Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Videopoezie - Jana Martiníková (Janina) - dvě krátké básně

07. 05. 2024
7
14
361
Autor
Zbora


14 názorů

Markel
před týdnem
Dát tip Janina6

líbilo moc, můj šálek kávy *


Janina6
před 2 týdny
Dát tip vesuvanka, Gora, toot, Alegna

Zboro a Irčo, díky!

Já mám z tohohle projektu radost jak malá ;) Jako technický antitalent bych neuměla ani vložit obrázek, takže tohle multimediální kouzlení obdivuju a vítám. Svoji vlastní poezii člověk nemůže vnímat objektivně, takže pro mě je pokaždé dobrodružstvím, slyšet někoho jiného, jak ji čte. Kdo to zažil, asi ví, jak to myslím... prostě ta svoje dobře známá slova znovu objevuju. Natož když se přidá ještě obraz a hudba. U té první básně mě moc potěšilo to lehce "hororové" vyznění, částečně byla totiž inspirovaná lidovou pověstí, dost strašidelnou... "Prodali dům" je bolavá záležitost, ten obrázek k ní nádherně pasuje a závěrečný nečekaný "vpád" hlasité hudby jako by dodal to, co se slova neodvážila zařvat naplno. Já vím, patos. Vědomě se mu snažím vyhýbat. Ale na druhou stranu, kdo určí ty správné hranice? Je na každém čtenáři a posluchači, co si z toho pro sebe vybere... Mně se ta mnohotvárnost moc líbí. 


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Přehrál jsem si to, no, nemám slov, tedy vyjma těchto.


Merxanta
před 2 týdny
Dát tip Litarts, toot

Jestli toto dovolila Janina, tak nemám slov. 

Tohle néééé!

Takhle mršit přednesem poezii by mělo být tresté!


vesuvanka
před 2 týdny
Dát tip Gora, Janina6

Obě básně jsou pěkné, druhá mě zaujala nostalgickou atmosférou. Působivý je i obrázek a dramatická hudba v závěru. Tip


toot
před 2 týdny
Dát tip Alegna, Janina6

Mi se ten projekt líbí, protože pomáhá šířit povědomí o tvorbě místních i mimo tenhle serverovej rybníček. Provedení je o vkusu posluchače, boť krása je v očích pozorovatele. Nu, takže ... Poezii Janiny mám v srdci, jak píše dadadik - text si nese svoje. Skvělej komentář od Norska k echu. 

 

Hehe, pusík není jen dobrý, on je rovnou svatý. To je báječnej protimluv. Miluju.


dadadik
před 2 týdny
Dát tip Norsko 1, toot, emme, Janina6

no na můj vkus zbytečný patos, text si svoje nese sám o sobě


Norsko 1
před 2 týdny
Dát tip Alegna, Janina6

Bez echa to nejde, emme. Echo, to je souhlas temnot i nastupujícího svítání 


a2a2a
před 2 týdny
Dát tip Norsko 1, toot, Alegna, Janina6, Gora

Před chvíli jsem zde napsal obsáhlejší komentář. Záhy zmizel. Nerozumím, ačkoliv bych neměl být překvapen, protože současná verze Písmáka krom grafiky zdaleka neposkytuje dřívější komfort.

A tak se pokusím znovu. Výtvarné a hudební zpracování s přihlédnutím k časové délce je pěkné. Obrázek má nostalgickou atmosféru, třebaže musím připustit, že má potenciál působit i hororově. Hudba naopak s velkým citem. Působí jakoby nezůčastněně, netečně, odlehčuje obraz i obsah, a současně naznačuje vícevrstvost života jako takového. U titulků bych, byť to bylo jen u názvu, rámování nedával. Přednes velmi slušný, zvláště v první básni, kde byl pestřejší a v intonaci nebyl takový důraz jako při přednesu druhé básně, kde jeho dramatičnost jakoby zdůrazňovala, co samo o sobě důrazné je (obsah veršů). Recitátorka má pro vážnější texty hezkou barvu hlasu. A samotné verše? Jan Zbořil by si práci se špatnými verši nedal, Jana Martiníková je pravdivá.


emme
před 2 týdny
Dát tip

A proč je tam to echo? 


a2a2a
před 2 týdny
Dát tip Norsko 1, toot, Janina6, Gora

Dobře zpracované, hezký obrazový i hudební doprovod, který si žil vlastním životem a svou zdánlivou netečností nerušil, ale současně navazoval zdání paraelního dění a odlehčil poněkud posmutnělý opuštěný dům. I echo efekt při přednesu (první báseň přednesena s vkusem a živěji, druhá slušně). Pokud recitátorka zvládne intonaci jako v první básni, kde byl projev civilnější bez tlaku na důraz,pak s její barvou hlasu je pro přednes jak stvořená. Pokud jde o titulky, nerámoval bych je, byť šlo jen o název. A samozřejmě obě básně Jany Martiníkové jsou tím největším šperkem.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru