Noční

Duše létá v pavučinách, víří noční běsy
okraden o spánek prostý, rvu si vlhké vlasy
Bílé oko kočičí, vysmívá se z kosmu
hvězd potupné svědectví, bortí bránu

08. 04. 2024
5
0
56
Blbůstky

KLADIVO NA ČARODĚJNICE – Církevní spravedlnost v praxi

Výběr

Ve světle pravdy člověk se ztrácí,
Když bezmoc křičí do ticha.
Hranice moci je konspirací,
Jíž oheň víry rozdmýchá,

01. 04. 2024
9
16
236
Jen tak pro radost

CHUDÁČCI - Veletrh podivností

Životní dílo spisovatelky Mary Shelley „znásilněné“ audiovizuálním obžerstvím a duševními pochody řeckého mimozemšťana. Metafyzická odysea sondující ženskou sexualitu, nezávislost a základní principy humanismu. Zde bych mohl recenzi na aktuální snímek řeckého režiséra Yorgose Lanthimose klidně ukončit, ale neudělám to. Za důvodem, proč si poněkud úchylné leč inteligentní sci-fi Chudáčci (2023) zaslouží větší pozornost, stojí jeho divácká vstřícnost, respektive až překvapivá doslovnost.

09. 03. 2024
5
4
65
Jen tak pro radost

ZIMNÍ PRÁZDNINY - Novodobá vánoční klasika?

Pod termínem „sentimentální kýč“ si můžeme představit cokoliv, ale jsem si naprosto jistý, že snímek Zimní prázdniny (2023) prodchnutý životními pravdami a nadějí na lepší zítřky mezi takové případy nepatří. Závěr aktuálního filmového počinu z dílny Alexandera Payna se dá vzhledem k archetypální podstatě užitých vyprávěcích šablon a všudypřítomného vánočního symbolismu s klidem odhadnout po první půlhodince. Jenže šikovný režisér je nesmírně rafinovaný ve způsobu, jakým postavám uděluje životní lekce, čímž vynalézavě obchází jinak předvídatelné dějové zvraty. Plně se tak drží notoricky známé teze vypovídající o tom, že život je sám o sobě krajně nepředvídatelným dobrodružstvím s jedinou jistotou, v podobě cílové destinace, kde jsme si bez rozdílu všichni rovni.

02. 03. 2024
2
1
46
Jen tak pro radost

ROBOCOP - Akční nirvána i ostrá satira

Tenhle den neskončí dobře. Stoky už dávno přetekly. Koncentrovaný jed zamořuje ulice, kde bují korupce, prostituce, obchod s narkotiky a bezbřehé násilí. Murphy ví, co tohle město představuje.

20. 02. 2024
6
4
79
Jen tak pro radost

ZABIJÁCI ROZKVETLÉHO MĚSÍCE - Lidský mamon ve své děsivé podstatě

V rámci doplňování restů z předešlého roku by se patrně hodilo dát prostor dost možná poslednímu velkofilmu živoucí režijní legendy Martina Scorseseho. Ne, že bych měl vyloženě obavy, neboť Martyho italské geny a celoživotní vitalita mu zaručují dlouhověkost už z principu, ale i tak zůstává otázkou, zdali si režisér na podobně obrovský dekl ještě někdy v budoucnu troufne. Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) jsou typickým velkofilmem klasického střihu, který svou sílu čerpá výhradně z vyzrálé filmařiny, hereckých výkonů a scénáře. Žádné počítačem vygenerované omalovánky, ani snaha o kýčovitý patriotismus, ale dusivé drama s umrlčím tempem a plejádou odpudivých, morálně zvrácených postav.

11. 02. 2024
7
6
116
Jen tak pro radost

ČERVENÝ TRPASLÍK - Sci-fi je velká sranda

Výběr

„Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili, jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí, a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky.

04. 02. 2024
7
7
181
Jen tak pro radost

TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU - Nedílná součást vánočních svátků

Na sněhem zavátém obzoru se tyčí hrdý oř s krásnou bílou nevěstou, která sedí na jeho hřbetě. Zlatý seladon mezitím hlasivkami maluje tklivý příběh o ztraceném opeřenci, jehož sílu dobarvuje mocný orchestr kočírovaný taktovkou Ládi Štaidla. Bílé nevěstě přijíždí v ústrety princ s úsměvem na tváři, který značí žhavý příslib budoucí noci. Vesničané stojící na nádvoří nadšeně tleskají.

29. 12. 2023
9
15
184
Jen tak pro radost

SOLARIS - Cesta za sebepoznáním

Výběr

Astronaut a psycholog v jedné osobě, Kris Kelvin, kráčí potemnělou vesmírnou stanicí. Chodby jsou plné bordelu, všude je cítit chaos, rozklad a zmar. Skrze velká kulatá okna dovnitř proniká jasná záře. Krvavě rudý oceán pokrývající planetu Solaris, nad níž stanice krouží, má v sobě cosi magického.

10. 12. 2023
6
9
196
Jen tak pro radost

PŘÁTELÉ - Definitivní konec jedné éry

Jako by to bylo včera. Klasická rutina uprostřed týdne. Žádné přehrávání programů, internet nebo vypálený DVD nosič. Pokud chtěl člověk stihnout své oblíbené pořady, musel sebou mrsknout.

25. 11. 2023
5
5
124
Jen tak pro radost

ZABIJÁK - Chirurgicky přesný řez

Po dlouhých devíti letech se David Fincher vrací k žánru, který jej v devadesátých letech katapultoval mezi režijní elitu. Nadšení nedočkavých fanoušků rovněž vystupňovala i účast Andrewa Kevina Walkera, jehož nihilistický scénář dokázal z přelomového snímku Sedm (1995) učinit absolutní klasiku a jeden z nejlepších thrillerů všech dob. Opětovnou spolupráci dvou géniů, z nichž jeden bravurně ovládá režijní řemeslo a ten druhý pero, považují mnozí za příslib filmové události roku. O tom, zdali čerstvě vypuštěný Zabiják (2023) dokázal naplnit nemalá očekávání si povíme něco více v této recenzi.

17. 11. 2023
4
2
87
Jen tak pro radost

KANIBALOVÉ - Šokující portrét lidského zla

Amazonský deštný prales v Kolumbii. Vlhkost vzduchu je stoprocentní. Komáři, bláto, nesnesitelné teplo. Potem zbrocený herec Robert Kerman přemýšlí, že měl možná raději zůstat u porna.

11. 11. 2023
2
2
84
Jen tak pro radost

Bod zlomu - Na vlnách svobody

Je jako buldok, co nedokáže zastavit, dokud kořist nedohoní. Agent Johnny Utah pronásleduje svého rivala. Zdolává vysoké ploty, proskakuje sklem, odráží útok hlídacího psa. Běžecká honička se blíží ke konci.

29. 10. 2023
3
5
113
Jen tak pro radost

HRA OSUDU - Nečekaně tvrdý smeč

Kdo by neznal cynického analytika mezilidských problémů Woodyho Allena. Vztahy, sex, deprese, smrt, šibeniční mnohdy až absurdní židovský humor. Režijní a scenáristický styl dodávají Allenovi již dlouhá desetiletí punc nezaměnitelného filmaře, jehož obchodní značku poznáte stejně dobře jako třeba cokoliv z dílny Quentina Tarantina. Určitě mi rozumíte.

21. 10. 2023
6
9
159
Jen tak pro radost

MECHANICKÝ POMERANČ - Je libo mléčný koktejl?

Byl to snad desátý pokus v řadě. Vyčerpaný Malcolm McDowell už má dost. Je na dně, psychicky i fyzicky vyčerpaný. Režisér po něm ještě chce, aby do výkonu zapojil i nějaké taneční kroky.

08. 10. 2023
4
5
137
Jen tak pro radost

Matrix - Podmanivá sci-fi pohádka a milník moderní kinematografie

Výběr

Na stříbrném plátně začíná citelně přituhovat. Neo je v úzkých. Po úspěšném odražení přesily uvnitř vestibulu výškové budovy, se s parťačkou Trinity probojoval až na střechu, kde právě stanul tváří v tvář jednomu ze svých úhlavních, smrtonosných nepřátel. Neo pálí hned ze dvou zbraní naráz, avšak na agenta konvenční postupy neplatí.

19. 09. 2023
8
6
203
Jen tak pro radost

Francouzská spojka - Film, který dal kriminálnímu žánru novou tvář

Hnědý, značně omlácený Pontiac LeMans se řítí ulicemi Harlemu. Za volantem sedí dopálený detektiv Jimmy "Pepek" Doyle, který se agresivní jízdou snaží udržet krok s nadzemkou. V jednom z vagónů totiž sedí nebezpečný zabiják. Pepek jede na červenou, dostává se do protisměru, překračuje povolenou rychlost, ohrožuje ostatní řidiče a v jednom okamžiku malém srazí i nevinnou matku s kočárkem.

26. 08. 2023
5
3
106
Jen tak pro radost

HATED - Nenávistí proti celému světu

Koncert se ještě ani pořádně nerozjel, ale nervní zpěvák GG Allin je už kompletně nahý a hledá mezi fanoušky náhodný obličej, do kterého by mohl poslat hrst kloubů. Během agresivní skladby „Bite it You Scum“ se zpěvák rázným krokem přiblíží k neznámé ženě, popadne ji za vlasy a začne vláčet po podlaze. Včasný zásah jednoho z fanoušků dokáže vyděšenou ženu vytrhnout ze spárů divoké bestie. GG Allin si z toho nic nedělá.

05. 08. 2023
1
2
113
Jen tak pro radost

HELLRAISER - „Žádné slzy, prosím!“

Vyzkoušel snad všechny myslitelné druhy smyslových požitků. Od animálně divokého sexu až po násilí a pestrobarevné pokřivení reality, která svým uživatelům umožňují drogová povyražení. Frank Cotton chce víc. Mnohem víc.

16. 07. 2023
4
7
157
Jen tak pro radost

Cormac McCarthy - Romantik s krvavou duší

Výběr

„Zlý časy dělají zlí lidé. Viděl jsem tolik lidské podlosti, až se sám sebe ptám, proč Bůh nezhasne slunce a nejde pryč. “ (Vnější tma)
Víc než pouhá kovbojka
Ve věku osmdesáti devíti let zemřel Cormac McCarthy. Držitel Pulitzerovy ceny a jeden z největších a nejvlivnějších amerických spisovatelů.

02. 07. 2023
10
9
265
Jen tak pro radost

SMRTONOSNÁ ZBRAŇ - Ve dvou se to lépe táhne

Zahradu luxusní rezidence zdobí bazén, v němž plave mrtvola čerstvě zastřeleného muže. Měla to být obvyklá práce v terénu. Pár všetečných otázek, obhlídka podezřelého místa a pak honem domů na večeři. Věc se ale trošku zkomplikovala.

25. 06. 2023
4
6
125
Jen tak pro radost

SIN CITY - Komiksová adaptace bez kompromisů

Kardinál Patrick Henry Roark sedí na židli a šokovaně hledí na uříznutou hlavu Kevina. Mladého kanibala, s nímž společně pojídali prostitutky. Jeho vrah sedí hned naproti a spokojeně si vychutnává cigaretu. Tím vrahem je Marv.

17. 06. 2023
1
1
77
Jen tak pro radost

HRAJE SKUPINA SPINAL TAP - „Vohul to na jedenáct!“

Horké odpoledne roku 1984. Malý kinosál kdesi v San Diegu. V hledišti sedí metalový bůh Rob Halford a vedle něj kytarista Glenn Tipton. Na stříbrném plátně před nimi se odvíjí bizarní příběh fiktivní metalové kapely Spinal Tap.

07. 06. 2023
4
4
98
Jen tak pro radost

ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ - Magická zkouška z dospělosti

Vznik tohoto článku vnímám jako určitý paradox. Takovou tu příslovečnou výjimku, co potvrzuje pravidlo. Muzikály totiž bytostně nesnáším a stejně tak se vyhýbám opravdu velmi letitým perlám světové kinematografie. Řekněme, že můj filmový rozhled začíná nabírat ostrost až s příchodem šedesátých let minulého století.

21. 05. 2023
2
1
78
Jen tak pro radost

Až na krev - Odvrácená tvář kapitalismu

Je sám, je tím nejosamělejším člověkem na světě. Co si pamatuje, bylo tomu tak odpradávna, ale tentokrát je ta samota doslova hmatatelná. Nepotřebuje hřejivý dotek ženy, dětský smích, ani konejšivá slova, která by jej pohladila po jeho černé duši. Vytyčený cíl již dávno pokořil a cestu k němu vydláždil nadlidskou touhou, krví a neústupností.

03. 05. 2023
2
1
121
Jen tak pro radost

JOHN WICK: KAPITOLA 4 - Opulentní, leč prázdná oslava krvavého baletu

Děj, který se dá shrnout jednou větou, roztažený do nabubřelé, téměř tříhodinové stopáže. Jedno léty prověřené pravidlo tvrdí, že všechny skvělé filmové příběhy se zdají být v očích pozorovatelů krátké, což ovšem neplatí pro čtvrtého Johna Wicka, neboť ten v zásadě nemá co vyprávět. Aura okolo kdysi malého, zuřivého, úderně natočeného akčního filmu postupně narostla do absurdní velikosti. Dnes jde o do sebe zahleděnou franšízu, pod jejímž naleštěným povrchem zeje obsahová mělkost.

02. 05. 2023
3
3
127
Jen tak pro radost

RAMBO: PRVNÍ KREV - Válka na vlastním území

Začíná jeho další rutinní ráno, které je prologem k další rutinní službě uvnitř malého ospalého městečka Hope. Černá káva bez cukru, sladká kobliha a vyzvednutí služební zbraně. Šerif William Teasle stojí před skromnou policejní stanicí, rozhlíží se a nosem nasává čerstvý vzduch sluncem prozářeného rána. Cestou k vozu přátelsky pozdraví několik obyvatel města, kteří míří za svými každodenními povinnostmi.

30. 04. 2023
3
4
137
Jen tak pro radost

Last of Us - Dva proti všem

Neil Druckmann, duchovní otec populární herní série The Last of Us (TLOU), navázal spolupráci se společností HBO, aby mohl svou jedinečnou vizi adaptovat pro potřebu filmového média. Výsledkem tříletého úsilí je ambiciózní devítidílný seriál. Jako člověk, který oba dva díly postapokalyptické herní série dokončil několikrát, si nyní říkám, zdali to v souvislosti s čerstvě zhlédnutým seriálem není spíše na škodu.
Herní TLOU je v zásadě cestovním simulátorem, což obrazně řečeno platí i pro jeho televizní inkarnaci, včetně stěžejního příběhového pilíře.

30. 04. 2023
0
0
74
Jen tak pro radost

Radikální řez II.

Druhá část povídky s prvky fantasy.
II.
Radní budova je největší stavbou osady, okolo níž se rozprostírají rozeseté domky drvoštěpů, pila na zpracování dřeva, stáje, modlitebna, lázně, sklad zásob a jídelna, která zároveň splňuje účel místní putyky. Uvnitř kruhové dvoupatrové budovy musí při první návštěvě snad každého zaujmout řešení podlahy v přízemí.

28. 04. 2023
2
5
136
Povídky

Radikální řez I.

Dobré dopoledne. Více než patnáct let se věnuji kinematografii na amatérské úrovni. Psaní recenzí, esejí a úvah pro různé weby a časopisy. Několik prací jsem publikoval i zde.

24. 04. 2023
3
3
131
Povídky

MZDA STRACHU - Projížďka peklem!

Prudký déšť neúnavně bičuje koruny vzrostlých stromů a jílovitý terén mění vnekonečné blátivé království. Nad korytem rozbouřené řeky se pod dotyky silného větru houpe starý provazový most, jehož lana úpí pod tíhou kovového obra. Náklaďák svými koly láme ztrouchnivělá prkna a řidič uvnitř kabiny se soustředí na deštěm zmáčenou postavu, která se před ním krčí jako znavený poutník během poslední modlitby. Navigátor svypětím sil naznačuje řidiči, jakým směrem má stočit volant.

16. 04. 2023
3
3
206
Jen tak pro radost

Predátor - Óda na chlapáctví

Poslední listopadové dny roku 1986. Vdžungli poblíž mayské archeologické oblasti Palenque začíná být chladno. Obzvláště vnočních hodinách. Uprostřed jezírka obklopeného divokou zelení probíhá závěrečný souboj dvou mužů, který má přesnou choreografickou posloupnost.

30. 01. 2023
5
5
214
Jen tak pro radost

VLÁKNA - Děsivé memento lidského pokroku

16. červenec 1945. Nové Mexiko, vojenská oblast Alamogordo Bombing Range, 35 mil jihovýchodně od ostrova Isla Socorro. Jsou 3:30 ráno a přípravy na akci „Trinity“, jejíž název je inspirován básněmi Johna Donna, právě vrcholí.

10. 12. 2022
3
3
197
Jen tak pro radost

VYMÍTAČ ĎÁBLA - Film, který šokoval svět

Manhattan, říjen roku 1972. Natáčení je již více než měsíc v plném proudu a herci si jen velmi pomalu zvykají na neortodoxní přístup, který režisér William Friedkin na place razí. Démonem posedlá Regan má v následující scéně udeřit matku do obličeje. Plán je prostý.

10. 11. 2022
3
5
238
Jen tak pro radost

Americká krása

Výběr

Menu
AMERICKÁ KRÁSA - Hořká příchuť amerického snu
Rok 1967 kdesi uprostřed zeleného pekla. Další zatraceně dlouhý pochod. Dlouhý a vyčerpávající. Sluneční žár mění džungli v obrovský přírodní skleník, který z mužů vysává poslední zbytky energie.

05. 11. 2022
7
7
427
Jen tak pro radost

BEGOTTEN - Bůh je mrtev!

Bez ohledu na upřednostňovaný filmový vkus se asi všichni shodneme, že svět kinematografie co do barvitosti a nápadů opravdu nezná hranic. Kromě masově propíraných komerčních kinohitů, léty prověřených klasik, pokleslých dílek na jedno použití nebo filmů s vysokými uměleckými ambicemi vznikají i výtvory, které budou stát vždy skryté v pozadí. Může jít o nízkorozpočtovou prvotinu spíchnutou skutečně za pár šupů, krajně obskurní zvláštnost pro pár nadšenců, audiovizuální experiment či zapomenutý krátkometrážní filmeček. Taková nevšední díla určitě stojí také za zmínku, neboť i ti, kteří se na takový film nikdy nepodívají, si o něm třeba rádi přečtou.

23. 10. 2022
2
4
201
Jen tak pro radost

ARCH ENEMY, BEHEMOTH, CARCASS, UNTO OTHERS - Praha, Tipsport aréna - 15. října 2022

Nudné sobotní odpoledne a za okny pošmourné počasí. Ideální čas popadnout ženu a vyrazit na pořádný metalový koncert. V mém případě byl hlad po hudbě opravdu velký, neboť od poslední větší akce, které jsem se účastnil, uběhly téměř tři roky. Tehdy mě donutili vytáhnout paty z baráku američtí TOOL, kdežto tentokrát šlo o metalové dostaveníčko hned čtyř kapel, které se mělo původně uskutečnit již minulý rok.

17. 10. 2022
0
0
173
Reportáž

MARKETA LAZAROVÁ - Vrcholné dílo československé nové vlny

Výběr

Z krajiny zaváté bílou pokrývkou čpí divokost a nezkrotná síla přírody. Po sotva viditelné královské cestě se pomalu plazí kolona saského šlechtice Kristiána. Aniž by to rytíři hlídající šlechtice a jeho syna tušili, v okolních křovinách číhají nebezpeční lovci. Vzdálená vlčí smečka se dá do pohybu.

27. 09. 2022
8
5
294
Jen tak pro radost

Nesmiřitelní - Dekonstrukce západních archetypů

Vypálená střela pronikla kůží jako nůž máslem. Padající kůň jezdci rozdrtil nohu a naposledy vydechl. Davey Bunting se snaží vyprostit polámanou končetinu, na které spočívá hora mrtvého masa, zatímco jeho kumpáni hledají urychleně úkryt mezi skalami, neboť střelec je zpovzdálí jistě stále sleduje. Ned Logan opět zamíří, ale náhle znejistí a nedokáže stisknout spoušť.

17. 09. 2022
2
2
204
Jen tak pro radost

AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ - Meditativní cesta do hlubin šílenství

Řeka v širokém korytu obklopeném zelenou džunglí se líně plazí kupředu. Nebe je bez mraků a ve vzduchu je cítit přítomnost nasládlé smrti. Aguirre stojí na rozpadajícím se voru a hledí upřeně před sebe. Posádku dávno zahubil hlad, nemoci a vypálené šípy indiánů.

04. 09. 2022
0
0
150
Jen tak pro radost

ROCKY IV - Boxem proti studené válce

Vancouver, Kanada. Konec roku 1984. Sylvester Stallone s drzým úsměvem na rtech hecuje vysokého modrookého blondýna: „Teď do toho půjdeme natvrdo, jasný. Alespoň první kolo, jen ty a já.

03. 09. 2022
2
3
194
Jen tak pro radost

Mlčení jehňátek - Mezi nevinností a vrcholnou zkažeností

Kamera v táhlém záběru bloumá temnými místnostmi pod domem jako myš ztracená v bludišti. Spleť úzkých chodeb navozuje silný klaustrofobický dojem a špinavé cihlové zdivo dokresluje zlověstnou podstatu celého sklepení, kde naděje umírá na dně hluboké jámy. Z povzdálí je slyšet neúnavná jehla pracujícího šicího stroje, hudba z puštěného rádia a také zřetelné ženské prosby. Kamera vstoupí do pracovny ozářené mdlým, nažloutlým světlem a sleduje nahou postavu usazenou za stolem.

27. 08. 2022
2
6
214
Jen tak pro radost

NELÍTOSTNÝ SOUBOJ - Trudnomyslný epos antických rozměrů

Noční temnotu Los Angeles zmírňují tisíce zářivých světel. Nekonečné dálnice z výšky připomínají obří neonové hady plazící se betonovou metropolí. Pouliční lampy drží stráž na frekventovaných místech, ale bojí se nahlédnout do záludných postranních uliček, kde kriminalita bují jako zhoubný nádor. Uprostřed této noci v jedné restauraci spolu u jednoho stolu sedí dva muži.

04. 05. 2022
1
1
187
Jen tak pro radost

Drsný Harry - Na Hrubý pytel, hrubá záplata

Světlo z reflektorů ozáří hřiště a vzápětí padne ohlušující výstřel. Postřelený padouch padne na pečlivě udržovaný trávník. Kolik nevinných životů už stihl zmařit, kolik bolesti způsobil pozůstalým. Harry Callahan kráčí vstříc svému čerstvému úlovku a zákeřně se při tom usmívá.

03. 05. 2022
0
0
145
Jen tak pro radost

Suspiria - Uhrančivé vítězství formy nad obsahem

Tajné dveře se za ní zavřely. Pomalu kráčí potemnělou chodbou, jejíž zdi zdobí zvláštní ornamenty a tajuplné znaky. Schová se za sametovou plentu a pozoruje dění ve vzdálené místnosti. Černý sabat nabírá na intenzitě, místnost olizuje modré světlo z blesků, které bičují noční oblohu.

01. 04. 2022
3
3
232
Jen tak pro radost

Moucha – Metamorfóza v přímém přenosu

Odporná zmutovaná ruka ji popadne za zápěstí a zesílí stisk. Veronica křičí hrůzou, zapírá paty o podlahu a snaží se vytrhnout mocnému sevření. Pokroucené monstrum má ale obrovskou sílu a vleče nebohou ženu k teleportačnímu zařízení. Hrdinka zapře volnou dlaň o obličej monstra a snaží se jej odstrčit.

27. 03. 2022
1
3
254
Jen tak pro radost

Hvězdná pěchota - Ve víru krve a zeleného slizu

Rok 1997, filmové ateliéry v Los Angeles. Rekvizitář kontroluje optimální teplotu vody. Za několik okamžiků totiž začne natáčení scény hromadného sprchování. Ženy a muži pouze tak, jak je příroda stvořila.

08. 03. 2022
0
0
153
Jen tak pro radost

Věc - Inferno v krajině věčného ledu

První týdny roku 1981. Schůze se chýlí ke konci a vlivní pánové si začínají povolovat uzly u svých kravat. Zbývá dořešit jednu zposledních položek, což je suma určená na vývoj speciálních efektů. Studio Universal Pictures nakonec pro tyto účely vyhradilo zhruba dvě stě tisíc dolarů a daný problém se zdál býti vyřešen.

17. 01. 2022
0
0
190
Jen tak pro radost

Blade Runner - Přemýšlivé sci-fi pro náročné

Ateliéry v Los Angeles, první polovina roku 1981. Štáb pod dohledem puntičkářského režiséra ladí poslední detaily připravované scény. Jde o rozhovor mezi replikantem a detektivem odehrávající se ve výslechové místnosti. Obrovský stropní ventilátor, cigaretový kouř plující vzduchem, dvě židle, velký stůl a na jeho desce hrnek a pár tužek.

04. 01. 2022
7
9
347
Jen tak pro radost
Nahoru