Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlasování soutěže Próza měsíce za měsíc září

06. 10. 2023
0
18
600

 

Za září 2023 byla přihlášena tato prozaická díla: 

 

 

Okamžiky

ajťák na diskotéce

První moravská pouť

Kyvadélko

Hlídač kostela

BALKAN TRIP

Sestra Perpetua

 

Dnes, 11.10. začalo HLASOVÁNÍ podle stále platných pravidel /možnost vybrat 3 prózy - 1. místo, 2. místo, 3. místo + název toho kterého díla a napsat ke každému alespoň kratší komentář/ a potrvá do úterý 31.10. do 20,00 hodin. 

Přejeme dobrou zábavu.

 

Redakce prózy.


18 názorů

Stargazer
před 6 měsíci
Dát tip
  1. Kyvadélko
  2. Hlídač kostela
  3. Sestra Perpetua

lastgasp
před 6 měsíci
Dát tip Gora

Já jsem to vyřešil odkazem na záložky, takže to otvírám přes Googl/záložky.


Gora
před 6 měsíci
Dát tip

Soutěž PM byla odsunuta dalšími příspěvky z "nástěnky", jaká škoda, že rubrika SOUTĚŽE nemá svoji kategorii, jak tomu bylo dříve!

Připomínám tedy tímto jediným možným způsobem případným zájemcům, že ještě dnes i zítra je možno dát hlasy třem prozaickým favoritům za minulý měsíc.


Zajíc Březňák
před 6 měsíci
Dát tip
  1. První moravská pouť - vyprávění z dob, kdy cestování nebylo takovou "samozřejmostí" jako dnes. Nejde o všem o turistiku, ale o pouť, duchovní putování k místům spjatým se životem, působením, smrtí a zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. Příběh je až na detaily napsán zdařile.
  2. Kyvadélko - příběh o umění psychologického vhledu, s jehož pomocí lze i "věštit". Oceňuji, že autor napsal povídku zdařile v ženském rodě.
  3. ajťák na diskotéce - vtipné vyprávění, líbí se mi hrdinovo závěrečné prozření...

Za mě:

 

  1. Okamžiky = krásné obrazy... a obraty... a opravdu všeobepínající ovocné pivo (jeho motiv) jak má být... moc se mi to líbilo; napsat něco smysluplného na pár řádcích je umění...
  2. Kyvadélko = dobře napsáno, zajímavé motivy (vnímání naopak)...i když na konci se mi to úplně nepropojilo...
  3. Hlídač kostela = zaujalo, ale v těch dialozích jsem se taky dost ztrácel...musí být vždy hned jasné, která postava zrovna mluví, což tady nebylo...

 

Zdařilá díla jsou pak dále Ajťák na disokotéce a taky BALKAN TRIP.

 


Alegna
před 6 měsíci
Dát tip
  1. Okamžiky - miniatura s úžasnou atmosférou
  2. BALKAN TRIP - velice vtipné
  3. Ajťák na diskotéce - originální

Rozhodnutí mi trvalo dlouho, bylo to velmi těžké, líbí se mi všechna díla

 


Philogyny
před 6 měsíci
Dát tip

Povídka Kyvadélko mi nahodila jednoho dědu...měl soustavu kyvadélek a virgulí, hledal lidem vodu, neduhy, napravoval co se dalo. Léčil i neplodnost u žen a slavil velké úspěchy. Babičce se to po nějaké době začalo zdát zančně podezřelé, tak mu to zatrhla. Směju se tu ještě i teď, už mezi námi není, ale měla jsem ho moc ráda. Takže u mne první Kyvadélko, druhá Hlídač kostela, parádní text napsaný s humorem a flákem té lidské pravdy. Kdybych mohla, tak je dám obě na první místo a s nimi Okamžiky. Takže na třetím místě Okamžiky. Své oblíbené místo dávám povídce Sestra Perpetua. Vyrostla jsem v kasárnách a nikdy bych neměnila...


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

Jinak tedy "omluva" dalším textům, jako je BALKAN TRIP nebo První moravská pouť... ne že bych nevnímala, že jsou výborně napsané, skoro bych řekla až profesionálně dobře. Jen to není čtení pro mě. Ostatní hlasující to určitě vyrovnají a zamíchají po svém... ;)


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

1.Kyvadélko - tohle je prostě povídka pro mě: má hlavní hrdinku, která vás okamžitě zaujme, kterou chcete příběhem doprovázet, ať bude jakýkoli. A tenhle je zajímavý a vyprávěný šikovně a s vtipem. 

2.Hlídač kostela - souhlasím s Gorou, že to je jedna z nejlepších Zajícových povídek. Čte se výborně i díky skvěle zvládnutému dialogu a uvěřitelným postavám... humor, kterým prosvítá hluboká moudrost... 

3.Okamžiky. Já vím, je to jen miniatura a ostatní texty jsou taky pozoruhodné. Dala jsem přednost tomu, co je mi blízké: zvláštnímu, překvapivému "nakouknutí" pod povrch okamžiku. U tohoto autora nejsem nikdy zklamaná, jeho styl je originální. 


Gora
před 6 měsíci
Dát tip

... a než jsem stihla hodnocení ukončit, záhadně se můj komentář odeslal. Vše podstatné jsem napsala.


Gora
před 6 měsíci
Dát tip
  1. Hlídač  kostela - z mého pohledu nejlepší Zajícova povídka, kterou zde publikoval. Nechybí lidovost, ale ani filozofie, figury jsou dobře nastíněny. Dobrá znalost prostředí a zároveň umění pozorovat, vcítit se do postavy lidí "na okraji" bez sentimentu.
  2. První moravská pouť - tady mě nejvíc zaujala mentalita poutníka obecně a prvotřídní zpracování prozaického tématu.
  3. Kyvadélko - zas (subjektivně) jedno z nejunikátnějších děl auotra lastgaspa, která sem za posledních několik let vložil. Zdařilý pokus o zachycení neobvyklého osudu a hlavně ženské mentality.     Na místo čtvrté bych dala Sestru Perpetuu, kde jsem zachytila pár interpunkčních nedostatků a také některé výrazy, připadající místy jako až nepřirozená "drsnost". Ostatně vysoká úroveň děl, aktuálně soutěžících v PM, mi nedává možnost dál známkovat, zbývající díla jsou stejně tak dobrá jako dílka vybraná na stupně vítězů! Například Vyskočova miniatura Okamžiky je precizní imprese chvíle, Květoňova recenze BALKAN TRIP mi naprosto vyhovuje místy až krutou ironií, Dannyho ajťák je třeskutě vtipný a 

K3
před 6 měsíci
Dát tip
  1. Hlídač kostela - napsat dobrou povídku je kumšt. Tady se to autorovi očividně podařilo. Přirozené dialogy a jednoduchost. V tom je síla.
  2. Kyvadélko - když píše chlap v ženském rodě, je to dobrodružství. Vím to z vlastní zkušenosti.
  3. První moravská pouť - muselo to být náročnější na psaní. A proto je to i náročnější čtení. Dobře propracované.

Jamardi
před 7 měsíci
Dát tip

1) První moravská pouť - hlavní hrdina okusil zakázané ovoce a zpracovává to v sobě. Líbí se mi, jak je to napsané.

2) Ajťák na diskotéce - je to vtipné. Je zajímavé, co se může ajťákovi honit hlavou.

3) Sestra Perpetua - drsný jazyk a uvedené skutečnosti mě vedou k myšlence, že vstup do řádu není  pro přecitlivělé povahy. Vede k pohledu z jiné strany, než která je nejčastěji vidět - hábit, modlení, zpěv.                 


Gora
před 7 měsíci
Dát tip

Připomínám, že vypuklo HLASOVÁNÍ!


Danny
před 7 měsíci
Dát tip
  1. Kyvadélko - pěkně ironické
  2. Hlídač kostela - zajímavé teologické povídání
  3. Sestra Perpetua - živě psáno, dobře se četlo

Gora
před 7 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák

Dík, překlep:-)


Abakus
před 7 měsíci
Dát tip

Zajíc - tak si to dáme znovu. Niektorí to nečítali.


Zajíc Březňák
před 7 měsíci
Dát tip

Drobná chyba se vloudila, tohle už jsou nominace za září... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru