Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - To je tvůj dědeček?

21. 01. 2024
14
30
254
Autor
Jamardi

" ....tak jako dávný mnich hic et nunc nepřestanu zalévat suchý pahýl stromu v očekávání, že se zazelená. Nebo se posadím na břeh potoka, budu do něj házet kamínky a pozorně naslouchat, dokud mi proud odpovídá." (úryvek z knihy Romana Szpuka Klika byla vysoko)

 

Musím něco začít dělat, i když nevím co.

Právě jsem se dozvěděla, jaký je úkol. Nakreslit portrét babičky, dědečka nebo jiné starší osoby, kterou známe.

Vidím, že všechna děcka kreslí. Jsem ze všech nejblbější. Vím, že to nemůžu trefit.

Nakreslím obličej, jak jsem zvyklá. Ovál. Pak dvě oči. Dva oválky, dvě kolečka jako duhovky, dvě panenky. Obočí. Pusa a jsem u konce. Nos vždy vynechávám, bez prasečího rypáku, který bych vytvořila, je to lepší.

„Každý má vrásky, jenom starší lidé je mají výraznější,“ napovídá učitel. „Nakreslete obličej starého člověka, jde mi o ty vrásky.“ 

Jenže jak ty vrásky vedou, to si právě nepamatuji. Nějaké jsou na čele, nějaké kolem očí, v dolní části tváře tápu. Maska klauna to být nemá.

„Hano, otoč se prosím tě na mě,“ napadá mě poslední možnost, kterou mám. „Můžu to nakreslit podle tvého obličeje?“ Mám štěstí, že sedí vedle mě právě ona. Chodí do výtvarného kroužku a kreslení jí jde, tak ji mohu trochu zdržovat.

                                                          *     *     *

Několikrát se na mě musí obrátit, než kresba začne vypadat jako normální člověk.

Zvládla jsem i nos.

Jsem překvapena. Myslela jsem si, že nakreslím nějakou babičku. Jenže z papíru se na mě dívá příjemný starý pán, kterého neznám. Ještě že jsem si nechala vlasy na konec.

Odevzdáváme výkresy. Učitel se ptá: „To je tvůj dědeček?“ Neodpovím a on to ani neočekává. Byl to vtip. Celou dobu na mě dobře viděl.

Dostávám jedničku. Jednu z mála, co se mi kdy z výtvarky podařily.


30 názorů

Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

To jsem si nepředstavila, že to byl takový virtuos. :) Asi neměl rád lenost, když mu nebylo zatěžko se shýbat s tím smyčcem. :)


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

A ještě k té mé trojce ze Zpěvu - myslím, že to byla moje jediná trojka na ZDŠ na Vysvědčení (o pololetí ve 3. třídě :¨); jinak jsem nějak tu trojku, v běžném provozu, také chytil; - třeba ve Fyzice asi :):)  


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

Jarmilo - ten šťouchanec prováděl pan řídící přímo při hře na housle!! :) - a už z toho důvodu ten musel být pouze jemný :):) (a že je to způsob legrace pana vyučujícího, vyplývalo i z toho, že - za tlumeného smíchu bdělé části třídy - se musel s houslemi za podřimujícím žákem různě kroutit a shýbat, aby smyčec  - s houslemi stále pod bradou - mohl při nějakém delším tahu smyčce po strunách (tedy při nějakém delším tónu... :) ) správně nasměrovat... :):))

 

(( ...)).

A mimochodem - kromě toho, že hrál asi dost virtuosně -,  i jiné kousky prováděl pan řídící s houslemi (potažmo se smyčcem :) ); - někdy housle balancoval na čele :), ..., a někdy snad i smyčec na svém nose, pokud si vzpomínám dobře... :):).  


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Z šťouchance smyčcem bych nebyla nadšená, ale snad by se mě to netýkalo, nedovedu si představit, že bych v hodině podřimovala. :)


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

... .

Jarmilo :), pan řídící Krejší měl sice prý pošramocené nervy z války (dokonce snad z tzv. koncentráku, říkal i někdo...), ale k žákům se choval klidně... :) ((šťouchanec smyčcem byla legrace... :) ))


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

daddy, díky :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Nebyl cholerické povahy? :) Soudím tak podle toho smyčce. :)

Dříve byly horší známky z výchov běžné, ještě v padesátých letech to tak bylo. Při přijetí na gymnazium se na to nehledělo, bral se průměr jinak.  To byl asi ještě pozůstatek převálečné a válečné doby, lidé z té doby byli ještě v zaměstnání, byli na to tak zvyklí.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Jo, Jarmilo :)

Pokud se nepletu, dostal jsem za celých osm let mé ZDŠ jedinou trojku - a to bylo ve třetí třídě ze Zpěvu...!! :):) Od pana řídícího *Krejčího; ale nezlobil jsem se tehdy na něj (a dneska už vůbec ne... :) ); myslím, že to bylo naprosto zasloužené... ! :):)

 

*(mimochodem, hraál úžasně na housle - spící (podřimující) spolužáky při hře zvládl šťouchat smyčcem do hlavy... :) )


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Biskupe, děkuju :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip supizmus, Zajíc Březňák, Zeanddrich E.

8hanko, dievča z lesa, Abakus, Janino, supizme, děkuju :)

supizme, nevidím to jednoznačně. Když není známka, není vidět ocenění. Když dáš jedničky všem, mají všichni radost. Zase ale může být někdo někdo horší v naukových předmětech a je výborný ve výtvarce, jenže to není vidět, když dostanou jedničky všichni. Myslím, že rozdělení na jedničky a dvojky není zlé, kdysi se dávaly i trojky a čtyřky běžně. Jde o to, aby se neposmívali těm, kdo jsou horší, a to neodstraníš ani při slovním hodnocení.


supizmus
před 3 měsíci
Dát tip K3, Alegna

Výtvarka a hudebka by se známkovat neměly...


Janina6
před 3 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Tohle mě moc bavilo, líbí se mi, jak jsi všechno uvěřitelně podala z dětského "úhlu pohledu"...


Abakus
před 3 měsíci
Dát tip

Vzhľadom k tomu, že mám podobný talent na kreslenie, dávam tip.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Luboši, díky :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Romane, přejmenovávat jsem nemusela a překreslit nebylo v mých silách. :) Ještě jsem měla jednu možnost a to pána s plnovousem. To mě tenkrát hned nenapadlo, ale na konci hodiny jsem slyšela, že to takto někdo nakreslil a já jsem si řekla, to to mohla být moje druhá možnost, kdyby Hana nebyla ochotná.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Alegno, ano, tato byla potěšující. Děkuju :)


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip

Ani ode mě nemáš za dílko pětku. ;-)


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

 

J j; to se mi také stalo opakovaně, že jsem nakreslil něco jiného, než jsem původně chtěl... :):) (jsou potom dvě možnosti; - buď překreslit - anebo přejmenovat...! :):) ) 


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Některé příhody se vryjou do paměti


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Zajíci, to snad ne, to bychom se unudili. :) Děkuju :)


Zajíc Březňák
před 3 měsíci
Dát tip

Škoda, že krásu uměleckého tvoření brzy nahradí umělá inteligence. Brr!


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Romane, děkuju :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Já jsem zamrzla na úrovni mateřské školy. To první jsem nakreslila jen tak, nemyslela jsem na nikoho konkrétního. Neměla jsem v úmyslu nikoho konkrétního nakreslit, ale chtěla jsem, aby to vypadalo lidsky a ne jako umělá figurka.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Ireno, dík za tip. :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

a2a2a, děkuju :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Karle, škoda, že ten výkres nemám. Mohla bych ho oskenovat, vystavit a třeba by se někdo přihlásil. :))) Díky :)


K3
před 3 měsíci
Dát tip

Třeba on tebe znal. Vystihnout podobu člověka je velký kumšt, a závidím všem co to dokáží. Tyhle umělecké obory by se asi neměly známkovat, protože fantazie člověka je nedozírná. Milé čtení.


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Nami, dík :)


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Ireno, ale já jsem si nic nevybavila. Celé to bylo nakreslené podle spolužačky. Tedy vrásky podle ní, to první dle mé fantazie. Že z toho byl nakonec chlap bylo asi tím, že jsem měla tvrdou ruku, snažila jsem se sice moc nettlačit, ale asi proto vznikly tvrdší rysy. Výsledkem byl neznámý pán.


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Pozoruhodné, v jaké "přípodobě" si dítě může vybavit obličej blízkého člověka. Možná by stálo za to napsat příběh o příčině... 

Díky za příspěvek k TD, Jarmilo!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru