Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babička a skateboard

22. 05. 2024
9
10
117
Autor
Day-Dream

Kráčím po chodníku a před sebou vidím zajímavou scénu. Před obchodem stojí babička a opírá se o hůl. Stojí a odpočívá, protože jí procházka dává zabrat. Třeba ji manžel každý den přemlouvá, aby se šla projít, alespoň k tomu obchodu. Nemusí ani nic kupovat, hlavně, ať jde, dokud jí nohy slouží. Poslechne ho a každý den se poslušně vydává vstříc dobrodružství v podobě krátké procházky, na které se může přihodit ledacos. Tentokrát se přihodilo něco malého a zdánlivě bezvýznamného. Před obchodem stál opuštěný skateboard. Byl velmi malý, svítil výraznou modrou barvou. Babička se na skateboard zadívala a nespustila z něj zrak několik dlouhých sekund, dokonce snad i minut. Pomyslel jsem si, co se jí asi honí hlavou. Myslí na své vnouče, se kterým se nevídá tak často, jak by si přala? Patří její myšlenky snad dítěti, které nosila pod srdcem, a které v mládí mělo na skateboardu úraz? Nebo tok jejích myšlenek sahá ještě dál, do jejího dětství, kdy si s bratry postavili vlastní prkénko na kolečkách a brázdili ulice rodné vesnice tak nebezpečně, až někoho srazili? Přemýšlí snad, že skateboard popadne a nechá si ho? Procházím kolem ní a vidím smutný úsměv na její tváři. Zapírá se o hůl a další kroky prozrazují směr jejího cíle. Skateboard zůstává na chodníku opuštěný.


10 názorů

Gora
před 4 dny
Dát tip

Ahoj, mohli bychom Nominovat tvou miniaturu do soutěže Próza měsíce? Je to místní soutěž... a nutné je svolení k účasti v ní, díky. Napiš sem, pod dílko, zda souhlasíš.


Day-Dream
před 3 týdny
Dát tip

K3: Děkuji za kritiku. Moc mě potěšila. 


Day-Dream
před 3 týdny
Dát tip Benetka

Benetka: Mládí je tak neuvěřitelně relativní pojem... :) Děkuji za kritiku. 


K3
před 3 týdny
Dát tip

Možná ho chtěla vzít svému vnukovi.


K3
před 3 týdny
Dát tip

Krásně napsaná miniatura s poetickým obsahem.


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Janina6

Hmmm... Ve stáří jsi vlastně vězněm svého těla. Tedy alespoň pokud nemoc nepostihne i mysl. No... Pořád tak nějak doufám že zemřu mladý. :D


Day-Dream
před 3 týdny
Dát tip Janina6

Janina6: Děkuji za milou kritiku. :) 

Jamardi: Děkuji za kritiku. Je to možné, časem se stáváme vězni našeho těla... 

Kočkodan: Děkuji za kritiku. Bylo by to určitě zajímavé rozuzlení. Třeba si to velmi živě představovala. A přála si raději tohle prkno než to, o kterém píšeš. 


Kočkodan
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Jamardi

I já jsem doufal, že ona velmi zralá žena vymění hůl za prkno.

No, na prkně skončíme dříve nebo později vlastně všichni; jen bude mít dost daleko do skateboardu...


Jamardi
před 3 týdny
Dát tip Benetka

Řekla bych, že jí bylo líto, že na něm nemůže jet. Slyšela jsem od starých lidí, že způsob myšlení mají stejný jako v mládí, jen tělo je zrazuje.


Janina6
před 3 týdny
Dát tip

Kouzelné. Chvíli jsem si přála, ať se na něm projede... ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru