Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

recenze MP3 přehrávačů: Sony versus Orava: Ach ta tlačítka

26. 01. 2024
7
2
106
Autor
Danny

Protože mám trochu problémy s motorikou při "matlání" a taky proto, že jsem hodně konzervativní, stále používám tlačítkový telefon: takže když chci např. v posteli poslouchat hudbu, používám k tomuto účelu hardwarový MP3 přehrávač.
Spoustu let jsem používal přehrávače od firmy Sony: nejdříve zařízení o kapacitě 32 GB, tomu poté odešel displej, tak jsem přešel na další, téměř stejné, s kapacitou 16 GB: ovšem tento strojek nyní přestal "přijímat potravu", tedy nedají se do něj nahrát nové písničky z počítače: a tím pádem ani mazat nechtěné, protože přímo při přehrávání na tomto zařízení mazat nelze.
Od Sony jsem v nabídce e-shopů viděl nyní pouze přehrávače o kapacitě 8 GB, což mi přišlo málo, takže jsem se rozhodl koupit nový přehrávač od jiné firmy a nakonec jsem zkusil přehrávač Orava, následovat bude porovnání těchto dvou zařízení.
Přehrávač Orava má podobný design a filosofii jako ten od Sony, přidává však pár nových nápadů: například je tu playlist, do kterého se dají přidávat velmi oblíbené písničky, také Orava umožňuje mazat písničky přímo při normálním provozu (na přehrávači Sony se dají písničky mazat pouze z počítače), také pokud vás náhodný výběr skladby někam "zavane", je možno zadat, že chci další písničku od stejného interpreta, stejného alba či stejného žánru. V obou přehrávačích se dá zúžit výběr písniček na konkrétní složku, což oceňuji, protože mám složku "best of Danny" s oblíbenými písničkami. Oba přehrávače obsahují vestavěné FM rádio, jeho funkce je v obou případech totožná.
Jsou tam nějaké nevýhody? Vybírání písniček v seznamu je krkolomnější než v přehrávači Sony, protože Sony nabízí písmena abecedy, od kterých je možno se "odpíchnout", pokud hledáme konkrétní písničku, tady nám přehrávač nabídne celý seznam, pomůže zúžit výběr např. na konkrétního interpreta či album.
No - ale teď to přijde: ach ta tlačítka. Přehrávač Sony má klasická tlačítka, navíc každé jinak tvarované, takže pokud člověk poslouchá hudbu např. v noci ve tmě, není problém konkrétní tlačítko nahmatat a stisknout. Přehrávač Orava má místo tlačítek plochu citlivou na dotek - ne přímo displej, ale pod displejem, jsou to taková "tlačítka netlačítka", která se vysvítí, když se jich člověk dotkne. A to je právě problém: někdy nezareaguje, někdy zareaguje dvakrát, zejména prostřední tlačítko, které slouží k zahájení přehrávání skladby, je zvláštním způsobem necitlivé a někdy se mi jej podaří zmáčknout až na několikátý pokus: možná jde o problém s mojí motorikou (viz výše), ale to by byl takový problém dát tam normální tlačítka? Již jsem se naučil nějaké "grify", takže procento "failů" není tak vysoké, ale stejně: ty dotykové plochy jsou taková, dle mého názoru, modernizace za každou cenu, což nemusí být vždy ku prospěchu. Pokud by tvůrci byli o něco konzervativnější v tomto ohledu, zlepšilo by to dle mého názoru komfort používání tohoto přehrávače.


2 názory

Alegna
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Kdysi jsem měla taky MP3 Sony, teď kvůli cvrkotu v hlavě už nic neposlouchám, ale na normální tlačítka nedám dopustit, čím jsem starší, tím mám nešikovnější prsty :) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru