Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

„Effatha!“, to znamená: „Otevři se!“ (lepší četbu, než Evangelium, zde dole na Zemi stěží najdeš...)((četba ze Mší sv. z katolických kostelů ze dne 09. února 2024))

10. 02. 2024
4
2
64

 

 

 

 

 

 „Effatha!“, to znamená: „Otevři se!“ ((četba  ze Mší sv. z katolických kostelů ze dne 09. února 2024))

 

(lepší četbu, než Evangelium, zde dole na Zemi stěží najdeš...)

(( ....)).

 

 

 

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

1 Král 11,29-32; 12,19První čtení

Izraelité odpadli od Davidova domu.

Čtení z první knihy Královské.

Stalo se v té době, že Jorobeam vyšel z Jeruzaléma a na cestě se s ním potkal prorok Achijáh ze Sila, který měl na sobě nový plášť. Oba byli na poli sami. Achijáh vzal nový plášť, který měl na sobě, roztrhal ho na dvanáct kusů a řekl Jorobeamovi: „Vezmi si deset kusů, neboť tak praví Hospodin, Bůh Izraele: Vytrhnu vládu ze Šalomounovy ruky a tobě dám deset kmenů. Zůstane mu jeden kmen kvůli mému služebníku Davidovi a kvůli městu Jeruzalému, které jsem si vyvolil ze všech izraelských kmenů.“ A tak odpadli Izraelité od Davidova domu až do dnešního dne.

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zpěv před evangeliem

Aleluja.

Otevři, Pane, naše srdce, abychom naslouchali slovům tvého Syna.

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mk 7,31-37Evangelium

Hluchým dává sluch, i němým řeč.

Slova svatého evangelia podle Marka.

Ježíš odešel z tyrského kraje a šel přes Sidón územím Desetiměstí ke Galilejskému moři. Přivedli k němu hluchoněmého a prosili ho, aby na něho vložil ruku. Vzal ho stranou od zástupu, vložil mu prsty do uší, dotkl se slinou jeho jazyka, vzhlédl s povzdechem k nebi a řekl: „Effatha!“, to znamená: „Otevři se!“ A hned se mu otevřel sluch, rozvázal se mu jazyk a mluvil správně. (Ježíš) jim pak přikázal, aby o tom nikomu neříkali. Čím více však jim to přikazoval, tím více to rozhlašovali. Byli celí užaslí a říkali: „Dobře všechno udělal: i hluchým dává sluch, i němým řeč!“


2 názory

Andreina
před 3 měsíci
Dát tip Lili. , Zeanddrich E.

Potkal Petr Ježíše, mířícího k Římu a zeptal se: "Quo vadis, Domino?" (Kam jdeš, mistře?). "Do Říma, nechat se podruhé ukřižovat, tentokrát místo tebe," odpověděl Kristus. Petr se otočil jako na obrtlíku a upalovala zpět k Věčnému městu.

Poučení ať si z této příhody odvodí každý sám podle sebe.


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip

... 

(Jedna taková zajímavost: Asi před rokem 2010 jsem po nějakou dobu sloužil v brněnském stacionáři pro mentálně postižené s názvem Effeta... .)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru