Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bible (zkrácená úvaha)

27. 08. 2002
0
0
1706
Autor
Twardowski

 

 Důvod, proč jsem začal studovat Bili, je jednoduchý: Usmyslel jsem si, že si nikdo nemůže říkat vzdělanec, pokud nepřečte Bibli. Dnes se mi to zdá trochu nadnesené, ale věřím, že něco pravdy na to bude.

 Po přečtení prvního evangelia mi bylo jasné, že kniha má skutečně něco do sebe. Nebudu se zde zmiňovat, zda jsem uvěřil či neuvěřil v Ježíše, Boha, Abrahama, atd… To není podstatné. Část, která se zabývala vírou měla v historii jistě veliký význam, který se postupně zmenšoval. Dnešní čtenáře bude pravděpodobně Ježíš oslovovat jako veliký humanista a velmi moudrý člověk. Myslím, že každého jeho slova ovlivní. Někoho více, někoho méně, ale tak už to je (viz Ježíšovo podobenství o víře).

 Čtení Písma bych doporučil každému, kdo hledá moudrost a porozumění. (Myslím, že otázka víry může být klidně v pozadí.)


BorisCvek
20. 06. 2003
Dát tip
Tedy upřesňuji: pokud budeš ignorovat svědectví Písma, přijde Ti nepodstatné, zda věříš nebo ne.... pokud nebudeš ignorovat svědectví Písma, pak i jako nevěřící pochopíš, že ta Bible je o víře a že bez víry se s ní míjíš....

BorisCvek
19. 06. 2003
Dát tip
:-) Otázka víry při čtení Bible může být v pozadí pouze, když budeš ignorovat svědectví Bible. Vždy je nakonec postoj věřím/nevěřím (a ani jeden z nich není absolutně dobrý nebo špatný) rozhodující při čtení Písma. Já to mohu říci z vlastní zkušenosti, protože jsem četl Bibli i jako nevěřící a pochopitelně i po konverzi. ˇJinak docela dobrá úvaha'

Schwalbe
29. 08. 2002
Dát tip
Korán i Bibli psali lidé, takže přes krásná místa mají své nedostatky - četl jsem obě. Bible mi tedy dala víc, to ano. Dovolím si ale tvrdit, že jsou ještě hodnotnější knihy z této oblasti.

Bizkitfreak
29. 08. 2002
Dát tip
Četl jsi knihu Terryho Pratchetta s názvem "Malí bohové?" Je tam celkem humorně popsaná důvěryhodnost "svatých písem".Mohl by sis také, jestli chceš být opravdový vzdělanec, přečíst pár textů Pavla Kábrta, jistého génia. Najdeš to na www.hcjb.cz v sekci, tuším, "o stvoření".Na internetu jeho děl moc není a tak kdybys projevil zájem, pošlu ti něco poštou. Na závěr bych chtěl poznamenat, že jsem věřící a že to je jedna z mála smysluplných věcí v mém životě. PS:Chtěl si studovat bili nebo bibli? :-)

m11
27. 08. 2002
Dát tip
a co Korán?

m11
27. 08. 2002
Dát tip
precti koran.........zjistis to samy.........

Twardowski
27. 08. 2002
Dát tip
Ze jsi se nepoucil z Noveho zakona? To je docela divne :-(. Ja jsem uveril pramalu z toho, co tam bylo psano, ale ony citaty, podobenstvi a myslenky v zivote uplatnuji. Krom toho, to cloveka pouci i po strance historicke, atd... Koran si prectu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru