Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nenaplněná touha hemoglobinu

24. 01. 2024
4
5
83
Autor
Já pisatel

V ledvinách zní poplach: "hypoxie, je tu hypoxie!"
"No a co? Pošlete posla erytropoetina, ať s tím něco udělá!"
Posel erytropoetin se tedy sebere a jde z ledvin přes dlouhou a útrpnou cestu skrze krevní řečiště hledat řešení této situace. Pluje si krví, dokud nedopluje do kostní dřeně.
"Co se tu flákáte? Potřebujeme více erytrocytů! Okamžitě zahajte novou syntézu! Nemáme dostatek kyslíku v těle!"
"Uklidni se erytropoetine," ozvalo se z kostní dřeně.
"Jak se mám uklidnit? Když nesplním rozkaz, zabijou mě."
"To tě zabijou, i když splníš úkol, ale dobře. Okamžitě zvýšíme produkci červené krevní řady."
Každou sekundu zde vzniká přes dva a půl miliónů červených krvinek, mezi nimi je i jeden výjimečný erytrocyt. V tomto erytrocytu vzniká i působením posledního enzymu - ferochelatázy hemoglobin zvaný Hemík. Už od svého vzniku netouží po ničem jiným, než se potkat s kyslíkem a přenést jej do tkáně. 
Erytrocyt je už vypuštěn do krve a nemůže se dočkat na svůj první kyslík, až se s ním seznámí. Avšak sotva byla krvinka vypuštěna do krevního oběhu hned potkala zákeřná dusitan, který se dostal do buňky. Došlo k ukrutné rvačce mezi Hemík a dusitan, která sic byla celou dobu nejednoznačná, ale nakonec bylo rozhodnuto. Dusitan vyrval Hemíku jeden elektron a zmizel do neznáma. Hemík byl z toho celý v šoku.
"To ne! To ne! Co teď?! Bez toho elektronu se nikdy nespojím se svým kyslíkem!"
Hemík má černé myšlenky a trápí ho to, co se stalo. Červená krvinka se dostává do plic a díky vysokému parciálnímu tlaku kyslíku začnou jeho molekuly pronikat do buňky. Hemík jen smutně sleduje, jak jeho kamarádi jsou sycení kyslíkem, jen on je sám, neboť na něj se kyslík navázat už nemůže. 
"Hele, kámo," pošeptal jeden hemoglobin Hemíkovi, "existuje enzym methemoglobin reduktáza, která je schopná ti darovat jeden elektron"
"Opravdu? To by bylo skvělé! A kde jí najdu?"
"To je ten problém - náš pán má genetickou mutaci a počet methemoglobin reduktáz je snížený... Nikdo neví, kde se nachází a kolik jich vlastně v těle je..."
Hemíkovi se nadějí trošku ulevilo, ale pak najednou erytrocyt oznamuje, že mají velký problém. Dostali se do sleziny, kde vypadli mezi sínusy a kvůli ztrátě funkci spektrinu a ankyrinu se nebudou moct dostat zpátky do krve. 
"Je to jen otázka času, než si pro nás přijde nějaký makrofág. Toto je bohužel náš konec. Děkuji všem za služby, i když byly velice krátké."
Hemík se rozplakal, že jeho účel nebyl splněn. V tom buňka praskla a začal ji fagocytovat makrofág. Hemík se ani nestihl rozloučit s kamarády a byl rozdělen na dvě části, které byly obě dále degradovány.

 


5 názorů

dadadik
před 3 měsíci
Dát tip

jakožto hypochondr oceňuju :)


Alegna
před 3 měsíci
Dát tip

Sice jsem ne úplně rozuměla, ale bylo to napínavé čtení :)


Danny
před 3 měsíci
Dát tip

nejsem lékařsky vzdělán, ale kdysi jsem napsal něco podobného s náboženským podtextem: https://www.pismak.cz/dilo/214522


Danny
před 3 měsíci
Dát tip

byl jednou jeden život


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Dost odborný text na to, aby nezdravotník pochopil...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru