla na střední škole povinnost, na vysoké, na přednášky, tak nějak na půl.
Přesto na matice, jsem nechyběl. Nejen pro to, že její obstojné zvládnutí bylo klíčovou podmínkou pro pochopení mnohého dalšího, ale přednášející vykládali předmět jako jakési dobrodružství, plné překvapivých, ale zcela logických zvratů.

Za počítačem jsem již hleděl z kabiny strojvůdce na koleje různých tratí v České republice i jinde Zhledl jsem mnohá videa s tématikou servisu jízdních kol, od mladého hocha, který svojí věci skvěle rozumí. Moje oblíbené skladby mi již jdou naproti, jen co otevřu příslušnou stránku.
Navštívil jsem také přednášku z matematiky, přednášejícího, který ač ve středním věku, zůstane celý život mladý. Vzpomněl jsem si na svoje učitele, a uložil si odkazy na jeho další přednášky.

„Učení v mládí, rytí do kamene. Učení ve stáří, psaní do písku“, praví dávná moudrost.
Kámen, do kterého jsem v mládí tesal, již dost ohladil pouštní vítr.
No nic, beru do ruky klacík a píšu.

 


4 názory

Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

vesuvanka

Mnohé je otázkou štěstí. 
Můj učitel na základní škole vysvětlovat nedokázal. Z matiky jsem se toho u něj přehnaně mnoho nenaučil. Byl jsem jím proto vyhodnocen jako nestudijní typ.
Možná jsem skutečně neuměl chápat.

To, že se mi chápání matematiky později na střední, VŠ a nakonec i v praxi, dařilo bez problémů, mě snad opravnuje k tvrzení, že chyba byla přeci jen na jeho straně.
Pokud bych ho ale měl později, je dost pravděpodobné, že bych žádné vyšší studium nedokončil.


vesuvanka
před 9 měsíci
Dát tip

Pěkně napsané :-))).

S matematikou jsem na střední škole problém neměla, ale musela jsem se hodně učit, kromě domácích úkolů procvičovat příklady. Matematika mě tehdy docela bavila.
Mnohem hůř jsem dopadla s matematikou hned v prvním semestru dálkového studia na VŠChT. Profesorka vykládala a psala na tabuli tak rychle, že jsem si to nestačila zapisovat a látce jsem vůbec nerozuměla. Měla jsem pocit, že honím ujíždějící vlak... Zkoušky ze všech předmětů včetně zápočtu z laboratoří jsem zvládla, ale ke zkoušce z matematiky jsem jít nemohla, protože jsem skutečně neuměla nic.
Takže to byl konec studia, ale nebyla jsem sama. Dvě třetiny dálkařů odpadlo právě kvůli matematice.


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip Alegna

Alegna
Kdych se dnes mohl vrátit do školy, bavilo by mě i to, co mě nebavilo.
Hmmm. Neříkali mi to náhodou tehdy rodiče?


Alegna
před 9 měsíci
Dát tip

Matika byla můj nejoblíbenější předmět. Nojo, taky už píšu do písku, do kterého vítr mocně fouká :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru