Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večírky

10. 02. 2024
7
14
194

Zase na cestě do nikam a je to šílený, protože domov máš tam, kde leží srdce, ale moje moje srdce je toulavý, a tak nemám domov a dneska dojedu do toho sálu, co je obří jak opera a s rodinou roztomilého kluka, který byl kdysi můj a teď je každý sám, sedíme ve správném rohu, schovaní a chránění zdmi, a všude kolem je pompézní okázalost maturáků, napudrované nic a roztomilí kluk je navlečený ve speciálním obleku, daleko lepším než ten můj, musí vypadat líp, tohle je večer obětovaný jeho studiu.  

 

Takže sedím u toho stolu s rodinou, která rozhodně není v pořádku a spolkem teplých psychoušů, co jim říkám přátelé a oni pijí a všichni se bavíme a já s konopím čekám, než se sál opije, protože s chlastem musíš na blouznění pracovat, mně stačí párkrát táhnout. Hudba řvala a nebyla dost nahlas, aby byla dobrá. Pro nikoho z nás, společnosti teplých psychoušů, nebyla dost a tak chodíme do té mrazivé zimy pokuřovat jednu cigaretu za druhou a vždycky mi někdo nabídne, pokuřujeme a bavíme se o zbytečných hovadinách a je to krásný, ale už potřebuju svůj jed, jenže svět pořád neblouzní, trvá jim to, a pomalu se začínám nenávidět, protože ten hnus dělá realitu krásnou, ale falešnou a já s ním nechci nikdy přestat, nemůžu, vlastně nezáleží na tom jak se odrovnám, jen nesmím zůstat příliš dlouho čistý, jsem neschopný žít v běžné skutečnosti a tak si vymýšlím příběhy o prozření a nirváně v těch hnusech, prostě nahradíš chlast za něco jiného, je to zvrácený vtip.  

 

Zpátky k příběhu, vzpouzejícího a šíleného kluka, co je pořád roztomilí, dotáhneme na balkon a hledáme matykáře, do kterého se zamiloval a chvíli to trvá, ale najdeme ho, najdeme toho divného nerda a chvíli hraje jazz a my mluvíme o nerdských věcech, zatímco pod námi tančí banda nudných kroutilů, ale on zdrhne brzo a já konečně můžu jít ničit zbytky svojí duše, můžu jít dolů líbat draka, můžu hulit, a tak jdu, táhnu to do sebe a v první fázi jsem trochu odtržený, nechci moc mluvit a jen se dívat, dojdu ke stolu, chvíli sedím, dlouhou chvíli a dostaví se ukecaná fáze a vrátí se máma toho roztomilého kluka, co hulila podobný mix, a tak máme oční rozhovor, oba high a lehce mimo, tak mimo, až jsme mohli mluvit o slovech a knihách, a tak mluvil první a pak druhý a byla jako ranní blues, i když nevím proč, ale on byl pořád krásnější, on, dítě blues.  

 

Jdu znovu kouřit s přáteli, co jsem poznal bůh ví jak a které miluju, a prý jsem smutný patron, ale tohle není smutek, je to můj život, kde nezbylo místo pro polovinu a všechno je celý a občas to bolí a občas jen pomalu umíráš a občas je v tom příliš destrukce, jenže to tě nezastaví, nesmí, prostě jedeme dál, tak si zapal smrtící cigaretu a obuj boty, máme ještě práci, sebezničení je náročný proces.  

 

Ten roztomilí kluk, co patří k nejlepším, protože nejlepší jsou ti, kteří spolkli bombu a musí jí vyzvracet ven, tak tenhle je jediný, se kterým jsem se rozešle krásně, nebyla to ničí vina, jinak to byl vždy můj hřích, většinou chlast, moje ztrápená dušička nezvládla nikdy přijít ani na první rande střízlivá, pořád pila, aby mohla vyprávět jak starý lhář Boroughs a každý rozchod bolel, protože něco uvnitř věřilo, že nemůžu být milován a pořád tomu věří, ale co na tom v ten moment záleží?  

 

Užívám si, dokud nemusím běžet na vlak a ve vlaku mám až moc času na přemýšlení, a tak vidím, jak se můj život pořád jen cyklicky točí, a není to hezký pohled, a konečně zase cítím pořádnou sebenenávist a nenávist nás definuje stejně jako láska, ale postupně se lepším, s každým dnem je mi líp, a tak jen píšu, čtu Andělé zoufalství a snažím se nějak spojit s mojí novou láskou, co bydlí za sedmero horami, ale všechny tyhle dny jsou příprava na další večírek, další maturák, kam přijdu, abych uctil přátelství, a nemusel pro něj obětovat kozu.  

 

V čistých a obyčejných dnech se cítím skvěle, to ve večírcích je problém, nedokážu tančit bez oblbováků a stejně tak nedokážu zůstat doma, musím neustále jezdit a sbírat, sbírat zážitky, abych měl o čem psát a všechno začíná být stejný, jednolitá barva se vylila na duhu oslav, a tak hledám nové prožitky, nové rozkoše. Takže mezitím, kdy ucítím večerní smutek si čtu a čekám, kdy zaklepe na dveře odporná prázdnota, která mě nutí psát a žít, to strach je hlavní motor, strach z ničeho táhne můj mozeček dál, tlačí ho proti zdi, je to ďábelský motor, co šlape jako hodinky.  

 

Neprozřetelně, a možná i hloupě, se během těhle hloupých dnů, co májí být oslavou čistoty, rozhodnu trochu zahulit, jenže můj mozeček nezná míru ani dost, a tak do sebe vdechnu všechno co mám, a nejspíš to bylo moc, v ten moment je všechno oheň, popínavý plamen, každý fyzický prožitek pálí, a je to ta nejkrásnější bolest, a v téhle bolesti ležím, realita je stín iluze a píšu, píšu jak krab na stroji, mechanickém slovu, na tom dokonalém vynálezu, a přitom zvládám přemýšlet, nedává to žádný smysl, ale v ten moment je smysl přeceňovaný luxus. Okno je do kořán a svět mi vtéká do vlasů, někde na nebi září zbytky Buddhy a já mám strach, neurčitý, příšerný strach z něčeho za rohem světa, možná jednoho z prastarých bohů, co tu byli před námi.  

 

Během pár hodin si pročistím hlavu a s trávou mám možná problém, ale u chlastu žádné možná není, proto jedu na sezení alkoholiků, kam skvěle zapadám. Potřebuju ty jejich slova a tváře, potřebuju je, abych nezešílel, takže hned po škole jedu vlakem, kde si čtu Kunderu a vlak se řítí a skupina je rozrostlá jak semeniště hub, spousty smutných příběhů a vrásek, co tam kdysi měli místo, ale teď ne, není to žádná uplakaná místnost, žádný hloupý film, ne, vtipkují a já cítím klid, připomíná mi to staré časy na skupinové terapii, kde jsem seděl a poslouchal a cítil se dobře, a tady dělám to samý. Myslím, že slyším padat ocelové masky z tváří a na chvíli nás ten zvuk vyděsí, ale pak si uvědomíme lehkost obličeje a nikdo to neřeší. Pro alkoholika je nejvyšším utrpením pít s mírou, nezná slovo dost a po první skleničce musí přemýšlet, přemýšlet nad tou další, chce ještě, a i když se udrží, tak trpí jak zbití pes.  

 

Takže tam sedím, všichni mluví a já něco taky řeknu a je to lepší, chci jen poslouchat ty příběhy a být šťastný. Myslím, že další večírek zvládnu čistý.   

 

Tenhle večírek začal brzo, u stolů příbuzní, přátelé, rodiče a moje milovaná maminka, sedí tu a je láska, ach, ví o mé náklonosti k halucinogenům, ne, že by souhlasila, ale chce o tom vědět, jenže dneska jí udělám radost, budu hodný chlapec a zůstanu čistý. A tak sleduju všechen ten bordel okolo a tančím a jsem spokojený, je to zatraceně skvělý, stačí se zaměřit na správné místa, nevšímat si opilých hovad a držet se těch svých, těch nádherných lidí, hlavně Kateřiny, éterické laně, jediné ženy, kterou jsem kdy miloval.  

 

Jen málo má černé šaty a jen málo pochopilo o co jde, tady se pohřbívají čtyři roky života, a tak by měli v černých šatech křepčit a tančit, protože smrt v tarotu znamená začátek, změnu, a tohle bude nejkrásnější změna. Takže v přiteplený košili a nacistických bagančatech skáču po parketu a co na to, že neumím jediný krok, o to tady nejde, konečně jsem spokojený, klidný. Občas je toho moc, a tak na chvíli uteču ven, samota je krásná, to v nudě je peklo, peklo prázdnoty, a tady žádná nuda není, jen odpočinek a další kolo.  

 

Nakonec zdrhnu dřív a už se nevrátím, z hlavy se mi nějaký permoník snažil vyloupnout kus lebky, a tahle migréna nejde vydržet, takže nezdrhám kvůli duši, ale tělu, a to je ten lepší důvod. Přijedu domů a chci psát, jenže nemůžu, takže spím, abych se ráno probral a hned mlátil do kláves, dokud si pamatuju ten pocit.


14 názorů

K3
před 2 měsíci
Dát tip

Vedete tu zajímavý rozhovor. Někde si se zmínil, že rozumíš jen svýmu životu. To hodně napovídá. Podle mě to je omyl, protože svůj život nevidíš zvenčí ale zevnitř a to je jen jedna strana. Takže se snaž pochopit i druhého, co si o tobě třeba myslí oni. Co ti radí Luzz mohu potvrdit. Když do toho vyprávění přidáš nějaký, třeba vymyšlený příběh, třeba zážitek někoho jiného. To vymýšlení by mohl lék být, myslet ta ten jeden svůj text kdykoliv můžeš. Je to úžasné.


K3
před 2 měsíci
Dát tip

Pervektní "vylití" duše. Škoda překlepů, je jich tam dost. Hrdina, dál-li se tak říct má nejvyšší čas s těma neřestma přestat. Psaní je na to výborný, ale samo o sobě nestačí, protože ho to tam na druhou stranu zase táhne. Dobré je se unavit. Systematicky, sportem. Sport je na tohle ideální. Ale hodně sportovců taky chlastá, aby mohli snít o úspěších, na které třeba nemají... Jinak je dobře, že to je oproti minulým, delší text.


fjorda
před 2 měsíci
Dát tip

Svezla jsem se na té vlně tebe a dost mě to bavilo ;)


Luzz
před 3 měsíci
Dát tip

pardon, nějak jsem nestihla reflektovat tvůj poslední příspěvek - jo, je dobrý, že se snažíš svým způsobem podpořit ty, co tím také procházejí... za mě palec nahoru. v určitých obdobích bych za to byla vděčná.

ale pořád je tu ta rovina - proč tohle všechno píšeš? jen autoterapie? anebo je to opravdu pro ty spřízněné duše, které prožívají něco podobného? anebo ty texty jsou ve tvém vnímání něčím univerzálním, o čem si myslíš, že dokážou promlouvat i k náhodným kolemjdoucím bez té "podobné zkušenosti"?

pro jistotu - nijak tvoje psaní nezpochybňuji, jen si zkouším představit, jak se třeba na svoje současné texty budeš dívat třeba za dva roky... 

 


kuba.49vojenciak
před 3 měsíci
Dát tip

Luzz- nevím, koncepce a nějaký rámec jsou věci, které jsem nikdy nechápal. Líbí se mi s tebou o tomhle mluvit, i když je to pro mě těžký. Kritiku nezvládám moc dobře, přestože se snažím. To je fuk, prostě se jen potřebuju zeptat, jestli to je podle tebe stylisticky dobrý. Jsem patetický? Možná. Zpátky k tomu důležitému, já píšu hodně volně, hlavní jsou emoce, jen o těch vím, že skutečně existují, hlubší myšlenky nic neznamenají. 


Luzz
před 3 měsíci
Dát tip

jasně, není třeba psát o čemkoliv jiném, je vlastně fajn nekoukat kolem. pokud je pro tebe důležité si vylévat srdce, tak je to v pořádku. jen je potom trochu těžší ze strany čtenáře to vnímat jako literaturu. ono to vylévání si srdce je asi fáze, kterou si asi musí projít každý... ale je jen na autorovi, jestli se v ní zasekne anebo půjde někam dál.

(pardon za moralizování)

spíš jde o to dát svým prožitkům nějaký rámec - tedy - jestli autor chce. jestli je ochoten a schopen opustit takové to romantické přesvědčení, že jediná správná tvorba je ta, která vyvěrá ze "srdce". a třeba jen připustit, že tvorba může být založena i na rozumu, že může mít promyšlenou koncepci a tak. i když se to mmentálně může jevit jako zločin vůči autenticitě.

 


kuba.49vojenciak
před 3 měsíci
Dát tip

Plus si myslím, že zdeluju něco "víc", ať to znamená cokoliv. Píšu pro lidi, co si tím taky prochází. Když jsem byl hodně na dně, tak mi pomáhali knihy Bukowskeho, a ten samý pocit sounáležitosti, který v nich cítím, chci předávat 


kuba.49vojenciak
před 3 měsíci
Dát tip

Luzz- rozumím, ale psát o čemkoliv jiném by byla lež. Rozumím jen vlastnímu životu, a i tam je to sporný. 

 


Luzz
před 3 měsíci
Dát tip

jo, jasně, "styl"... chápu, že se v něm cítíš dobře. když jde o autoterapii, je podle mě nutný si najít styl - anebo spíš polohu, kterej / která ti vyhovuje. o tom žádná.

ale jde spíš o to, co jsem psala pak - jak svoje psaní vnímáš. jestli jen jako vylití sebe sama na papír (do počítače, do písmenek) anebo jestli chceš prostřednictvím svých dejme tomu zkušeností sdělit něco víc... a jasně, jasně, možná jsou moje úvahy mimo anebo předčasné... možná nemá smysl prozatím vidět v tvým psaní nic víc než právě tu prvotní zkušenost... a touhu po sdílení (čehokoliv)

anebo ještě takhle - zatím je pro tebe hlavní ingrediencí psaní autentičnost a otevřenost... což je dobře... ale dlouhodobě... čtenáře toto časem omrzí. a z vlastní zkušenosti můžu říct, že - samotného autora taky. protože (zkratka) na světě je spousta zajímavějších lidí než je autor sám. a je mnohem zábavnější psát o nich než o sobě.

 


Zeanddrich E.
před 3 měsíci
Dát tip kuba.49vojenciak

... .

(nejvíce zde mne asi oslovila sentence

...hlavně Kateřiny, éterické laně, jediné ženy, kterou jsem kdy miloval...

(i když v mém případě byla Katka jednou ze tří...?) )


kuba.49vojenciak
před 3 měsíci
Dát tip

Ale myslím si, že tohle je můj styl. Baví mě v něm psát a cítím se pak líp. 


kuba.49vojenciak
před 3 měsíci
Dát tip

Luzz- tý kritiky si vážím. Je fajn jí slyšet a vidět nějaké chyby, které jsem přehlédl. Jestli chceš ještě něco vytknout, klidně můžeš.  


Luzz
před 3 měsíci
Dát tip kuba.49vojenciak, K3

jo, hezký, takový vypsání se na první dobrou... dneska jsem zrovna měla náladu si něco podobnýho přečíst... jindy podobný texty vzdávám po prvním odstavci... no jo, nostalgie je sviňa, na čtení něčeho, co jsem si sama psala do deníčku někdy před pětadvaceti lety, nemám vždycky náladu...

každopádně... je to autentický a divoký, což je fajn... ale neměla by to být jediná hodnota textu... navíc podobný zážitky zaznamenalo už hodně lidí před tebou... ale to nevadí... piš dál... časem z toho třeba něco vykrystalizuje... najdeš nějaký svoje zásadní téma... a taky svůj styl...

ve výsledku vždycky záleží na tom, proč vlastně píšeš... a jakej to pro tebe má smysl... a taky... jestli chceš opravdu něco říci... anebo jestli si chceš jen vylít srdce.

pardon za nevyžádaný rady

už mizim

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru