Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hochu

03. 01. 2024
11
11
147
Autor
Marian67

co vidět chceš

si vyber sám

jak cítit svět

ti volbu dám

jen na tvé vůli 

záleží 

co přínosem

co přítěží

 

a pokud zvládneš

život žít

kupředu hledět

šťastný být

pak schody 

tvého osudu 

já Bůh

ti mydlit nebudu


11 názorů

Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Marian67

Mari,

také věřím v reinkarnaci, ale rozhodně ne ve věčnou duši. Pro buddhistu je totiž koncem všech reinkarnací nirvána: splynutí s duchovní podstatou vesmíru, tedy zánik individuální duše. Vedle toho ještě existují tzv. bódhisattvové, tedy ti, kteří se dobrovolně vracejí na tento svět, aby pomáhali lidem. Jen bódhisattvové jsou tedy "věční".  Pro křesťana jistě musí být nepochopitelné, že pro buddhistu je vlastně cílem jeho duchovní cesty (absolutní) smrt.


K3
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna

Přece jen si myslím, že částečně ho ovlivnit můžem. Když s ním vycházíme zadobře, nechá nám volnou ruku... 


Marian67
před 4 měsíci
Dát tip

Alenakar i já věřím v dané a proměnlivé...spíš než v karmu ale vidím vše jako cestu za konkrétním poznáním...ve zkratce: duše se vtělí, aby získala nějakou znalost nebo poznání, které jí umožní rozvinout se dál, převibrovat do vyšší frekvence, jedno jak tomu říkáme...předchozí znalosti a schopnosti nejsou po narození známy, nicméně pracují v náš prospěch...my jim říkáme talent či nadání, někdy sklony, dispozice... je to velké a obsáhlé téma, nicméně konstatuji, že s přijetím myšlenky na věčnou duši mě zcela opustil strach ze smrti, z hříchu nebo snad dokonce karmických trestů. Nesmysly typu křesťanských pekel jsem nebral vážně nikdy.


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip

Při vší úctě, Mari, neznám nesmyslnější tezi, než je ta, že člověk je tvůrcem svého osudu. Věřím v karmu, věřím v to, že osud je nám do značné míry předurčen. Máme to, co si zasloužíme. Náš osud předurčilo naše chování v minulých životech. Ano - svoboda volby na různých karmických rozcestích, ta tu je, ale pro někoho, kdo si zaslouží své prokletí, je těžké, velmi těžké aby zvrátil svůj osud.

Tip za námět k přemýšlení.


Gora
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna

Amen.

Zajímavá forma i myšlenka.


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna

... .

(v našem osudu jsou někdy nějaké namydlené schody  už předem - a to mnohdy i z naší vůle...; předem mnohdy plánovanou zkoušku nahlížíme jinak, než v okamžiku, kdy do té zkoušky opravdu potom spadneme... :)  ).

(( ...)).

 


Diana
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, K3

Ale přece, někdy nás Bůh klepne přes prsty, jindy zas vytáhne z louže----


Alegna
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Zeanddrich E.

Hezké verše


Jinys
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna

Hezké,
i když to tak mnohdy nevyjde. 
Možná Mu někdy kýbl s mýdlovou vodou, jen nechtěně vypadne z ruky.
:-)


Janina6
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna, K3

Hezké. Jen škoda, že mnozí jsou lenošní nebo zbabělí si volit a přijmout zodpovědnost za to, jak žijí. Takovým se "hodí" svádět všechno na boha...


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Marian67, Alegna

budiž bože

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru