Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návrat z války

25. 07. 2002
1
0
992
Autor
Twardowski

 V Polsku žili dva mladí manželé, kteří se velmi milovali. Nemohli se od sebe odloučit ani na jediný den, aby nebyli nešťastní. Žili v hezkém domě na venkově, oba zdraví, nic jim nechybělo.

 

Pak Německo obsadilo Československo a muž, vlastenec, se rozhodl před hrozícím vpádem německých pluků prchnout do Ruska, odkud by mohl bojovat proti Němcům. Učinil tak dříve, než vypukla krátká války mezi Polskem a fašistickým vojskem.

 

Mnoho let si ve válce vedl statečně, zabil mnoho fašistů a účastnil se několika velkých bitev.

 

Když se po skončení války navrátil domů, ke své milované ženě, byl bez nohy a měl velmi poraněnou ruku, statečně si říkal mrzák.

 

Žena se radovala, že se drahý muž vrátil a nic nedbala jeho zranění. Velmi ochotně se o něho starala a komunistický režim mu vyplácel, jako zasloužilému vojákovi, nemalý peníz. Mohli žít zase spokojeně.

 

Po několika letech se rozvedli, zjistili, že si po válce vůbec nerozumí, velmi je změnila. Válka oba připravila o lásku, ačkoliv žili.


Deltex
02. 08. 2002
Dát tip
Chlape... to je geniálně udérné na samou podstatu... *!

JosefTupý
24. 07. 2002
Dát tip
už začínám tušit, kam směřuješ. ty jednotlivý body, jakoby tečky na papíře lidskýho života, co přijdou a dokážou život převrátit vzhůru nohama...

JosefTupý
24. 07. 2002
Dát tip
ještě k vsuvce "vlastnec"... je možno ji v prvním okamžiku chápat i jako ironii (vlastnec utíká), posléze je objasněno až o pár řádků dále (statečný muž zabil hodně SS atd.), že o ironii nejde...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru