Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sci-fi slepota

22. 03. 2024
6
4
141
Autor
Danny

V současné době znovu po mnoha letech čtu post-apokalyptickou sci-fi "Chvalozpěv na Leibowitze": a teprve teď si v ní všímám a oceňuji psychologické profily postav a nuance při jejich vzájemném působení. Když jsem četl knihu poprvé, bylo mi 15 a několikrát během života jsem se k ní vracel: ale vždy jsem tam vnímal zejména myšlenky, poselství, nápady a použité technologie. Zdá se, že jsem byl raněn něčím jako "sci-fi slepotou", kdy jsem při čtení vnímal pouze to, co z díla dělá sci-fi a nic jiného.
Před nějakou dobou jsem se na toto téma bavil (elektronicky přes zdejší "Poštu") s autorkou "Janinou6", která měla opačný problém: v mých (pro ni moc krátkých) povídkách hledala pouze právě onu psychologickou interakci postav, ale byla zklamaná, protože ta díla byla založená právě na tom poselství, myšlence a nápadu a postavy byly pouze prostředky k tomu, aby se nápady dostaly ke čtenáři.
Při komunikaci s ní mi došlo, proč jsem dříve třeba přečetl nějakou povídku, řekl si "no a co?" a povídku znechuceně odložil: povídka obsahovala psychologické hry postav, ale já tam očekával ono poselství, které nepřicházelo.
Nyní si myslím, že v nejlepším případě by dílo mělo obsahovat obojí: jak myšlenku/nápad, tak psychologii postav: tím se zavděčí i těm čtenářům, kteří trpí prvním (původně zmíněným) nebo druhým (přesně opačným) případem "sci-fi slepoty".


4 názory

trojort
před měsícem
Dát tip K3

proto máme i v jednom životě k dispozici více životů


Janina6
před měsícem
Dát tip Alegna, Aru

Zajímavá úvaha. Nejspíš máš pravdu v tom posledním odstavci, že ideálně by se v textu mělo doplňovat obojí. Samotný sci-fi žánr má dneska tolik podob, že už to čtenář možná ani "neřeší" a prostě si najde autora, u kterého nachází ten pro sebe nejlépe namíchaný koktejl ;) Vzpomněla jsem si na první scifíčka, co se mi kdysi dostávaly do ruky. Asi jsem vždycky hledala především příběh. Moc se mi líbil citát, u kterého jsem samozřejmě už zapomněla autora (možná jeden z bratrů Strugackých), kde se říkalo, že lidé dobývají vesmír, ale to nejdůležitější je a zůstává na Zemi. Tak hledám ve scii-fi pravdu o lidech, byť se nacházeli v sebebizarnějších situacích a dálavách vesmíru... Díky za námět k přemýšlení!


K3
před měsícem
Dát tip Janina6, Alegna

Otázka je co vlastně už je sci-i, a co už není. Já to označení moc rád nemám. Původně to bylo vědecko-fantastické, ale časem se stalo skutečností..., asi taky trpím určitou slepotou:).


J.Rose
před měsícem
Dát tip K3, Janina6, Alegna, Aru

Parádní text. Zajímavá sebereflexe? Neotřelý pohled na problematiku sci-fi žánru? Porovnání kvalit mezi obsahem a formou? Možná všechno dohromady. Tolik myšlenek vměstnaných do kratičkého, leč čtivého textu. Chci víc! Uměl bych si takovou úvahu klidně představit rozprostřenou na několika stránkách.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru