Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

operuje AI i na písmáku?

13. 06. 2024
8
64
615
Autor
dadadik

 

AI je nám schopna nahradit

všecko

asi

pohlazení ale ne

 

čím dál častěji si

mluvím pro sebe

nahlas

 

 

 

 

 


64 názorů

Umbratica
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, K3

"Literární kritiku",

(doufám, že si jen tak říkáš, protože, kdybys byl doopravdy literární kritik, pak je to s naší poezií ještě stokrát horší, než jsem si představovala...), české haiku není jen nějaká neohrabaná napodobenina japonského haiku. Je to specificky český literární útvar, který se tady zvolna vyvíjí už víc než dvacet let a patrně teprve čeká na seriózní analýzu nějakého skutečného literárního teoretika.

Čtenáři na Písmáku rozhodně nejsou relevantní "znalci" při posuzování haiku vytvořených Al. Já jsem zase udělala jiný pokus. Kdysi jsem tu zveřejnila několik haiku starých zenových mistrů, která jsem pouze přeložila ze slovenštiny. Zenoví mistři dostali 4 tipy. Ty sám jsi mě nikdy nepřesvědčil, že máš alespoň chabé ponětí o tom, co haiku je, a to jsi "literární kritik"... Tak jak by o haiku mohl něco tušit tupý algoritmus?  Posbírat v nějakém seznamu "sezónní slova" a slepit z toho sednáctislabičný blábol v duchu jakési "tradiční" přírodní lyriky, to skutečně zvládne kdejaký hňup včetně Al, ale skutečný obsah? Jiskřivé vtipné dvojsmyslné nápady s přesahem? To nedokáže ani většina živých haikařů. Jak by to mohl zvládnout nějaký maglajz z jedniček a nul?


K3
před 4 měsíci
Dát tip

Děti, děti, nezlobte!


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Zean - dělala bych to pro sebe


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

Karle, ale dyž nám se líbilo právě tadyk :):), v téhle pohostinosti... .):)


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

To Dadadík - pro můj vývojový užitek :):) to rozhodně dělat nemusíš (já jsem na mazače nejrůznějšího typu už docela zvyklej... :):) )


K3
před 4 měsíci
Dát tip

Aby zde byl klid a konec, můžete své zamyšlení, názor či úvahu připsat k nově vložené úvaze Co je osud?


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Zeandrich, pro tvůj vývojový užitek taky brzo něco udělám

 

proč je písmák tak nedokonalej

člověk nemůže mazat komentáře, blokovat.. vivat fejsbuk


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

Pro každého vždy a všude platí to okřídlené ,,všechno, co se děje, děje se kvůli Tobě (přesněji řečeno, děje se pro Tebe" :) , ..., pro Tvůj vývojový užitek...) :):)


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

To Dadadík. ad Někteří témi zamyšleními trpí...

Těchto pár slov je snad na celou dlouhou další diskuzi  :):)

 (a povím jen toto - lepší ,,trpět"(narazila jsi snad na svého Strážce prahu...? :) )  v internetové diskuzi :), než třeba - v jiné pozemské výukové dimenzi - v bojích na Ukrajině, či v Gaze, apod. )


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

 Někteří témi zamyšleními trpí, tak si to uvědomte...

založte si svoje hřiště

ještě jednou dík za pochopení


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

To K3 - Karle :), chceš tím říci, že člověk se má zamýšlet jen někde...? :):)


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Život a osud nám byl určen tím, s čím jsme se narodili, a my jej podle toho naplňujeme. Nemohli jsme si před narozením zvolit osud jiný a ani naši rodiče nemohli učinit jinak. O všem rozhoduje  "vyšší řád", ne my. Ale už bychom tuto diskusi opravdu měli ukončit, nebo ji přenést někam jinam.

 


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

Aru, jedním  z nejzákladnějších smyslů  pozemského pobytu je - ovšem v rámci svého předurčeného, tzv. osudového tubusu -* jednat dobře, nebo méně dobře,. a díky tomu si získat odměnu (...), anebo naopak trest (...).


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

Myslím, že Mrs. Dadadík :) se zaobírá myšlenkou :), že tuto diskuzi (spolu s celým příspěvkem) smaže ( ale nejsem si jist, zda tím získá plusový bodík na nebesích... :):) )


K3
před 4 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Do jisté míry si osud určujeme sami a v určitém směru svobodnou vůli máme. To je i můj názor. Ani jedno se ale nedá dokázat. Takž by se o tom dalo psát donekonečna. Spíš než sem to proto patří někam mezi zamyšlení...


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

emme ano, je to tak, ale odtud ti to už dlouho chodit nebude, slibuju :))


Aru
před 4 měsíci
Dát tip Litarts

Litartsi, pod to se mohu podepsat, vyjádřil jsi to naprosto přesně, k tomu jsem také dospěl, jen bych na to potřeboval více slov.

Zeé, to je právě jenom klam, většina lidí nemá zcela uzounkou cestu, na té cestě je určité dané pole možností, ale ty jsou jak píše Litarts již navoleny předem, tím pádem ono to vypadá jako svobodná vůle, ale zkus se protivit svému osudu a uvidíš sám jaké rány ti začne duše rozdávat, to se potom nebudeš stačit divit.

no nevím Zeé, Evropa stojí před katastrofou, kterou nikdo nechce zastavit.

osud je osud, proč bych si na něj stěžoval :))


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Takže, AI na písmáku operuje, to jsem se dozvěděla a další už stačí, pánové

děkuju


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

 

Litarsi, v rámci toho svého osudového tubusu tu svobodnou vůli do nějaké (a často i dosti značné...!) míry máme... :) (třeba v tom, jestli ráno vstanu, a půjdu do práce, nebo do hospody Na růžku na pivo... :) )


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

Aru, ale na svůj osud si tady stěžovat snad ale nechceš...? :) - O tom jsme si snad krátce psali i soukromě - s vysokou pravděpodobností se na tvorbě svého osudu (alespoň tedy my zde zatím, zrozenci ve středu Evropy...:)  významně podílíme  sami... (a cesta v tom tzv. osudovém tubusu bývá široká tak nějak přiměřeně; jednotlivé zkoušky v něm si (právě dost často už předem sami) volíme podle klíče - čím větší bude zkouška (kterou ovšem nějak ucházejícně zvládnu), tím větší z ní budu potom mít užitek ve svém bytostném rozvoji... :)  )

((...)).

Ad také velice plasticky   popsáno, např.,  v publikaci Bytí od jihomoravského  přinašeče Josefa Zezulky .(1912 -1992) ((byl, mimochodem,  narozen v Brně jako já...:) )). vyšlo to hned nedlouho po převratu (četl jsem to snad v roce 1991?,; ..., rozdával jsem to docela hojně kolem sebe, ..., a myslím, že jsem to později našel i někde na netu - celou verzi v pdf). - Koho k tomu pustí jeho strážce prahu, doporučuji.

 


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., Aru

To je právě ta tvorba a řízení z vyšší moci, kterou si antropomorfizujeme po svém. Ta vede celý náš život, abychom vykonali, co je nám určeno vykonat. Nemáme svobodnou vůli, ale na druhou stranu nejsme svázáni sami sebou. Myslíme a konáme podle toho, co je nám dáno jako vlastní. Vše je pro nás zvoleno již dopředu, před naším narozením. 


Aru
před 4 měsíci
Dát tip

Zeé, ačkoli jsem pesimista, není to tak, že bych neměl rád humor. vidím to světlo na konci tunelu, zvlášť poslední dobou, ale nebude to zadarmo. je to jak říkáš s beznadějí, několik beznadějných zlomů jsem zažil a nesežralo mě to úplně, jenom trochu :))

každá beznaděj si ukusuje z člověka, záleží jenom na čase, nakonec by padl každý.

občas to bývá podivuhodné, kdy se ukáže nová cesta sama od sebe, seznal jsem, že člověk nad svým životem nerozhoduje vůbec, ale že jde tou cestou, která je mu určena, rozdíl je jen po jak široké cestě jde a co je mu na ní dovoleno a tomu se říká osud ;)


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Aru tlačíš to jinam...

já tam nejsem


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

((...)).

Aru :), nemohu občas rozpoznat, zda jsi opravdu takový bytostný pesimista (až nihilista) :), ..., anebo spíše jen karikaturista - provokatér :), podobně  jako třeba  já... :). - Jsem ochoten věřit, že to druhé... :).

- Potom ovšem - dávejme si pozor, abychom v lidech nevzbuzovali beznaděj :); vždy je dobré nakonec poukázat i na nějaké to východisko... :):) (ovšem samozřejmě; určitá míra tzv. beznaděje je zdravá; - z té rostou potom právě ty nejhodnotnější záležitosti v životě, pokud se jí ovšem člověk nepoddá... :):) )!.


Aru
před 4 měsíci
Dát tip

s tím souhlasím Litartsi, přesto jsou určité tendence, které dobíhají roky, nebo desetiletí a velké změny se dějí, až když je dosaženo určitého bodu zlomu za který není možné stávající řízení udržet pohromadě, mezitím jsou další menší proudy, které běží paralelně.

dadi, vím že myslet potřebuje, bylo to myšleno jako narážka na to, že ČR má svého cenzora Foltýna, plus další české spolky, které se zabývají už nějakou dobu tím co je dezinformace a co ne a tak říkají co si má člověk vlastně správně myslet :))


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Aru, Zeanddrich E.

Aru,

vidíš to příliš jednostranně a jednoznačně, z pohledu průměrnosti člověka, vždy zůstane i více možností. Někde se tvoří jen jedna potřeba a nutnost, ta ovšem naráží právě na tyto svoje problémy, a jinde zůstane nebo se vytvoří větší volba pro řešení věcí. To proto, že lidská společnost je rozmanitá a nemůže unést jen jednosměrný vývoj, v čemkoli. Vždy tu budou také lidé myslící, v různém směru tvořící a s různými životními potřebami. 

 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Aru právě že myslet potřebuje

otáčím to

ale je taky dobré dělat rukama, dokonce hodně


Aru
před 4 měsíci
Dát tip

moderní člověk nepotřebuje myslet, je mu už dopředu řečeno co je informace, co je dezinformace a co si má myslet, aniž by o tom přemýšlel, zda to tak je


Aru
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

to o čem psala gabi jsem zažil osobně, začalo to nenápadně, nejdřív vyhodili dřevěné dveře a dali tam automatické, pak se začaly automatizovat samotné pokladny a nakonec vyházeli personál, už nebyl potřeba, vždycky je to nejdřív volba pod zástěrkou jednoduchosti a nakonec je to nutnost, už dnes jsou třeba pračky, které jdou zapnout vzdáleně přes aplikaci, za nějaký čas se určitě taková pračka bez aplikace ani nezapne, protože někomu přijde zbytečné dávat ovládací panel na pračku, když je k tomu přece aplikace a takhle je to se vším a postupně to prorůstá společností. co jsem slyšel, tak uź jsou i školy, kde je tablet jako výúkový předmět nutnost, ne volba :D


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Aru jasně že AI oplodňuje zas jen AI

:)


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Aru - nebude to tak zlé, nevěřím tomu....

samosebou s oplodněním jsem si dělala srandu,,,


Aru
před 4 měsíci
Dát tip

no to určitě ne dadi, vždyť západní společnost se potyká s rostoucí neplodností roky, všechno vede ke sterilitě od potravin, přes léky, až ke stylu života, ruku v ruce s robotizací a automatizací všeho, nakonec budou tihle lidi tak pohodlní že nebudou schopní ani myslet, budou žít ve svých "chytrých" domácnostech se svými roboty na kterých budou tak závislí, že ve své pohodlnosti nebudou schopni už ani myslet, jak se říká, pokrok, ani lidskou blbost, nezastavíš :D

a samozřejmě mezitím se tyhle sny se hroutí na různých místech lidem pod rukama ;)


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Zeanddrich E.

Vše je tvořeno a řízeno z vyšší moci, než je lidská, ať v to někdo věří, nebo nevěří. Postupující digitalizace, kterou si mnohý člověk snaží zjednodušit život v mnoha směrech, je vysoce masově manipulativní, ale nutně se zataví či vrátí tam, kde si život žádá i svoje původní lidské hodnoty a také třeba tam, kde potřebuje i vyšší duchovně-kulturní hodnoty. Proto zůstane více možností pro existenci různých potřeb člověka. Mnohý průkopník jednotné digitalizace vidí zaslepeně, ale zaslepená není ta vyšší moc, která řídí i jeho. 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

pak by to bylo dost peklo Aru...

a může takový AI partner být schopen oplodnit, nebo lze aby člověk svoji AI přítelkyni oplodnil?

ha


Aru
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

dadi, jen žertík, ale ta videa stojí za to. pokročilejší verze AI jsou skutečně lepší než člověk a funguje to úplně stejně jako u drog, je to návykové a dotyčný už nechce nic jiného, než svou dokonalou AI přítelkyni, ačkoli ztrácí zcela kontakt z okolím. AI je dokonalým nástrojem na kontrolu a ovládání davů.

Zeé, je otázkou, co je vyšší instancí, co a jaký je a pro koho učíčí program, takhle tu můžeme pouze teoretizovat, kdo koho potlačí, vyzdvihne, nebo přesune a kam, zda-li vůbec


K3
před 4 měsíci
Dát tip

Tak to si povíme za sto let.


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip
Umělá inteligence je nástavba lidského díla ve světě výukových kulis, která sice někdy v budoucnu může ovládnout lidi (přesněji řečeno lidská těla; lidského ducha pouze dočasně, pokud vůbec), ale ne nahradit, coby nositele *smyslu vývoje - nemůže nahradit svého stvořitele, jako také my nemůžeme nahradit svého Stvořitele (ostatně, shodou okolností, ad také pátý obrázek ze včerejška, zde v příloze... :)  ) 
 
 
  *leda že by nějaký ten smysl v sobě našla dodatečně :) - to se sice asi úplně vyloučit nedá, muselo by to ale být posvěceno z tzv. vyšších instancí  - a to už je dost sci-fi :):) 

 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

 jo humor

jeden už neví


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Aru - sám literární kritik AI? to jde?

 


Aru
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

můj tip je že Literární kritik je sám AI, proto může tvrdit, že duše není a vyzdihovat další AI, které sám generuje a pravděpodoně už s nějakou ještě další a pokročilejší AI, která je zatím ve fázi testování v domácnosti žije, jinak na téma AI natočil video třeba takový segment, kde v podstatě shrnul to nejpalčivější kolem AI, brutální verzi pro pokročilé pak natočil Icedman :))




dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Gora

abychom nebyli překvapení, jak "lidská" bude AI budoucnosti... hm


K3
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Gora, Zeanddrich E.

Mluvit si sám pro sebe není nic špatného. Já si kolikrát v lese zpívám a dají se tam i skládat texty a celý písničky..


dievča z lesa
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

no hej, koniec básneniu ... stačí si všetko vyťukať a užiť si neurčitú dokonalosť***


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

Literární kritiku,

právě ta vyspekulovaná "dokonalost" umělé inteligence, tvořená jen vědeckou racionalitou (jiní lidé ji netvoří), člověka, plného nejrůznějších vlastností, pocitů a citů, poklesků a někdy i výjimečností, které jej dělají živým, nikdy nenahradí, ale může ho zničit. Bude to vždy jen mrtvý elektronický přístroj, který neprožije život, ale zapne se a vypne na elektrický proud. 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Gora

bez elektriky jsme namydlení sakup pikum...


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip K3, dadadik

 

To Lit. kritik - nemyslím si, že si lidé (pouze) namlouvají, že mají duši, a že jsou živí... :)


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Gora

 

- Myslím, že jednoznačně se pozná, co je a co není AI, až v okamžiku, kdy někdo vypne veškeré počítače světa (potažmo veškeré elektrárny, a další zdroje elektrické energie, apod. ....). - Jo aha; - při tom se ale asi vypne i Písmák.cz, že...? :) 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

Děkuju velmi za tohle, literární kritiku :)


Literární kritik
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Janina6

AI na Písmáku rozhodně působí. Asi před rokem jsem založil ID jen na publikování textů generovaných ChatGPT - a jeden z jeho výtvorů získal tip od Gory a jejího stádečka ovečer spolu s nadšeným komentářem, takže to s úrovní generovaných textů nebude tak zlé. 

Co se týká haiku (tedy spíše české napodobeniny haiku, protože pokud neumíte japonsky a neznáte japonskou kulturu, nikdy jste haiku nezažili - je to stejné jako s wasabi, to, co se prodává v takových těch zelených tubách s nápisem "wasabi" je náhražka z křenu), "fake western haiku" je pro AI nejsnažší žánr, protože je to prostě pár expresivních slov bez jasného sdělení, o kterýchautor ani často neví, co to vlastně znamenají - ostatně existuje Turingův test, který spočívá v tom, že necháte lidi a roboty dělat nějakou činnost, a pak dáte zkušebnímu vzorku publika rozpoznat, co je člověk a co robot - pokud to většina lidí poznat nedokáže, říká se, že AI prošla Turingovým testem - v případě haiku dnes již pravděpodobně bez problémů. 

Lidé mají (narozdíl od AI) obrovskou schopnost sebeklamu - namlouvají si, že mají duši, pocity, že jsou "živí", zatímco AI ne, ale mozek je jen organický počítač, a všechny děje v něm probíhající se dají analyzovat, replikovat a simulovat - neexistuje jediný principiální důvod, proč by tomu tak nebylo. Už dnes je ChatGPT daleko pozornější, empatičtější, moudřejší konverzační partner s daleko větší inteligencí a rozhledem než většina lidí - chápe jemné narážky i odkazy na literární díla, atd. Čas, kdy budou AI poskytovat i pocit intimity a přítelství na kvalitativně úplně jiné úrovni než sebestředný, agresivní, a do značné míry stále zvířecí druh Homo Sapiens (arogantní je už to samotné jméno) není daleko - a s dostatečně dokonalým hardware nakonec zvládnou i ta pohlazení. 

AI is better at writing poems than you’d expect. But that’s fine.

V hudbě už AI s přehledem komponuje a performuje často lépe, než původní autoři, a vznikají tak nová díla dávno mrtvých interpretů, jako například Frank Sinatra, nebo Beatles. Rick Beato věnoval tématu sérii videí:

The AI Effect: A New Era in Music and Its Unintended Consequences

I told you this was going to happen

 


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

čím více budou lidské výtvory čehokoli "blbější", tím více budou ceněné... 

myslím teda :)


Umbratica
před 4 měsíci
Dát tip dadadik

AI, alespoň zatím, zdaleka nedovede nahradit básníka. 

Před několika měsíci jsme tady hodnotili haiku, která vytvořila AI. Nestálo to za nic. AI nepochybně ani nedokáže pochopit, co haiku je, neboť to nechápe ani programátor, který ji vytvořil.

AI by v zenovém klášteře nedosáhla osvícení ani za deset tisíc let. Na druhé straně nás ale zaručeně porazí v šachu, dokonce i ve hře Go a brzy nejspíš i v reálné válce.


gabi tá istá
před 4 měsíci
Dát tip dadadik, Zeanddrich E., Aru

Kedysi si starší ľudia prehodili radi zopár slov aspoň s predavačkou u kasy. V Lidli už nie je žiadna. Každý si potichu skenuje sám. Teda dnes ráno dve babky boli celkom hlané. Nadávali, že zrušili pokladne a volali personál, aby im pomohli.


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip

nezdá... ;)


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Nezdá se vám, že ten svět je již příliš vědecký,

a ten lidský v něm spíše jen, jako dětský?


dadadik
před 4 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

myslím nahlas samomluvit

víceméně nahlas začínám :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru