Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Twiggy

17. 12. 2023
21
28
258
Autor
Gora

… chata na stráni zdála se mnohem menší než vloni. Zdálky vypadala jako bouda pro pořádného hafana. Potok byl na svém místě a plný vody až k travnatým břehům. Však to bylo dešťů!

 

Jolana nevěděla, jestli udělala dobře, když se vrací na místo, které pro ni vždy tolik znamenalo.

Ale vzápětí již stála na zápraží jednoduchého stavení. Stavení? Boudy pro maxipsa Fíka, jak chatu po svých rodičích v žertu nazýval táta.

Světnice, z níž vedly schody do podkroví, byla stále stejně útulná, koš dřeva u sporáku, na plotně hrnek melty. Vyběhla točité schodiště. Pohledem přejela obaly knih na poličce. Snad nechybí ani jediná. Byly dokonce mírně zaprášené. Ta holka má velký štěstí, že se jich nedotkla! Nedočkavě zalistovala těmi nejoblíbenějšími. Batoh, který měla zatím prázdný se začal plnit. Hlavou letěly vzpomínky, kterým by se ráda ubránila!

 

Občas vylezla na jabloň, jejíž kmen připomínal tělo černého hafana. Při troše fantazie, které měla dívka dost, vypadal jako obří pes připravený ke skoku, a na dřevěném sedátku "hřbetu" ona, Jolka. Blízký potok s obehranou melodií, kapsa plná letních jablek. Další z prázdninových dní se zdál nekonečný. A táta kroutil hlavou nad vytrvalou čtenářkou a dcerce naoko přísně domlouval:

„Jolko, pojď, pomůžeš mi čistit a krájet houby. Ať mamka vidí, že jsme se tady neflinkali! Taky by bylo třeba plít záhonek s kytkami, nevšimla sis, jak od minule zarostl? “ ale většinou měl pochopení. Viděl, jak všechno prožívá, jak se stává postavami ze svých románů. Často se smála nahlas a některé stati mu přímo ze stromu deklamovala, podruhé potajmu otírala kapesníkem nos, pak doma, ve městě zachraňovala „sirotky“ – tedy kdejakého psího a kočičího tuláka, aby se vzápětí „sirotou k politování“ stala ona sama…

K návratu do chaty Jolku obvykle přinutil až náramný hlad.

Mamka si dávala záležet na čistém ubrusu, avšak nesměl být moderní umělý, ale látkový, který jim, vypraný a nažehlený, pokaždé dala s sebou navrch tašky s jídlem. Jako by na stolování tady na chatě tolik záleželo, pomyslela si dívka. Přesto si v plechovém umyvadle důkladně omyla ruce, i když ji momentálně matka nemohla vidět.

„Jé, tati, tvoje houbovka fantasticky voní… Škoda, že máma nemohla jet s námi.“

„Vždyť víš. Nedostala dovolenou. Přednost mají kolegyně s malými dětmi. Ty už jsi celkem samostatná. Má dlouhonohá holka Jolka. Kam mi jen vyrosteš?“ Nesouhlasně zatřepala hlavou. Není od něho pěkné, že si ji dobírá. Opravdu je nejvyšší ze třídy!

Tady na venkově byli spíše než otec s dcerou dva parťáci, kamarádi.

Jolka milovala večerní posezení u ohně. Jak byla hrdá, když se její táta, dobrý zpěvák, doprovázel na kytaru. Má tak příjemný hlas, milý úsměv. Scházela se tu každé léto dobrá parta. Pozornost snad všech dívek a žen z osady byla upřená na něj a Jolka na sebe ráda nechala dopadat odlesk hvězdného prachu. Je to její zlatý táta!

 

Taška byla plná. Na dno dala i polorozpadlý štos časopisu 100+1, který ležel ve staré skříni od roku 1968. Nebýt jich, nikdy by se nedozvěděla třeba o modelce Twiggy. Od čtenářského objevu, článku v magazínu ji obdivovala. Nosila podobný účes jako ona. Táta jí občas škádlil a říkal Jolce - ty naše Twiggy...

Měla tedy sbaleno skoro vše, po čem se jí v posledních několika měsících často zastesklo.

„Děkuju, že jste mi dovolila vzít si knihy,“ vysoukala ze sebe pak dole ve světnici. Paní Evu znala mnoho roků, ještě loni jí tykala. To teď pro Jolanu již nepřipadalo do úvahy!

„Jolko, přijeď se na otce někdy podívat. Když ti nedávno volal, nechtěla jsi s ním mluvit a jeho to trápí, opravdu. Ostatně, na podzim budeme zas ve městě, tak se stav.“

Žena seděla u stolu na mámině židli, jen bílý ubrus scházel. Ruka s dlouhými umělými nehty rozpačitě smetala neviditelný drobek z kostkovaného plastu a čekala na odpověď, jako by ta mohla cokoli změnit.

„Naschle.“ Z náhle staženého hrdla Jolka víc už nedostala.

Když za potokem úlevně postavila náklad knih na trávu a, ačkoli si to v duchu zakazovala, ohlédla se, sedátko na stromě, které vyráběl ještě děda, bylo obsazené.

Jolka pokračovala v cestě, i když ji bolelo v zádech. Musí to vydržet, unést… Zastávka autobusu není přece tak daleko.


28 názorů

Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Tohle mi nějak proklouzlo, Goro (no jo, před Vánoci mívám vždy na pilno...).

(( ...)).

Co se týče výměn dlouhodobých partnerů, je to složité; soudit nebudu (myslím si, že my, zrozenci v Býku :), jsme možná i jistou výjimkou v tomto, ale rozepisovat se o tom raději nechci, aby mne někdo tam nahoře nechytil potom třeba za slovo... :) ).

(A ten článek o Twiggy ve 100+1 jsem také četl...!! :) )

 


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

Přemku, díky za pročtení a hezkou reakci.

Nominovat nemohu, jsem pořadatelka zdejších soutěží a nebylo by to fér. Ale děkuji, potěšilo!


lastgasp
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Jednoduchou, živou zkratkou popsaná tíživá situace změny, které se nechce věřit, které se chce naopak vzdorovat, nepřipustit. Ani čas nedokáže vymazat veškerou bolest a zklamání, obrátit list a jít dál. Nejde to, ale život pokračuje i v slzách. Irenko, klepla si mě do hlavičky. Navrhuji povídku nominovat do soutěže PM za prosinec.


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Čas, zkušenost, dobrá vůle obrousí všecko :)

dospělost a poznání


Evženie Brambůrková
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Někd nejde jen tak jít dál, ale čas to snad zpraví.


Janina6
před 4 měsíci
Dát tip Gora

To už by měl Písmák z toho padání pěkně natlučená kolena.


Gora
před 4 měsíci
Dát tip Janina6, Alegna

Dobrý nápad - kdyby tu ovšem bylo možné mít klub... podařilo se mi to poprvé a doufám, že naposledy:-)... jak kdesi psala dadadik, snad kvůli tomu nespadne Písmák.


Alegna
před 4 měsíci
Dát tip Janina6, 8hanka, Zajíc Březňák, K3, Zeanddrich E.

Asi založíme klub "Dal/a jsem si tip" :), taky se mi už povedlo


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

dadiku, Janino, moc děkuju. Psalo se mi dost dobře, jen téma jsem našla teprve před dvěma dny.


Janina6
před 4 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, 8hanka, Zeanddrich E.

Ano, dům, ve kterém teď vládne "vetřelec", to je hodně citlivá záležitost... Připomnělo mi to příběh mojí švagrové, kterou muž po dvaceti letech manželství "vyměnil" za mladší. Líbí se mi tvůj způsob vyprávění, je věcný, přitom ale všechny ty silné city čtenář vnímá - nepřímo. Závěrečný obraz obsazeného sedátka na stromě je přímo symbolický...


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Život..


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

Alegno, měl to být tip tobě za komentář... i tobě děkuji!


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

Ach jo, teď se mi "povedlo" dát si tip. No, trapas...


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

Zajíci, Jarmilo, Luboši, none, supo, Karle, díky za vaše slova a příběhy... jsem za ně ráda.


Alegna
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Smutné ze života, dobře napsané


K3
před 4 měsíci
Dát tip Gora, 8hanka

Já se na místa kam jsme jezdili třeba na prázdniny, knížky tam nikdy nechyběly, pořád rád vracím. Vždy je to ale o něco smutnější. Hezký teskný příběh s tvou patinou. Jako stránky vytržené se staré knihy.


supizmus
před 4 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

Silný příběh...


Kočkodan
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Ano, návraty bývají (i) riskantní...


Jamardi
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Škoda, že se to stalo.


Zajíc Březňák
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Tak to chodí.


Gora
před 4 měsíci
Dát tip 8hanka

Hanko, otec odešel k jiné, mladší ženě a ta měla už dítě... ne s ním, ale z předchozího svazku... Byla to jedna z obdivovatelek  od táboráků.

kadeřavá, ano Tématický den je právě dnes... díky!

Jinys, díky...


Andreina
před 4 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák, Gora

Ireno, smutný příběh, ale moc hezky podaný. Také je důkazem, že se člověk nemá vracet tam, kde býval šťastný, ale vše je již jinak. Má spálit mosty a jít dál.


Jinys
před 4 měsíci
Dát tip Gora

8hanka
Hádám, že dítětem otce hrdinky a jeho druhé, mladší ženy.


kadeřavá
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Aha tak teprve teď jsem pochopila,že jsou to povídky na téma. :-))))


kadeřavá
před 4 měsíci
Dát tip

Přečetla jsem jedním dechem zrovna tak jako povídku která tě inspirovala


8hanka
před 4 měsíci
Dát tip Gora

Smutny pribeh, pekne chvile uz len v spomienkach...kym asi bolo sedatko obsadene?


Gora
před 4 měsíci
Dát tip

MIMO SOUTĚŽ


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru