Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K jednotkám SS

26. 07. 2002
5
0
1204
Autor
Twardowski

 V Rakousku žil mladý, hodný chlapec, velmi nadaný biolog, který ale neměl příliš veliký přehled o světe a věřil všemu, co lidé říkali. Znal jen svou vědu, které věnoval spoustu času.

 

Po vpádu nacistického vojska je vítal, po vzoru svých spoluobčanů, jako osvoboditele. Věřil, že budují lepší svět a že se všem bude lépe žít. Tak mu to všichni vykládali.

 

Zatoužil se stát článkem nového řádu, rytířem, vojsk SS. Myslel, že bude bránit svůj domov, projíždět se na koni a mávat holkám.

 

Zanedlouho poznal, jací nacisté vlastně jsou. Při zabíjení rakouských židů, plenění jejich obydlí, zůstal brečet v jedné slepé ulici, ačkoliv byl v uniformě, měl zbraň a rozkaz zabít každého žida, kterého cestou potká.

 

Z řádu SS nemohl vystoupit a tak byl po několika letech odveden jako posila do Ruska, kde zemřel při bitvě o Moskvu. Ani jednou nevystřelil.


Ano, tak nějak začínali a končili němečtí řadoví vojáci. A nejen ti. A někteří byli mnohdy vyděšenější než jejich oběti a to má k zabíjení moc blízko.S tou naivitou bych si nebyla tak jistá, ona ta propaganda dost zafungovala. Mě to zaujalo a tak si típnu...syrový - stručný - vypovídající však mnohé..

Pivicko
17. 10. 2003
Dát tip
Hej! tip*

Deltex
02. 08. 2002
Dát tip
*...

JosefTupý
24. 07. 2002
Dát tip
kruté osudy svým způsobem naivního hrdiny...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru