Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výtah

20. 04. 2024
5
5
66
Autor
Day-Dream

První patro

Nejkrásnější ze všech pater. Proto je smutné, že si z něj pamatujeme pramálo. Každý se v něm zdrží jinak dlouho. Vzpomínky na první patro jsou mnohdy mlhavé, ale intenzivní. 

Druhé patro

Bývá nejbohatší na zážitky. Čas v něm plyne jinak. Někteří z nás mají pocit, že v něm setrvávají nejkratší dobu. Chtějí v něm zůstat co nejdéle a do třetího patra ani nemají zájem vyjet. 

Třetí patro

Láká nás svým klidem. Životní zkušenosti nasbírané v prvním a druhém patře zde dostávají smysl. Třetí patro je dar, který není dopřán každému. 

Ve světě, kdy výtah jede do pater tak rychle, chci raději chodit po schodech a užívat si mezipater. Každý schůdek si vychutnávat, stoupat pomalu a čekat na překvapení, zda vůbec je patro čtvrté... 


5 názorů

Philogyny
před 2 týdny
Dát tip

Nesnáším výtahy. Naposledy snad jako malá holka v Prioru v Opavě a vždycky se mi před přistáním zhoupl žaludek. Abych mohla nadechnout pach bufetu a koberců. Pak mi jednou maminka řekla, že táta nesnášel výtahy. Mám jeho oči. 


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip

 

... :)


K3
před 2 týdny
Dát tip Day-Dream, Benetka

Souhlasím s Jam. že závěr je nejlepší. Ale myslím že by to chtělo víc rozepsat, líp pospojovat a dát tomu poetický rámec. Přímo si to o to říká:).


Day-Dream
před 2 týdny
Dát tip Al Jal Úd

Děkuji za kritiku, Jamardi. Je pravda, že ty střípky vzpomínek bývají krátké a je zvláštní, že si častokrát vzpomeneme na něco, co druhý už dávno zapomněl. Pak je hezké při setkání společně vzpomínat a tvořit společně celkovou malbu vzpomínky. 


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip Day-Dream, K3, Zeanddrich E., Al Jal Úd

Líbí se mi závěr. První patro si musíš představovat jako velmi vysoké vzhledem k tomu, že někteří mají pocit, že v druhém patře setrvávají nejkratší dobu. Ale pak nechápu, že si máme z prvního patra pamatovat pramálo. Jsou to události před delším časem a jde to třeba pomaleji. Nebo se mi stalo, že spolužačka vzpomněla, jak jsme ve škole trhali trávu a já jsem si nevzpomínala a pak jsem si sama vzpomněla v úplně jinou dobu, jak jsme čistili dlaždice, což byla úplně stejná událost, a s tou spolužačkou jsme měly ohledně toho stejný zážitek, ale já jsem ji měla jinak uloženou.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru