Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

QUIRK: BRAIN SCIENCE

15. 03. 2024
0
2
31
Autor
p.s.2005

 

Quirk: Brain Science Makes Sense of Your Peculiar Personality Hardcover - 22. února 2011
by Hannah Holmes (Autor)



Kdo jste? To je ta nejzákladnější lidská otázka. Jste typ člověka, který se vrhá na větrné mlýny, nebo ten, který je raději pozoruje z pohodlí klimatizovaného autokaru? Naše osobnosti jsou nekonečně fascinující - nejen pro nás samotné, ale také pro naše manžele, rodiče, děti, spolupracovníky, sousedy. Jako vysoce společenský druh se lidé musí orientovat mezi ohromující rozmanitostí osobností. Jak ale všechny tyto různé permutace vznikly? A k čemu slouží?

Hannah Holmesová se svým osobitým vtipem a šibalským humorem zavádí čtenáře do úžasného světa osobnosti a moderní vědy o mozku. Pomocí pětifaktorového modelu, který rozděluje temperament na hlavní faktory (extraverze, neuroticismus, souhlas, svědomitost a otevřenost) a vedlejší aspekty (např. impulzivní, umělecký nebo opatrný), Holmesová ukazuje, jak naše geny a mozek určují, které faktory a aspekty se u každého z nás projevují. Jste nervák? Vaše amygdala pravděpodobně rozhoduje. Hyperaktivní Hal? Všechno je to o dopaminu.

Každý z těchto aspektů zapustil kořeny hluboko ve vývoji života na Zemi, přičemž příroda umožnila dostatek osobních variací, aby druh prošel dobrými i špatnými časy. Stejně jako existují introvertní a extrovertní lidé, existují introvertní a extrovertní myši, a dokonce i hvězdice. Geny pro osobnost, které sdílíme s myšmi, z nich ve skutečnosti dělají neocenitelné modely pro studium poruch, jako jsou deprese, schizofrenie a úzkost. Jsou to tedy hluboké a prastaré předsudky, které řídí vaše jednání s velmi moderním světem. Vaše osobnost pomáhá určovat politickou stranu, kterou podporujete, auto, které řídíte, způsob, jakým jíte M&Ms, a pravděpodobnost, že podvedete svého manžela.

Hannah Holmesová na základě údajů ze špičkových výzkumných laboratoří, životů svých výstředních přátel, konfliktů, které trápí její vlastní domácnost, a dokonce i zvyků svých dvou domácích myší shrnuje faktory, které vás formují. A dokazuje, že je třeba všech druhů. I ta nejotravnější a nejzkoušenější osobnost, s jakou jste se kdy setkali, přispívá k rozmanitosti našeho druhu. A rozmanitost je klíčem k našemu přežití.

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)


2 názory

p.s.2005
před 2 týdny
Dát tip

To jo.

Ale mě především na původním článku zaujalo (i obrázkem ilustrováno) ono v mozku místo pro quirk.

Které jakoby zdejším tuzemcům chybělo...


Ostrich
před 2 týdny
Dát tip

Diverzita je klíčem k přežití druhu v pozemských podmínkách. Snad. Nějak nemáme alternativní svět k vyzkoušení jiných strategií. A vzhledem k mutacím to prostě bez diverzity nejde. Ale co přežití civilizace? Není to jiná úloha? 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru