Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šťastná

26. 11. 2023
10
15
203
Autor
Kan

Do dlaní chytala déšť.

Ráda se smála

a stále se ptala;

vidím to jako dnes,

zda může dát si ho do kapes.

 

Bláznivá dívka a neposedná.

Od stromu ke stromu běží,

chladný déšť stéká s věží,

a ona neskrývá se

svobodná ve své kráse. 


15 názorů

K3
před 4 měsíci
Dát tip

Poprvním přečtení ve mně zanechala báseň velmi příjemný pocit.


momoi
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Myslím, že se kane, urážíš zbytečně. Tvoje poezie se mi líbí. Nic po svém nechci, piš jak ti libo. Možná by ses mohl naučit rozeznat otázku od útoku.


Kan
před 5 měsíci
Dát tip

momoi, autor ví co píše, ale ty, jako čtenář, hledáš problémy tam, kde nejsou. Prostě ses uvzal, že to chceš po svém a jsi překvapen, že jsou lidé, kteří mají jiný názor a nejsou ochotni dělat to, co ty chceš. Prostě, svou poezii si budu psát po svém. Howgh


Hezké rýmy, něžný příběh


momoi
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Ok...

S 2. pádem se pojí předložka z (ze). Té je možno užít ve spojení s 2. pádem vždy. Např. setřít pot z čela, stáhnout prsten z prstu, sundat klobouk z hlavy, spadnout ze stromu, stékat ze střechy, skočit z můstku, (spadnout) z měsíce, (sejít) z cesty, z mysli, z očí, (vzít) vítr z plachet; ze strany, z hlediska, ze stanoviska, ze zřetele atd.

Pozn. Jen v případě, kdy píšící považuje za potřebné naznačit předložkou východisko pohybu z povrchu pryč, popř. po povrchu dolů, může zvolit předložku s, např. (vzít) se stolu, se skříně, jet s kopce.

Upřímně... když teče něco z věží, z kopce... přijde mi jasné, že to stéká směrem dolů, nikoli, že to vychází z věže/ kopce... to už si raději představím, že v případě použití "s věží" stéká i věž. 


Safián
před 5 měsíci
Dát tip

momoi - nehraj si na troubu. Déšť může stékat jen s věží (se střech, s chodníku, s luk atd)- stéká po povrchu. Autor dobře věděl , co píše. Dokonce ti to vysvětlil: déšť stéká, ne vytéká.  Interpretace, že voda stéká (neznámo odkud) a unáší s sebou věž (7. pád) je tak přitažená za vlasy, že jen tak někoho nenapadne. Už chybí jen, že stékající déšť je svěží. Nespletl sis server?


momoi
před 5 měsíci
Dát tip

Víš, safíčku, mě v podstatě jen zajímalo, jak to autor myslí, což mi tedy neřekl... jestli něco stéká z věží nebo s věží mi přijde významově dost jinde. Podle mě by autor měl vědět, co píše. Ano básnička se mi taky líbí... líbí se mi obě verze,  což už v komentáři mám. Chápu, že to nechápeš.  Je to proste složitá úvaha.


Safián
před 5 měsíci
Dát tip

Já tě za manželku nechci, ty sedmý páde.


momoi
před 5 měsíci
Dát tip

Chci safiána za manželku!


Safián
před 5 měsíci
Dát tip

Kan - Pěkná básnička.


Safián
před 5 měsíci
Dát tip

momoi - To myslíš vážně? Chybí už jen pád na hlavu. Nebo si nás dobíráš? Podobný druh humoru mi přijde poněkud nešťastný. Někdo méně vnímavý by si mohl myslet, že ještě chodíš do školky.


momoi
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

chladný déšť stéká s věží? 

(7.pád)

...z věží?

(2. pád)


Kan
před 5 měsíci
Dát tip

V básni je, že déšť stéká, není tam vytéká, tudíž je to správně. :-))


momoi
před 5 měsíci
Dát tip

tekoucí věže

možná mělo být z věží, ale tohle je taky hezký


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru