Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za všechno mohou geny

20. 08. 2002
0
0
1279
Autor
Twardowski

Má první sepsaná úvaha, v hlavě jich nosím spoustu, ale tohle je první sepsaná, snad se to časem také naučím.

 

Potkávám lidi hubené i tlusté, malé i vysoké, hloupé i chytré; však to dobře znáte, každý je jiný. Ten je takový a takový, ten umí to a ten zase tohle (támhleten pro změnu vůbec nic), atd…

 Potkávám lidi hloupé i chytré. Někteří umí malovat, zpívat, psát básně, jiní se vyznají v kvantové elektronice, fyzice plazmatu,  (tamhleten zná nazpaměť Bibli a tamten Unix), atd…

 Nic nového pod sluncem? Tak proč o tom psát?

 Ale co když se podíváte na támhletu hezkou holku, která je moc hodná a milá, ale bohužel hloupá, a proto ji nikdo nechce (tzv. špatná partie, atd…) ? Co když uslyšíte, jak ji její zamilovaný hoch řekne: „Blbá krávo.“ …

 A támhleten vědec. Co s ním? IQ pouze 140, to nestačí. Pár vědeckých prací, při snaze titul profesora, ale jinak nic.

 A hle básník. Píše hezky, ale ne dost dobře. Malíř maluje, ale ještě trocha talentu mu k věčnosti chybí. Ten skladatel je výborný, ale Mozart to prostě není.

 A támhleta krasavice? Vysoká, krásné tělo, radost dívat. Je skvělá?

 

 Nevím proč bych měl někoho litovat nebo obdivovat, když za vším jsou geny; prý Múzy (maximálně plastická operace a dobrá kosmetika), jak směšné.

 Geny rozhodují, jestli budeme smutní, veselí, agresivní, přístupní, atd…; však to znáte. To geny nás nutí k sebevraždám, to ony nám vnukají touhu vědět, touhu milovat..

 My jsme jen duše uvězněné v těle, které prostě nějaké je. Chceme psát básně, ale záleží na nás na naší snaze, jestli nám to půjde dobře? Chceme být krásní, štíhlí, atd… Což na nás to závisí? Můžeme hodiny denně cvič, ale geny jednou rozhodli, že budeme takoví a takoví a hotovo.

 Jasně, klidně si dejte pod jazyk oblázky a snažte se překřičet příboj; na zeď umístěte nůž, který vás bude bodat do ramene a vy s ním přestanete cukat (pokud neznáte tu pověst, tak se omlouvám), ale nakolik ovlivníte to, co jste nelítostně dostali s geny?

 

A pointa, poslední zamyšlení, nějaký konec či prolog? To zůstává na vás. Snad vám pomůže tato věta:  Naše duše se nastěhovaly do nedokonalých schránek. Ale jinak jsme přeci všichni stejní lidé.


BorisCvek
20. 06. 2003
Dát tip
S tím samozřejmě nemohu souhlasit, to je vulgární, novinové okénko do molekulární bioologie---- :-). Nemohu s tím souhlasit: a) jako vědec b) jako křesťan c) jako filozof :-)

Joohankaa
25. 08. 2002
Dát tip
A proč si jseš tím tak jistej?

Twardowski
25. 08. 2002
Dát tip
Ja vlastne nevim. S urcitostí nevim nic :-( je jen malo veci, kterymi jsem si jisty.

Joohankaa
25. 08. 2002
Dát tip
Ta skepse. Taky je mi blízká, jak jsem napsala. Ale řekl jsi, že existují věci, o kterých se pochybovat nedá. Např.?

Twardowski
25. 08. 2002
Dát tip
To co je ciste formalni, jako ze 2+2=4 :-), je to formalita o ktere se pochybovat neda :-). Ale dnes mam jeste horsi naladu nez kdy jindy, takze to nechavam na priste :-)

Twardowski
24. 08. 2002
Dát tip
Ja o vesmiru vim pramalo. Vim snad je, ze pokud najde nekdo odpoved, tak jedine filozof.

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
A vsechno spatne, co je v nas, vnutilo nam nebe. Amen.

Twardowski
20. 08. 2002
Dát tip
Nechi zrazovat, ale jestli to je nebe, tak ma pekne spatneho prostrednika, povídám amáne.

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Co mas proti prostrednikum?

Twardowski
20. 08. 2002
Dát tip
Mocni nepotrebuju prostredniky.

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Nechapu

Twardowski
20. 08. 2002
Dát tip
No, mocni jsou mocni od toho, aby nepotrebovali prostredniky. Ja vim (mozna verim, tezko rici) ze Buh je, ale nejsem si dost dobre jist, ze stvorit nas bylo jeho umyslem, mozna stvoril vesmir a my jsme vznikli jentak, mimochodem.

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Aha, uz zacinam pomalu chapat. No, ja v Boha neverim a to, cos ted napsal, mi prijde trosku fantasticky, ale budiz... Budu o tom premyslet.

Twardowski
20. 08. 2002
Dát tip
Ja verim, ale moc fantas. to prave neni... Jen s uvedom: Newtonuv zakon: Nic se nehybe samo od sebe. A tento vesmit je preci plny pohybu, proto musi existovat vec, bytost (ci co ja vim), ktera ten prvni pohyb udeli... Vis jak to myslim ? ... :-))

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Snad jo, ale tahle debata by uz v tomhle bode chtela zasvecenejsi lidi, nez jsem ja. Astronomy, fyziky. Ja o tom, cos rekl, muzu uvazovat, ale vzdycky budu pochybovat. Jsem skeptik :-)

Twardowski
20. 08. 2002
Dát tip
Ja jsem skeptik, ale jsou veci, o kterych se pochybovat neda :-). Krom toho, na podobnou debatu neni potreba nejakeho vedeckeho vzdelani, je to jen filozofovani. :-)

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Ale pohyb vesmiru neni filozofovani.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru