Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jó, jasně vyslovivší se lidi, to mám rád; - zde třeba: Pája demokrat...! ((Jihomoravský comics)) (plus bonus - úryvek z Kardeca, 01. zde,,)

03. 04. 2024
2
6
269

 

 

 

 

 

 

 

Jó, jasně vyslovivší  se lidi, to mám rád; - zde třeba:  Pája demokrat...!   ((Jihomoravský comics))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Plus bonus:

Ad nedávná zmínka zde na Písmáku v diskuzi o teorii tzv. Sedmi opon¨.

 

(Nejen) neznabozi mnozí – ovšem z neznalosti spíše pouze, než díky nějaké své pýše - si myslí směle, že vládnout může vědomostí, neomezovanou smysly, i člověk, dlící zrovna v těle …; a proto:

 

 

Alan Kardec (1804 - 1869) : Nevtělené bytosti vypovídají (Book of spirits; zde úryvek 01):

 

Možno člověku pochopiti vnitřní podstatu Boží?

„Shora již bylo naznačeno; schází mu k tomu smysly."

 

Bude nám svým časem popřáno prohlédnouti tajemství Boží?

„Až váš duch nebude tísněn hmotou a až se svou dokonalostí přiblížíte k Němu, pak pochopíte alespoň částečně Jeho podstatu. Omezenost smyslů člověka nedovoluje odkrýti vnitřní podstaty Boží. V dětinství svém často Ho pomíchá se stvořením, jehož nedokonalosti Mu připisuje. Tou měrou, jak se v člověku vyvinuje smysl mravní, vniká jeho rozum lépe do příčin a utvoří si o Něm pravdivější a zdravému rozumu přiměřenější, ačkoliv ještě nedokonalý pojem."

 

Když již nemůžeme pochopiti vnitřní podstaty Boží, bude nám možno alespoň poznati Jeho vlastnosti?

 

„Některé ano! Člověk je chápe tím lépe, čím více ovládá hmotu a čím dříve se jí sprostí."

 

 

Pravíme-li, že Bůh jest věčný, nekonečný, nezměnitelný, bezhmotný, jediný, všemohoucí, nejvýš spravedlivý a dobrý, nemáme o Jeho vlastnostech správné a úplné idey?

 

„Z vašeho stanoviska ano, vždyť se domníváte, že všeho dohlédnete; ale pamatujte si dobře, že jsou věci, které převyšují rozum i toho nejvzdělanějšího člověka a pro které vaše řeč, jsouc omezena jen na jeho pojmy a pocity, nemá výrazů. Rozum vám praví, že Bůh, existuje-li, musí nezbytně míti tyto vlastnosti v nejvyšší míře, jinak by nepřevyšoval všeho a nebyl by Bohem. Aby Bůh trůnil nade vším, nesmí býti podroben žádné změně a nesmí míti žádné nedokonalosti, jakou si můžeme představiti.

 

 

Bůh jest věčný, neboť kdyby měl počátek, povstal by z ničeho, nebo by byl býval stvořen nějakou dřívější bytostí. Tak přijde se k nekonečnému a k věčnosti.

 

Bůh jest nezměnitelný, neboť kdyby byl podroben změnám, nebyly by jeho zákony řídící vesmír stálými.

 

Bůh jest bezhmotný, což znamená, že se liší ode všeho, co nazýváme hmotou, sice by byl jako hmota proměnlivým.

Bůh jest jediný, neboť kdyby bylo více bohů, nebylo by jednoty ani v záměrech, ani v řízení všehomíra.

 

Bůh jest všemohoucí, poněvadž jest jediný. Kdyby neměl nejvyšší mohoucnosti, byl by někdo mocnější, anebo stejně mocný a pak by nebyl On stvořil všeho a čeho by On nestvořil, bylo by stvořením boha jiného.

 

Bůh jest nejvýš moudrý, spravedlivý, dobrotivý a milosrdný. Prozřetelná moudrost jeví se v zákonech světa mikroskopického i makroskopického. Naprostou spravedlnost a dobrotivost i milosrdnost dokazuje v našem neomezeném počtu životů hmotných i duchovních, neboť popřává každému bez podmínky prožíti vše a dojíti k dokonalosti."

 

(( ...)).

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


6 názorů

Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

(Poznámka:            Ad Book of Spirits  (Alan Kardec):   pokud mám správné informace, dílo i překlad - tento cca z roku 1924, který ke mně neobčejně a vysoce náhodně dorazil někdy snad na začátku nultých let ze Slovenska - jsou volně šiřitelné... )


Lili.
před 4 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Skoro spíš komiksová filosofie...

...zajímavé příspěvky.


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

... .

Goro, díky... :).


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

 

Jo, náboženství - opium lidstva :); to říkávali bolševici... :).
 
(( ...)).
Docela úsměvné třeba je, když občas někde při bohoslužbě (zejména) v Praze vejde do kostela nějaký pražský človíček zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, a počne věřícím vytýkat, že jsou zdrogovanci... :):).

Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

 

(Ovšem pozor - tím nechceme říci, že v tzv. české kotlině se rodí v průměru méně pokročilé bytosti - mnohdy je tomu právě naopak, jelikož ty si to dost často - tuhle tzv. boží laboratoř, jako místo svého příchodu na tento svět - sami vybrali, ..., jako svou (většinou snad i nejpodstatnější...?) zkoušku; - chtěli si totiž vyzkoušet, nakolik dokáží správně jet tzv *po paměti :), ...., bez (mnohdy) téměř neustálých instrukcí seshora :), ..., jak to máme často právě my, Jihomoraváci ... (v rámci ČR; jinak nepochybně jako zrozenci v mnoha rdalších egionech planety Země...).

 

(( ...)).

*(jak to prý měla (- dle některých autorů - tzv. **temno, noc mystika), cca od svých dvaceti let, například celosvětově známá (dnes už prohlášená dokonce i za svatou...) Mother Thereza z Kalkaty...:) )

 

**to zažil, a velice plasticky i popsal, třeba i Čech Eduard Tomáš... :)

 

(( ...)).


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

... .

V jistém smyslu možná ano, Lockere... :); ale rozhodně ne úplně (říká se, že v Čechách (přesněji v tzv. české kotlině; třeba na Náchodsku, a celkově na východě Čech,  je to podstatně jiné...)- především díky tomu železitému podloží) se rodí cca 70 %  hmotařů :), ..., tzv. neznabohů (tedy lidí s odříznutou intuicí), a 30 % tzv. v pořádku :); no - a u nás, na jihu Moravy (ale třeba i na tom Náchodsku, apod.) je ten poměr (asi, přibližně) opačný... . - 

  • A pokoj si s tím dát nemůžeme :); dle Zákona odrazu totiž tzv. neznabozi kazí tzv. karmu celému národu (Evropě, ..., euroatlantické civilizaci, ...., celému lidstvu, etc.) - proto musíme, jak píšeš, ,,poučovat" ... :).
  • asi ne náhodou byli také snad světově nejuznávanější myslitelé (duchovní hloubku ovšem snoubili také s křesťranskou činorodostí...) - a sice J.A.Komenský, a T.G.Masaryk - právě rodilí Jihomoraváci... :).

((...)).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru