Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Světy

26. 05. 2024
16
10
153
Autor
Gora

Země nepotřebuje nové kontinenty, ale nové lidi. - Jules Verne

 

Třílůžkový pokoj na chirurgii. Z postele u okna namáhavě vstává malinká kulatá žena. Pravý loket má zavěšený v šátku. Kachní chůzí došmajdá k umyvadlu a nabírá vodu zdravou dlaní. Hltavě pije. Oslovují ji tu "bábka".

Má potlučenou tu polovinu těla, na kterou upadla. Mračí se na svůj obraz v zrcadle, nespokojeně cosi brblá a ze šedivého kohouta na hlavě tvoří levou rukou účes. Mladší žena z lůžka u dveří, která se mi představila jako Olena se vyhoupne a kulhá směrem ke staré, aby jí pomohla. Zapřádají živý hovor jazykem, kterému rozumím jen zpola. Kdyby bylo možné dát si klapky na uši, udělám to. Ležím totiž na prostřední posteli. Sousedky vlevo nebo vpravo v jednom kuse telefonují, baví se až příliš nahlas, slova létají jako ping-pong nad mojí hlavou - a bych si tak ráda po operaci zdřímla. Nejspíš nemá smysl něco říkat. Přesto to zkusím, a i když na chvíli zmlkly, ozývá se některé z nich telefon a cirkus začíná nanovo. Je možné, že mají tolik příbuzných?

Pacientka vlevo, babka se u sestřičky dožaduje injekce proti bolesti. „Nestačil by prášek? Až budete cestovat domů, nikdo vám v autobuse injekci nepíchne, zkoušejte raději prášky.“

Ta však vyděračsky a velmi hlasitě nabírá k pláči, a tak si tu injekci nakonec vydyndá. Také vím, že přijede vnučka a svoji „bábušku“ odveze na revers domů - prý má koupený lístek. Čeká je den a půl cesty autobusem, vyslechla jsem už včera nechtěně z jejího rozhovoru.

Při vizitě doktorka naznačuje, co bylo příčinou babčina pádu z kola. A proč je tady tak nespokojená. Chybí jí alkohol, na který je navyklá, ukazuje primáři gestem "panák". Babka rozhořčeně zakroutí hlavou. Ještě jsem neviděla alkoholika, který by přiznal, že je alkoholik, napadá .

Vnučka stojí ve dveřích, babka se loučí s Olenou. Vnučka si ji odvádí. Najednou je na pokoji ticho.

Když si konečně zdřímnu, podáváme si přes uličku mezi postelemi s Olenou navzájem své mobily a prstem listujeme fotkami.

„S vnoučaty na kolotočích. V cirkuse. Naše kočky. Pes. Besídka ve školce. Domek. Synovy narozeniny, ten dort mu udělala snacha, je šikovná.“

Náš domek v Charkově. Moja mať, ta tam zůstala, stará o naše zvířata. Ubytovna, kde sejčás žijeme s manželem. Oba rabótajem v Kaplici a ta místnost nám stačí. Kuchyně je společná. Vasyl zděs rabótal už deset let před válkou a my s dcerou měly kam utéct. Jsme vám tak vděčný... A naš syn. Luhanský les, linie, zákopy.“

Vidím kluka v uniformě s krumpáčem. Za ním ručně vyhloubená jáma velká skoro jako základy domu. Další vojáci roztroušeni mezi stromy se usmívají.

Přichází sestra s tlakoměrem. Ode dne, kdy syn odešel do války se Olenin krevní tlak nevyzpytatelně šplhá směrem vzhůru. A to není pro zítřejší operaci dobré.

Pokládám svůj "život" zdokumentovaný v telefonu do šuplíku. Ona zas ten její. Poté, co jsme si vyměnily čísla. Naše světy jsou odlišné jen zdánlivě...


10 názorů

Gora
před 2 týdny
Dát tip

Hanko, kadeřavá, díky za čtení, potěšilo!


Gora
před 3 týdny
Dát tip

Díky vám za zastavení... baví mne psát na určené téma, a tak vzniklo i toto dílko. Hezký večer všem!


Philogyny
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Alegna, 8hanka

Dělala jsem ve špitále celé roky. Ty příběhy nosím v hlavě, někdy vyplují na povrch, ale skoro každý z nich bolí a tak je vypínám. Po pravdě se ani nedivím, že doktoři někdy pijou. Kdo může unést tolik lidské bolesti na svých dvou rukou.  


Kočkodan
před 3 týdny
Dát tip

Být nespokojený alkoholik, tak bych to asi také nepřiznal. Ale spokojenost s nějakým dílkem na Písmáku přiznám rád. Jako například zrovna tady.


vesuvanka
před 3 týdny
Dát tip supizmus, Alegna

Irenko, moc pěkně napsaná povídka, vtáhne do atmosféry. Fotky podobné, ale světy jiné - mě až zamrazilo. Tip


Jamardi
před 3 týdny
Dát tip supizmus, Alegna, 8hanka

Pěkně jsi mě vtáhla do příběhu. Jako by velké starosti nestačily, ještě zhoršují zdraví. A každý se s tím vypořádává jinak.


J.Rose
před 3 týdny
Dát tip Janina6, Gora, supizmus, Alegna, 8hanka

Nejdříve jsem na webu musel vypnout můj milovaný noční režim, neb jsem z textu neviděl ani písmenko. 

Pak už to ovšem byla paráda. Sice trochu mrazivá, místy depresivní, ale v závěru vlastně pozitivní. I v tak smutném prostředí může člověk najít novou spřízněnou duši. 

Nevím proč, ale místy mi to evokovalo melancholickou atmosféru ze snímku Pozor, vizita. 

Parádní čtení stojící na zatraceně reálných základech. 


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Gora, supizmus, Alegna, 8hanka

Dobře napsané, tak "nenápadně" a o to působivěji člověka zase zaskočí ten rozdíl... máme podobné fotky, ale podstatně rozdílné starosti...


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Gora, Jamardi, supizmus

Hmmm... Tak to bych byl s fotkama v mobilu pěkně nahraný. Nemám co fotit. A vlastně ani chuť. Nehledě na to že je foťák stejně nefunkční... :D

 A ta zasr. pojeb.válka ať už skončí.


K3
před 3 týdny
Dát tip Gora, supizmus, Nami 99, Alegna, 8hanka

Bolesti a strasti lidi sbližují. Syrový reálný popis dění. Přeji brzké uzdravení. Všem.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru