Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

13. Slovensko střední Ameriky

11. 10. 2023
13
16
290

Kostarikou bez lžíce a mačety

13. Slovensko střední Ameriky

Kostarika, která dosahuje zhruba rozlohy Slovenska, se honosí největší biodiverzitou na celém světě. Na nepatrném (bratři Slováci prominou) území se nachází krátery sopek plné lávy, tropické pralesy plné zvěře, mlžné pralesy plné mlhy, rozlehlé pastviny plné dobytka, divoké řeky plné krokodýlů a mezi dvěma oceány plnými ryb se hrdě tyčí Gerlachovský štít Kostariky – hora Cerro Chirripó s 3820 metry nad mořem, ze které při dobré viditelnosti údajně dohlédnete na Pacifik i Atlantik. Dobrou viditelnost ovšem nepamatují ani nejstarší obyvatelé. A nejstarší zde znamená opravdu velmi, velmi staří. Stáří má v tomto kraji dlouhou tradici. Dožít se vysokého věku patří mezi místními tak nějak k dobrému vychování. Zvláště poloostrov Nicoya je dlouhověkostí světově proslulý.

Podle Dana Buettnera, amerického spisovatele a cestovatele, existuje několik míst na světě, vyznačujících se nebývale vysokým věkem obyvatel. Tropické ostrovy Okinawa v Japonsku, oblast Barbagia na Sardinii, Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku a poloostrov Nicoya v Kostarice. Co svět světem stojí, lidé se stále marně honí za elixírem mládí, nebo se bezúspěšně snaží dosadit onu neznámou do rovnice dlouhověkosti. Obyvatelům Nicoyi se to hravě daří. Oni sami netuší proč, ale jsou v dlouhověkosti dlouhodobě úspěšní. O tom svědčí například fakt, že v mnoha vesnicích vůbec nemají hřbitov.

Nicoyané tak trošku připomínají onoho slovenského baču z televizní reklamy na oštiepok, který říká: „Tu na Liptove som ja doma, tu sa mi to najviac páči, lebo inde som aj tak nebol.“ Ani oni za celý svůj dlouhý, předlouhý život nevytáhli paty z domova, a přece jsou spokojení. Loudavý životní styl plný radosti, úsměvů, rodinných sešlostí a pozitivního náhledu na svět označují výrazem Pura Vida. Je to umění vstát ráno z postele a usmívat se, navzdory tomu že nejste majitelem zlatého dolu, nebo štíhlou modelkou z časopisu. A každý den je pro koho se smát:

„Buenos días, seňore! Dobrý den, pane!“ pozdravíte souseda.

„Buenos… Kam jdete, pane?“

„Nikam… A kam vy?“

„Já také nikam…,“ zaculí se soused.

„Tak to máme společnou cestu! Pura Vida.“ 

Doslovný překlad, tedy čistý, prostý život, zdaleka nevyjadřuje hloubku moudrosti, která za tímto prostým mottem stojí. A nejde jen o snahu odpočívat dřív, než se člověk unaví, takříkajíc do zásoby. Kostaričané, neboli „Ticos“, nejsou proslulí jen neunáhlenou pracovní horlivostí, ale především pohostinností a dobrosrdečností. Ochotně vám poradí, i když žádnou radu nepotřebujete a neúnavně se snaží, aby byl váš pobyt v Kostarice, když ne co nejpříjemnější, tak alespoň co nejzábavnější. Jejich vřelou povahu oceňují například bezradní motoristé, marně se snažící zorientovat v nejednoznačném systému pouličního značení. Ale o tom až příště.

 


16 názorů

Děkuji, skoro se rdím. Zas mě tolik nechvalte, nebo zpychnu.


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Dobře se četlo, skvěle vyprávíš. Taky mě zaujalo "odpočívání do zásoby", takovèmu životnímu stylu bych se asi dokázala přizpůsobit ;)


K3
před 5 měsíci
Dát tip

:).


Bohužel, létavé ryby jsem nepotkal, ale zato jsem viděl na širém moři kopulovat karety obrovské. Některá děvčata na člunu se až červenala.


K3
před 5 měsíci
Dát tip

Rád jsem si přečetl. Synovec na Kostarice natáčel létající ryby Exocoetidae, nesetkal jsi se s nimi? Ale to bys asi musel hlouběji do přírody...


Květoň Zahájský
před 6 měsíci
Dát tip Próza_měsíce

Ano, souhlasím. 


Próza_měsíce
před 6 měsíci
Dát tip

Květoni, mohli bychom tento fejeton nominovat do PM?


Vesuv, musí to být prima žít tak pomalu, až na tebe smrt zapomene. Možná tohle je tím tajemstvím dlouhého života.


vesuvanka
před 6 měsíci
Dát tip

Dožít se vysokého věku patří mezi místními tak nějak k dobrému vychování... Loudavý životní styl plný radosti, úsměvů, rodinných sešlostí a pozitivního náhledu na svět :-))) Tip


Alegna
před 7 měsíci
Dát tip

To je krásný zvyk nikam nespěchat, být šťasný a snažit se, aby byli turisti spokojení a dobře se bavili a ještě k tomu ta hojnost, prostě ráj na zemi, kde jinde by měli žít dlouhověcí :)


Na otázku známých "Jak se máš?" zásadně odpovídám "Lepší to nikdy nebylo?". To byste nevěřili, že to lidi dokáže i nasr..t. A já mám hned o něco lepší den :-)))


To srovnání se Slovenskem mě napadlo jen proto, že Kostarice se často přezdívá „Švýcarsko Latinské Ameriky“. Nechápu proč. Ano, tato křesťanská země je nekřesťansky drahá a cenami odpovídá Švýcarsku. Ale vším ostatním se blíží spíš Rumunsku. Možná až Albánii.


8hanka
před 7 měsíci
Dát tip Alegna

Ďakujem, ďakujem, ďakujem...aj keď sa na Kostariku určite nedostanem, potešilo ma, ako máme k sebe blízko nielen rozlohou...no dobre, na Pacifik ani na Atlantik nedovidím, ani keby som si dala odoperovať astigmatizmus, pravdepodobne sa ani vysokého veku nedožijem, nuž ale výnimka potvrdzuje pravidlo...

"odpočívat dřív, než se člověk unaví, takříkajíc do zásoby." to je aké pekné, odkedy som na dôchodku, robím to najradšej a stále neviem, kam tie zásoby miznú...

veeeľmi pekná časť:) 


Kočkodan
před 7 měsíci
Dát tip

Ve tvých rozsahem patrných (bratr Stanislav logicky nemá důvod promíjet) dílkách se nacházejí humor i informace.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru