Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

QUIRKOLOGY f)

05. 05. 2024
0
4
66
Autor
p.s.2005

 

Dneska máme 5. května.

Šeříky, které k tomuto datu nasládle mámivou vůní odedávna patřívaly, již před měsícem odkvetly.

 

Pár dnů předtím, na 1. máje, zavěsil kdosi na youtube reklamu k výročí.

Nikoli však ke dni připomínajícímu dvacetileté jubileum přístupu České republiky mezi státy tvořící Evropskou unii, nýbrž ke stoletému výročí počátku výroby plnicích inkoustových per firmou Montblanc, co zcela změnilo dosavadní svět obdobně jako posléze po pár desítkách let instalace stolních počítačů. 

Na rozdíl od onoho opakovaně halasně připomínaného vstupu, zakrátko po němž se za dotace poskytované z Unie začaly ve zdejší nejenom zeměpisné ploché domorodině budovat především rozhledny a k nim víceméně nevedoucí cyklostezky, neboť domorodci jiné, cokoli rozvíjející, nároky neměli.

Jakož nemají – a míti ani dopříště mít nebudou.

Okradli tak matečnou Evropu o desítky stovek miliard, sebe, i potomky, o budoucnost.

Kdyby ovšem jednali zcela quirkly a namísto rozhleden nakoupili třeba mikroskopy, udělali by možná vůči svým příštím životům třeba líp.

 

Zmíněnou reklamu na plnící péra značky Montblanc natočil za pouhé 2 dny jako svoji v pořadí čtvrtou Wes Anderson.

Dokonce si v ní zahrál, a to s nečekaně pohledným výsledkem, i ústřední postavu.

S pojetím vyjádřeným navenek gesty málem až wittgensteinovskými.

V podobách oděvů i prostředí víceméně nutících znovu promýšlet autentický význam slova nostalgie.

 

Řečené již mikroskopy, a s nimi spojená například biologická praktika, a k nim přináležející školní prezentace a psané eseje jako archetypy elementárních hereckých dovedností, vedou ke komunikačně čemusi jinšímu nežli jen k onomu stavu bytí kosmických zavazadel nebo vesmírného závozníka jako v tehdejším případě majora Remka, ... E, … E, … E.

 

Načež navazuji odkazem na související recenzi v americkém časopisu pro prezentaci ženské módy, který je celosvětově znám již déle nežli 130 roků pod názvem Vogue: https://www.voguebusiness.com/story/fashion/montblanc-asked-wes-anderson-to-direct-its-ad-he-offered-a-pen-design .

Poněvadž jen pouhé 2 květnové dny nato vyšel víceméně tentýž článek v české mutaci magazínu Forbes: https://forbes.cz/setkani-legend-wes-anderson-reziroval-film-pro-montblanc/?utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz .

 

To se ví, že dotyčnou pisatelkou zcela vykradený ten předchozí.

20 let po tolik vyhlašovaném vstupu zdejších domorodců do oné civilizované Evropy.

 

Což ovšem při vzdáleném pohledu ze vzdálenosti výše jakékoli z evropských dotací tuzemsky nakradené zdejší rozhledny není patrné.

 

A tak mě napadlo, že si počkám na to, až Wes Anderson natočí reklamu v Berlínu nedalekém třeba Českém Těšíně, což by znamenalo, že se zdejší veleburanské česko stalo (alespoň evropskou) intelektovou velmocí.

Ale to se nestane ani za 100 let…

 

Neboť za minulých 20 roků Evropou darovaný kapitál zpronevěřili a rozkradli.

Co zbylo po předcích, zplaněli.

A jakoukoli pomoc, které se podvodně ještě příště domohou, tak i tohle vysoko nad špice vrcholků všech možných montblanců leda tak do mrtě středověce prokurví.

 

 


4 názory

p.s.2005
před 2 týdny
Dát tip

Taky se tu v desetimilionové zemi vyrobí 2 000 000 aut ročně.

Případná debata o žánru quirk určitě tak zajímavá není.

A do toho se tu teď budou stavět 4 jaderné elektrárenské bloky s rozpočtem sumy 2 státních rozpočtů. 


Ostrich
před 2 týdny
Dát tip

Co tu vzniklo? Namátkou třeba 30 % elektronových mikroskopů na světě je z Brna. 

Quirk prostě nikoho nezaujal, to se stává. 


p.s.2005
před 2 týdny
Dát tip

Co zde za těch 20 let zásadního vzniklo, co takového, čím se zdejší populace alespoň zčásti přiblížila parametrům vyspělého světa?

Jen se tak okrajově ptám, neboť mým základním tématem jsou poznatky na téma je-li quirk svébytným žánrem.

Proto si, prosím, povšimněte, že/jak zdejší (s dotacemi či bez nich) nejsou schopni navázat.


Ostrich
před 2 týdny
Dát tip

Jenom k těm rozhlednám přidávám realitu. Nadsázku bych chápal, ale tohle není nadsázka, to je podpásovka bez jakéhokoliv hlubšího podkladu. 

https://www.dotaceeu.cz/cs/statistiky-a-analyzy/mapa-projektu?search=&Theme=1®ion=0&period=0&city=0&program=0&priorAx=0&Grant=0&rok=0&KODSTR=0

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/bez-evropske-dotace-starou-tovarnu-neprestavel-architekt-smetana-je-i-pres_2402270700_mst

https://www.dotaceeu.cz/cs/statistiky-a-analyzy/mapa-projektu/projekty/05-operacni-program-zivotni-prostredi/05-1-zlepsovani-kvality-vody-a-snizovani-rizika-po/intenzifikace-cov-slany-blahotice

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru