Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha

15. 10. 2023
13
29
418

Praha, město plné šílenců (ono každé město je plné šílenců, ale o to nejde), Praha, město, který ti odpustí skoro všechno, nebo se spíš nezajímá o to co děláš. Dokud nepřijde o peníze, tak si dělej, co chceš, mohl bys být zasranej Drákula a vysávat krev z místních panen na ulici, nikdo by si nevšiml, tohle je na Praze skvělý. Já žádné panny vysát nechtěl, ale mám rád klid, nebo spíš jistou formu klidu, nechci, aby na mě kdokoliv koukal a sledoval každý můj krok, stejně není o co stát, tohle je paranoia, kterou v tobě vypěstuje vesnice, tam tě každý zná, ví, kdy jsi se narodil i kdy umřeš, ví všechno, a ty víš všechno o nich, je jedno jestli o to stojíš nebo ne, prostě to víš, ale tady, tady v tom městě, co má prý víc než sto věží, jsem nevěděl nic, no prostě nádhera, mohli jsme začít. Přijeli jsme jak nějaký strašidla, sebou vůbec nic, jen pár drobných, přišli jsme v tohle městě strašit, rozumíš, plachtit ulicemi a děsit slušné občany, tohle mi vždycky šlo, jen přistupte blíže a podívejte se na naše panoptikum! Takhle si připadám, takhle nás vidím, ale zapomínám, jak drsný to tady je, po ulicích se prochází bezzubý narkomani, nepříčetní bezdomovci, prostě ta sebranka, kterou opěvuju na metaforické rovině, ale ve skutečnosti mě děsí, mají kolem sebe zvláštní auru, vibrace, něco, a tohle něco je děsivý, můžou být milí a usměvavý, jenže víš, že ti dokážou zlámat nohy a ukrást peněženku, aspoň takhle jsem to pochopil ze zpráv. Žádní intelektuálně šílení středoškoláci nemůžou rozhodit sto věžaté město, pokusili se o to už jiní, lepší i horší, a nikomu se to nepovedlo, tady mají domy a chodníky tvrdý kořínek. Možná to tu jednou dobijí barbaři. Když sem jezdíš dost často, tak úplně zapomeneš na všechen ten cirkus kolem, nevidíš ho, ale on tu pořád je, stejný jako kdykoliv předtím, nejspíš to tak chodí ve všech velkých městech, jenže já je nikdy pořádně neviděl, takže to byla rána pořádným kladivem přímo do tváře, ŘACH!, a z obličeje ti crčí krev, chápej, já vyrůstal na vesnici, kde nebyl ani jeden obchod a vrchol kultury tam do teď je hospoda, tam na ulicích nepotkáš sjetý proroky cizího světa, jen občas se tam válí opilí důchodce, který si šel trochu užít svou měsíční výplatu, v tohle přerostlém monstru z cihel, oceli, trubek, kanálu a skla najdeš úplně všechno. Je libo buzeranty nebo neonácky? Ctihodné věřící nebo cynické ateisty? Všechno je na skladě. No jo, je to kouzelný, ale stejně zapomeneš, všechno najednou vypadá naředěný, i to nádraží, kde jsi líbal prvního kluka, který tě miloval a ty jeho. Jdeme, jdeme, jdeme! Netuším kam, ale jdeme! Prostě se procházíme, z turistických atrakcí k zapadlým koutům, co je nikdo z nás nezná jménem, co jsou plný stínů, doslovných stínů budov, a krámky tam prodávají jídlo a pití, žádné výstřední svíčky ani lampy, chodíme sem a tam a děje se toho spousta, jenže vyprávění o tom by mohlo přivést pár lidí do maléru, nejspíš ne vězení, jen malér, a kdo o to stojí?


29 názorů

Ozzozorba
před 5 měsíci
Dát tip

Každý jsme nějaký, že? EMOTO - japonský vědec zkoumal sněhové krystaly a přišel na to, že když budete na vodu, nadávat vytvoří paskvil nebo žádný krystal, pokud na vodu budete působit s radostí a láskou, vytvoří se krásné krystaly. Pokud to funguje na krystalech znamená to, že to funguje i v každém živém tvoru. Říká se:  pěnila se mu krev, vařila krev, srazila se mu krev zlostí apod. Máme v sobě 70 procent vody... Dobrý příběh by se mohl přirovnat ke krystalu, který vyzařuje jasný odkaz, energii. Ave!


K3
před 5 měsíci
Dát tip

To jo, to mě taky. Ale krásné věci si zase přímo říkají aby o nich někdo napsal.


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák

Nakonec je podstatné, jak píšete, než o čem... jestli svoje zaujetí tématem přenesete na čtenáře.

Je to zajímavé téma k zamyšlení. Za sebe můžu přiznat, že když jsem šťastná a spokojená, nenapíšu obvykle ani řádku. Psát mě "nutí" spíš to, co mě trápí, štve, co mi schází, čeho se bojím... Paradox ;)


K3
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Já myslím že je to tak nastejno, ale protože já to psaní dost prožívám, řekl bych spíš že po tom ošklivém mi není tak dobře, jako po tom hezkém, řekl bych spíš že u mě je to naopak:). 


kuba.49vojenciak
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Janina6

Ozzozorba, proč ne, svým způsobem máš pravdu, o štěstí a kráse je mnohem těžší psát, a já to nikdy neuměl, ale že o hnusu umí psát každý? Spíš o tom píše víc autorů, protože je to zajímavější.


Ozzozorba
před 5 měsíci
Dát tip

Psát o ošklivosti dovede každý buřt a ještě mu za to zatleskají :)... Ale není náhodou, že se Praha stala v šestnáctém století sídelním městem císaře Rudolfa II. Šlechtici mu přesídlení do Prahy nikdy neodpoustili. V Praze hledal Rudolf elixír na nesmrtelnost... Protože Praha BYLA A STÁLE JE MYSTICKÝM MĚSTEM S ÚŽASNOU ENERGIÍ. Sám jsem v Praze strávil pět let a každý den to byla nádherná jízda plná úžsných pohledů na architekturu, cvrkot lidí všech národností a tak dále a tak dále a ty smažky na pražském nádraží? K politování, ale proč věnovat pozornost narkomanům, prostitukám, pasákům, gemblerům... 


Gora
před 5 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák, K3

Na textech autora Kuby se pozná. že je nadaný vypravěč, ale nejen, postřehy dané jím do souvislostí jsou často pozoruhodné, neotřelé.

Občas mi některá věta sice přijde rozpačitá, ale když se autor "rozjede", chytí dech, jsou tu pasáže hodně živé, dobře představitelné, kupříkladu:

Když sem jezdíš dost často, tak úplně zapomeneš na všechen ten cirkus kolem, nevidíš ho, ale on tu pořád je, stejný jako kdykoliv předtím, nejspíš to tak chodí ve všech velkých městech, jenže já je nikdy pořádně neviděl, takže to byla rána pořádným kladivem přímo do tváře, ŘACH!, a z obličeje ti crčí krev, chápej, já vyrůstal na vesnici, kde nebyl ani jeden obchod a vrchol kultury tam do teď je hospoda, tam na ulicích nepotkáš sjetý proroky cizího světa, jen občas se tam válí opilí důchodce, který si šel trochu užít svou měsíční výplatu, v tohle přerostlém monstru z cihel, oceli, trubek, kanálu a skla najdeš úplně všechno.


lastgasp
před 5 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák

Částečně vypreparovaná špína města jehož sláva je úzce dotýkána v kanálech bezradnosti, feťáků, buziků, bezdomáků, s mnoha opomenutými zápornostmi, zločinem, prostitucí, korupcí, podvody, hazardem, slepené bezohlednustí, egoismem a nihilismem.

Vzhledem k věku, zkušenostem a talentu jistě dobře napsaná úvaha nebo fejeton


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Taky obdivuju Kubův styl, říkám mu "něco mezi reportáží a osobní zpovědí", a tohle propojení objektivního popisu a pozorování s citlivým, upřímným líčením vlastních prožitků působí nenásilně, úplně přirozeně. Ten volný proud myšlenek a postřehů mi vzdáleně připomíná Kerouaca, ale ráda přiznávám, že Kubovo vyprávění je mi mnohem bližší obsahem i určitou hravostí, uvolněností. Jsem ráda, že jsem tady mohla potkat takový talent.


K3
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Theodore, popsal jsi to naprosto přesně.


kuba.49vojenciak
před 5 měsíci
Dát tip

Vau, znovu si pročítám komentáře, a musím poděkovat, vážím si té chvály

 


K3
před 5 měsíci
Dát tip

No v překladu jsem myslel, že píšeš jako starej umělec, ale to ty víš.


kuba.49vojenciak
před 6 měsíci
Dát tip Próza_měsíce

Próza_měsíce- určitě ano! Budu za to rád 


Próza_měsíce
před 6 měsíci
Dát tip

Kubo, můžeme miniaturu nominovat do soutěže Próza měsíce?


Zajíc Březňák
před 6 měsíci
Dát tip Janina6

Moc pěkný "výlev". Miluju Prahu i to, jak o ní básnil třeba Jaroslav Seifert. Zrovna včera večer jsem prošel celé centrum od Florence až na Anděl a nádhera. Taky jsem tam bydlíval a teď zde opět studuji a to na Žižkově... Vypichuji toto:

 

"...prostě ta sebranka, kterou opěvuju na metaforické rovině, ale ve skutečnosti mě děsí..."

 


kuba.49vojenciak
před 6 měsíci
Dát tip

Janina6- já to pochopil, jen to vyvolalo zvláštní pocity 


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

Kubo, já bych to brala jako pochvalu. Když se řekne "střílíš jako starej voják", nemyslí se tím věk, ale že působí zkušeně, jako by to dělal už dlouho. I tvůj styl psaní působí vyzrále.


K3
před 6 měsíci
Dát tip Janina6, Gora

Myslím vyjadřovací schopnost. S tou se asi člověk rodí.


kuba.49vojenciak
před 6 měsíci
Dát tip

K3- je zvláštní slyšet, že někdo o mně mluví jako o starém artistovy, vzhledem k tomu, že mi je osmnáct. Snad tahle věta dává smysl, píšu jí dost pozdě. 


K3
před 6 měsíci
Dát tip Gora

Moc pěkně si to vykreslil. Po svým, barevně, jako starej art-ista.


Philogyny
před 6 měsíci
Dát tip Janina6

S tou vesnicí jsi to vystihl dokonale, bydleli jsme tu chvilku, nikoho jsem neznala, ale všichni najednou znali mně a starali se.  Dodnes skoro nikoho neznám a pravidelně se stěhuju... :)


kadeřavá
před 6 měsíci
Dát tip

Libí se mi jak píšeš


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip

Aha, jasně, ten posun časem mi nějak unikl. Dík za vysvětlení.


kuba.49vojenciak
před 6 měsíci
Dát tip

A ano, má tam být nepřijdeš 


kuba.49vojenciak
před 6 měsíci
Dát tip

Janina6- hele, jde o to, že s časem se i z kouzla stává něco obyčejného, známého. 


Janina6
před 6 měsíci
Dát tip Gora

Fajn. 

Dokud nepřijde o peníze? Spíš nepřijdeš, ne? Oprav si "milí a usměvaví" a "stověžaté město", "opilý důchodce". Barbaři možná někoho dobijí (sekerou), ale město dobudou. 

Tomuhle nerozumím: "No, je to kouzelný, ale stejně zapomeneš, všechno najednou vyoadá naředěný...." Proč? Co se změnilo? 

Díky za zajímavé čtení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru