Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

keď som bola veľká

19. 08. 2023
14
21
252
Autor
8hanka
"keď som bola veľká..." začalo malé dievčatko rozprávať mame. Viac som nepočula, električka niekoľkokrát zatrúbila, blížila sa  k priecestiu...škoda, veľmi by ma zaujímalo pokračovanie.
Aké to bolo, keď som bola veľká ja...(ako to dievčatko)?
Bola som doma s mamou, dopoludnia sa zastavili susedy, viedli s mamou debaty o rodine, domácnosti, problémoch, ktorým som síce nerozumela, ale zvedavá na všetko, nasávala som každé slovko...
po ich odchode som sedávala za domom, bábikám a medveďovi opakovala počuté, suseda ešte po rokoch spomínala, ako ma počúvala skrytá za rohom. Dokázala som napodobniť hlasy, byť prísna, nahnevaná i milá...v tej chvíli som bola (ako) veľká...
potom som nastúpila do prvej triedy a mama do práce, vracala som sa zo školy do prázdneho domu plného divných zvukov, najhoršie bolo prejsť okolo obývacej izby. Ešte nedávno tam ležala v otvorenej truhle babka, hrozne som sa bála, čo ak...
podchvíľou sa ozývalo zaprašťanie dreva, zavŕzganie dlážky a ja, malé, vydesené stvorenie, som všade videla strašidlá. Ako veľmi chýbala prítomnosť mamy. 
Aj neskôr  ako dospelá, som s napätím čakala, či sa doma svieti. Svetlo bolo istotou, že niekto čaká...zvláštne, aký dokáže byť prázdny dom iný, cudzí, priam nepriateľský, ak v ňom chýbajú naši blízki. 
Koľko ráz by človek vrátil čas, keď bola mama, keď sa na veľkého iba hrával... byť veľkým naozaj je náročné...vytvoriť domov, byť istotou ...alebo aspoň byť...
na balkóne  lampáš... kým svieti, som tu...
(Svetlá ťa povedú domov
a ja sa ťa budem snažiť podržať)
 
Lights will guide you home
And I will try to fix you

21 názorů

a2a2a
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka

Hanko, já zde chodím hodně málo, a až z osobních důvodů na jednu básničku ani nic nepublikuji, zím méně čtu a prózu vůbec. A teď už třetí tvou vyprávěnku za sebou. Víc není třeba dodávat, jen si dovolím malinkou epizodku s mou nyní osmiletou vnučkou. Nedávno, bez zjevné příčiny, se usedavě rozplakala a když jsem z ní konečně dostal důvod, řekla: "Dědo, já chci, abych mohla být pořád malá." 


FAV
před 5 měsíci
Dát tip

Nostalgie. Minulost je za námi, budoucnost před námi, je lepší koukat dopředu, aby si člověk nerozbil nos. Nabírej síly, odpočívej, těš se a plánuj. Jestli to dobře chápu, jsi v období prázdného hnízda a čekáš na příchod další generace. Držím palečky, ať je to co nejdřív.:-))


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Jinys, Benetka, Zeanddrich E.

mačičku máme, už tretiu... prvú, murkovatú,  sme zachránili z ulice, zmestila sa do dlane, v tých časoch sa ešte nedalo zohnať mlieko pre mačiatka, tak som ho kŕmila každé dve hodiny sušeným mliekom ako pre bábätká...napriek kastrácii bola divoká najmä v noci, aj susedia by mohli rozprávať o jej nočnom "speve" a dupaní po parketách...zomrela v 14 ležiac pri mne na gauči, veterinár jej dával plané nádeje...druhá sa dožila 17, dlhosrstá trojfarebná, prítulná, nebyť agresívnej rakoviny - nádory na chrbátiku - mohla ešte žiť. No a teraz máme ďalšiu z ulice, čiernu, má  údajne 12 rokov, u nás je 4 roky, neskutočne prítulná...zvieratká nám skrášľujú svet, vďaka nim sme aj my vnímavejší, láskavejší, empatickejši...ďalšie svetielka v našich životoch


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka

 

A proto - vždy mít doma aspoň pejska, nebo kočičku... :)!

((Viz také zde můj obrázek :):     https://www.pismak.cz/dilo/545773/  )).


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Gora

lampáš mám na balkóne odkedy deti odišli z domu, najskôr na vysokú, potom za prácou...

okrem neho sú  tam aj svetielka na slnečnú energiu, v lete svietili celé noci, teraz len chvíľu...

pre mňa je svetlo v okne či na balkóne doteraz magické, hovorí mi, že je niekto doma...a to je dobrá správa...

 


Gora
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka

Tato mini utekla mé pozornosti, Hanko...

na balkóne  lampáš... kým svieti, som tu...


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Benetka

... .

(...jo, svítící okno nás dokáže i dosti blízce propojit s tou osobou, co se nachází v domě... :) ) ((stával jsem *svého času někdy snad i několik hodin v kuse v Břeclavi před panelákem (blízko řeky :) ), a čekal jsem, zda se jedno okno rozsvítí.. :) ))

 

*v době, kdy ještě nebyly mobily ... :):)


Oskar Koblížek
před 6 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., 8hanka

Děti jsou dobrými špiony. Dospělí si myslí, že když si hrají, nebo jsou v druhé místnosti, tak neslyší. Mají však uši citlivější, než radar. Znám to z dětství, když se u nás „babky“ scházely a draly peří. To bylo pastva pro naše uši!!! :o))  No a s tím světlem v okně, to máš absolutní pravdu. Hezké.


Jinys
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka

8hanka
Z mých oken svítí již jen jedno...


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip Benetka, Zeanddrich E.

väčšinu roka som tiež doma sama, teda, s mačkou,  zatiaľ sa nenaučila svietiť, ak nerátam jej zelené oči v tme:)

Deti majú svoje domácnosti, svoj život, ich návšteva je moc fajn, no už to nie je ako kedysi, keď sme boli denne spolu...vtedy také samozrejmé,  dnes vzácne...a tak sa posledné roky 2-3 mesiace chystám a teším a bojím, či do toho niečo nepríde a potom ten týždeň, víkend, pár dní tak preletí,  mám pocit, že som žila v polosne a prebudím sa až po ich odchode.(alebo mojom, ak som u nich)

na Žbirkovu Zažni mám paradoxne smutnú spomienku, spieval mi ju kedysi chalan pod oknom, keď ma volal von, no nemalo to dlhé trvanie a zvyšok leta mi bolo táááááák smutno...(rok 1977)

Daj si na okno či balkón lampáš s kahančekmi 88 a viac dní svietiacimi a vždy budeš mať svetlo ako ja:)

My, Písmáci, by sme určite na návštevu prišli, keby sme boli pozvaní, chápem, že tam chceš Z, tak ju pozvi aj s jej chlpáčikom a niečo prichystaj aj preňho, sú všelijaké psie dobroty, skús to cez neho:) 

 


Benetka
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka

Nemusíš se omlouvat. Nemáš za co. To jen to tak na mě působí. Asi proto že už su dlouho sám a když příjdu domů tak mi nikdo neřekne ahoj. A pochopitelně se ani nesvítí. No a potom když rozsvítím já tak... Tak stejně není pro koho. Nikdo nepříjde. Ani ti pozvaní.


Alegna
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka

Milé vzpomínání .. pro tvé blízké je důležité, že u tebe lampa pro ně stále svítí


revírník
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka, Benetka

Krásné. Napsalas to myslím i za mnohé z nás, kdo si ještě vzpomínají.


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip Benetka

Tak to ma mrzi, Slávku, ak tam citis tolko smutku, to som nechcela.. iba  som sa zamyslela nad tym, ze ani detstvo nie je prezite len v ruzovom opare, ma i svoje smutnejsie chvilky.  Hlavne, ze je to svetielko...prajem fajn nedelu


Benetka
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

První co mi naskočilo bylo:

Zažni aspoň v jednom okne

Napriek všetkým tmám...

Pěkně jsi to. Třebaže z toho cítím asi tak tunu smutku no...


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip

Dianka s pribudajucini rokmi sa vynaraju mnohe spomienky a nie vzdy vesele. .ale zivot nie je len o smiechu, dakujem za pristavenie sa 


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip

Jinys, svetlo v oknach domova ma svoje caro, skoda, ze kazde raz zhasne. .ako my...dakujem


8hanka
před 8 měsíci
Dát tip

Lubosko, nie sme nasavacia rodina, co sa tyka tekutych pozitkov, ale pribehy nasavame s radostou.. dakujem, ze si tu bol


Diana
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Hezká vzpomínka. Také jsem zavzpomínala...


Jinys
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka, Zeanddrich E.

Také jsem hledíval do oken, jestli se svítí...


Kočkodan
před 8 měsíci
Dát tip 8hanka

Ty jsi tenkrát nasávala slůvka... no a co sousedky s maminkou?

Po mnoha desetiletích já teď dělám to samé u tvých textů. Budu se těšit na další.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru