Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stačí?

05. 01. 2024
12
12
168
Autor
Lami

 

 

 

Já, kdybych jako Pierre de Ronsard byl,

jenž zlehka psal sonety pro Helenu,

rád poklony bych skládal tvému jménu

a tvoji krásu veršem velebil.

 

Zlomek mít talentu Petrarkova,

obdržela bys sto básní, na mou čest,

ve kterých bych marně zkoušel hlavu plést

ti, slovy něžnými zas a znova.

 

Protože ale postrádám

takový um a nadání,

nesplním zřejmě zadání,

 

ty verše sotva poskládám

a přijde mi to k pláči.

Snad tato  "báseň" stačí.

 

 

 

 

 


12 názorů

Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip

Danny,

myslím, že mezi muži samotáři se vyskytují zapřísáhlí staří mládenci a ňoumové rovnou měrou. A hodně těch ňoumů tvrdí, že jsou zapřísáhlí staří mládenci. Tomu se říká z nouze ctnost.

Ale taky hodně mužů žije bez žen "díky" alkoholu. To ovšem nejsou samotáři. Vždycky mají spoustu kamarádů z mokré čtvrti.  Všiml sis ale, jak málo žen se vyskytuje mezi bezdomovci? Ženy se asi přecejen víc stydí za to, že vegetují na ulici. Notorikům je už jedno, že "budí veřejné pohoršení".


fjorda
před 4 měsíci
Dát tip

To teda stačí


Kočkodan
před 4 měsíci
Dát tip

Nepodleh jsem možná zdání,

když zřím pěkné poskládání? ;-)


Lami
před 4 měsíci
Dát tip

Petrarca, Alighieri, Ronsard, Vega, Camoes, Tasso a spousta dalších, kteří přišli po nich jsou úžasní. Já nejsem nic, moje rýmování je velice kostrbaté a chybí mi širší kulturní rozhled. Snad jen to srdce, jak už jsem několikrát psal, tam zřejmě je.

Děkuji ještě jednou všem.


Lili.
před 4 měsíci
Dát tip

Jedním slovem úžasné.

Chápu, že z vyznání lásky se člověk nenají, z lásky mi složená báseň mě neobleče, zmíněný kompliment nezaplatí složenku... ale...

...to je tak vzácné a hezké, když ti někdo recituje vlastní dílo, to vyjadřuje víc, než jen názor škarohlídů, že se chce pochlubit. Ne, on tím projevuje úctu. 

Dané peníze jsou nutnost.

Darovaná poezie, to je úcta.

 

Jsi skvělý autor. 


Lami
před 4 měsíci
Dát tip

Je to švanda. Jeden kolega mne bere autem do práce a já mu za tuto službu platím. Jeho manželka o tom samozřejmě neví, protože jinak by jí musel vše do koruny dát. To je láska. 

Asi před čtvrtstoletím se má bývalá žena podivila, že chci za zimní bundu dát patnáct stovek. To opravdu nevěděla, že tu starou už nosím šest let? Dodnes vidím jak stojí před skříní přeplněnou prádlem a téměř v panice mi říká: "Nemám co na sebe."

Jinak se mi zdá, že existují jiné, neverbální typy komunikace, ze kterých je možné vypozorovat, zda ten druhý miluje, či ne. Ženy jsou v tomto ohledu mnohem vnímavější, než my.


Danny
před 4 měsíci
Dát tip

Alenakar: a myslíš, že ti muži samotáři si to své samotářství všichni sami vybrali? Nebo prostě neumí balit ženy resp se jim zavděčit nějak a pak jsou nuceně sami?


Evženie Brambůrková
před 4 měsíci
Dát tip Benetka

Pro mne by byla postačující.


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Nami 99, Benetka

Lami,

a pak že já jsem tady ta největší negativistka...

Ano - máš pravdu - hodně žen je velmi chamtivých. Přesto si myslím, že ještě víc žen touží po lásce. Vidíš to třeba na tom, že je o hodně víc mužů - samotářů, než žen - samotářek. A to ještě ty ženy samotářky jsou buď vdovy, nebo prostě neměly štěstí na chlapy. Znám hodně zapřísáhlých starých mládenců, ale vlastně si nemůžu vzpomenout na nějakou zapřísáhlou starou pannu.


Lami
před 4 měsíci
Dát tip Benetka

Děkuji. Mnoho dnešních žen, hlavně těch mladších, nevyžaduje po mužích ani tak sonety, či jiná láskyplná dílka, jako spíš docela obyčejné peníze. V nákupech kabelek, šatů, botiček či šperků se pro ně skrývá to největší kouzlo a romantika. Kde potom zůstává ono srdce? 


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, Benetka

Moc pěkné.  Myslím si ale, že dnešní ženy už po básníkovi nevyžadují bezpodmínečně jen a jen sonety. Spokojily by se i s jinými básněmi, jen kdyby byly od srdce.

Já se zabývám manýristickými sonety, hlavně Shakespearem, nyní též Góngorou. Manýristé psali parodie na Petrarcu a je vlastně s podivem, že Petrarca žijící ve čtrnáctém století ještě v šestnáctém a sedmnáctém století stál panu Shakespearovi za to, aby jej parodoval. Být dvě sta let "in" ? To muselo být úžasné.


Diana
před 4 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, Benetka

Měla by stačit :-))) Mně se líbí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru