Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za dobrotu ...

16. 08. 2002
1
0
961
Autor
Twardowski

Možná trochu naivní ...

 

Za první světové války byli vojáci jednoho pěšího pluk u Budějovic velmi utlačováni svými důstojníky, museli dělat vojáka nehodné práce, měli malé příděly potravy a podobně. Protože ještě neválčili, armáda na nich šetřila a využívala je k práci. I nižší šarže se rozhodly, že si budou u svých důstojníku stěžovat.

 

Po krátkém výběrovém řízení našli dobrovolníka, desátníka Ludvíka, který měl, jejich jménem, všechny požadavky předložit štábu důstojníků. Byl mladý, optimistický, s dobrým srdcem a rád tak udělal.

 

Plukovník mu nejen nevyhověl, ale poslal do vězení, aby demonstroval svou moc. Z vojáků, kteří ho svým jménem poslali, se k němu nehlásil nikdo, měli strach z pomsty, až se navrátí, proto  si sami na něj ještě ztěžovali a tak mu zvyšovali trest. Plukovník byl spokojen, jak si zlepšil autoritu, když potrestal jednoho z buřičů a výtržníků.

 

Po několik měsících desátníka pustili do služby, protože věděli, že budou čelit prvnímu útoku. Ten také nastal.

 

Náš Ludvík byl zastřelen vlastními lidmi, protože se báli, že ze msty zastřelí on některé z nich. Nikomu si vraždy nevšiml, v ten den zahynulo mnoho lidí z pluku.
sicco
21. 08. 2003
Dát tip
co se mi nelibí? V tak krátkém příběhu až příliš okaté dvojté vysvětlování o strachu z pomsty. Kdyby to tam bylo napáno jen v závěru, vyznělo by to podle mně o hodně působyvjeji.

Deltex
21. 08. 2002
Dát tip
Ty vole! Absolutně úderný... dostalo ěm to do kolen. Nutí mě vyslovit takové to ohrané klišé... "takový je svět". TIP jako hrom. URIAH: Hele, ty děláš u nás? :o)))

Aki
17. 08. 2002
Dát tip
smutný... lidi jsou svině...

URIAH
17. 08. 2002
Dát tip
Hele, ty jsi byl u mě v práci ? :o)

Twardowski
17. 08. 2002
Dát tip
URIAH: asi ne :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru