Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravda o Jánošíkovi

Výběr: Pája
26. 09. 2002
13
0
2914
Autor
Theo_Retick

...mnohaletou studií Jurajovo duše jsem odhalil pravdu...

 

Pravda o Jánošíkovi

 

 

 

      Jánošíkova legenda je stále vděčným tématem nejedné diskuse, avšak, jak se mi podařilo zjistit, bylo na ní napácháno více škody než užitku. Je politováníhodné konstatovat, že i slovutní historici si ponechávají na svých očích černé pásky a spokojí se s málem, které si po večerech přečtou v literatuře nevalné úrovně. Například Jánošíkova záliba v lingvistice je pro mnohé z nich překvapením. Po konzultaci s profesorem Némethem jsem dospěl k názoru, že je potřeba tuto legendu doplnit.

           Jánošík byl od svých prvních krůčků neustále konfrontován s přehršlem dialektů a nejrůznějších jazykových mutací. Tato skutečnost mu ovšem nebyla lhostejná. Ještě dnes se můžeme setkat s jeho jménem (ikdyž pouze zprostředkovaně) v mnoha archivních dokumentech, dokazujících, jakou slabost měl především pro jazyk anglický. Nechtěl bych se zde zbytečně rozepisovat o jeho pokrocích ve výuce, ale chtěl bych nastínit pouze poslední okamžiky Jánošíkova života. To, že si ve své rodné obci počínal trochu jako holkař je asi každému známo. Zdaleka se však neví, že v Prešpurku měl děvče, které sloužilo u hraběte z Erdedu. Byla to dívka, která pocházela z Vídně a jmenovala se Frýda Kalousek. Časté cesty do Prešpurku značně zatěžovali jeho rozpočet a výsledkem jeho milostných výletů byl fakt, že skončil na popravišti. To co všemu předcházelo je známo snad každému. Nechtěl bych rozebírat jeho činy, ani jej nikterak pro to napadat.

         V posledních Jánošíkových chvílích mu byla dána možnost sdělit alespoň to poslední, co měl na srdci, potažmo na jazyku. Doznal se všem ke svému vztahu k Frýdě Kalousek, i k tomu, co ho vedlo k tak nešťastnému způsobu života. Otázkou zůstává, proč se Frýda nedostavila na popravu. Jánošík nedokázal v té chvíli myslet na jinou, alespoň tak se tvrdí v encyklopediích slabé úrovně. Zde jsem dospěl k možná překvapivému zjištění. Jánošík myslel na něco jiného. Ani na popravčím místě si neodpustil zažertovat a svůj vztah k angličtině demonstroval ohromujícím výkřikem „freedom“. Toto slovo nevzbudilo pražádný ohlas v očích jeho známých, kamarádů, ani v očích ostatních přihlížejících. Všichni považovali totiž za samozřejmé, že naposledy vykřikl jméno své milé Frýdy. V tomto bodě se ale všichni do jednoho zmýlili. Nikdo nepředpokládal, že by mohl zařvat něco jiného. Nebýt nezávislého pozorovatele pátera Čižmára, nedochoval by se o jeho zvolání žádný důkaz. V knize narozených při místním farním kostele se zachoval zápis, jehož znění je zhruba takovéto: Jánošík nezapomněl, ale křičet freedom na šibenici nemusel. Znamená to tedy, že farář Čižmár, jež byl zprostředkovatelem při výpůjčkách anglicky psaných knih od pánů z Gersedorfu, si moc dobře uvědomil, cože to Juraj vykřikl. Patří mu za to obrovský dík. Nebýt nezištného zápisku tohoto venkovského duchovního, nikdy by se k nám pravda o jazykových schopnostech slovenského hrdiny nedostala. Frýda Kalousek byla s Jurajovým koncem obeznámena právě díky dopisu od pátera Čižmára. Páter se zachoval trochu proti pravidlům Božího desatera a Frýdě v listě zalhal. Napsal jí: Slečno Frýdo, ani na šibenici na Vás Jurka nezapomněl, ještě dnes se po horách rozléhá jeho zvolání Frýdo! Frýda prý na dopis nikdy neodpověděla. Znala snad pravdu? Věděla jaké slovo Jánošík zvolal? Tuto otázku zřejmě nikdy nezodpovíme, ale freedom zní v horách jistě dodnes.

 

 


Čumák
04. 07. 2006
Dát tip
:) *

Fejeton
09. 10. 2002
Dát tip
nemáš zájem se zapojit do projektu na podporu fejetonů na písmáku? jde o publikování vybraných fejetonů pod nickem fejeton (heslo neruda) pro začátek by každý vložil jedno dílko co si vybere. Jde o tpo aby se přehledně a na jednom místě shromáždili nejlepší fejetony a tento sdílený "superautor" by napomohl propagaci prózy a fejetonů. Podívej se na fejetonisté pozor 2 (upoutávka). Tam je o tom taky něco

Algaranna
29. 09. 2002
Dát tip
:-))) to sou mi ale odhaleni:-)

Theo_Retick
28. 09. 2002
Dát tip
lmat, koukam že máš přehled:-))))

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Clim, Steve....díky. Voříšek.......děkuju za připomínky....všechna tvá slova mi velmi pomohla. Jsem rád, že se na zdejší půdě vyskytují lidé, kteří mají k dané záležitosti co říci...mockrát děkuju:-))

Armand
27. 09. 2002
Dát tip
:))) ***! moc pěkné :)

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Armand, jsem rád, že se ti to líbí...:-)))

Cyndi
27. 09. 2002
Dát tip
uuuáááá... bez komentů, jo? :)))* šak ty víš :-))

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Cyndi.....jak to?(xixi)...:-)).......díky moc, fakt:-)))

Seregil
27. 09. 2002
Dát tip
Oceňuji výborný sloh a neskutečně bezvadný nápad(y), chybyčky se dají vychytat. Sečteno a podtrženo = tip jako hromas ... :-)

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Seregril...moc mě to těší:-)))...díky:-))

Danny
27. 09. 2002
Dát tip
moc pjekny... tipek

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Danny, děkuju:-))

jsem rád, že tu padla zmínka o Kozinovi: byl to totiž jánošíkův nevlastní bratranec.Jejich společný strýc, který se oženil dvakrát, měl chovnou stanici chodských vlčáků, kteří byli až po okupaci přejmenováni na německé ovčáky a tak to již zůstalo. Jednoho takového psa dostal v ranném věku jánošík darem, ale nuzné životní podmínky v horách přispěly k tomu, že pes byl prohlášen za srnu a při jedné pitce s velkým halasem pozřen :o)))

Theo_Retick
27. 09. 2002
Dát tip
Alfonso, chlape:-)).....sakra, jak koukam, mám velké mezery....díky moc:-)))

rádo se :o)))

m11
26. 09. 2002
Dát tip
:-)))))))))))))) viva la janosheeck

skromna
26. 09. 2002
Dát tip
viz clenemtyna :-))))))) sem se sem nějak zatoulala :-))

Nazir
26. 09. 2002
Dát tip
:-)))

Pája
26. 09. 2002
Dát tip
máš výborný sloh*** (chybičky :-))): "ikdyž", zbytečné opakování blízko za sebou: "každému známo") rejp :-))

Theo_Retick
26. 09. 2002
Dát tip
Pájo děkuju, jo, chyby dělám, je to hlavně tou zbrklostí......a jen rejpej, je dobrý znát své chyby:-)))*****

Pája
26. 09. 2002
Dát tip
avi ještě někomu :-)))

Theo_Retick
26. 09. 2002
Dát tip
Stanislave, samozřejmě že můžeš, ale pospěš si, neb za chvilku to budou vědět všichni.........díky za přečtení:-))

Katerina
26. 09. 2002
Dát tip
Tak proto ta archaicka prirucka anglicke konverzace v Yanosheekove muzeu v Liptovskem Mikulasi... aha...!

Theo_Retick
26. 09. 2002
Dát tip
Katerina, ano, skutečně proto......:-))))....díky:-))

Climaster
26. 09. 2002
Dát tip
:o))))))...vostrý, janoshik lingvista...:o)

Stevenson
26. 09. 2002
Dát tip
-))))))))))).. ze se k tomuhle nedostl Cimmerman..-))VYBORNE..-))TTT

Voříšek
26. 09. 2002
Dát tip
Možná budu vypadat jako hnidopich, ale řekl bych, že možná, než "Časté cesty do Prešpurku značně zatěžovali ..." spíše ony cesty zatěžovaly jeho rozpočet... Jinak ovšem jde o dílo vpravdě průkopnické, protože dosud si historici mysleli, že Jánošík byl homosexuál (jeho partnerem byl Tomáš Uhorčík alias Martin Mravec). To, proč se Frýda nedostala na popravu včas je ale celkem jasné - byla ve službě v Prešpurku a poprava byla v Litovském Mikuláši. Vzdálenost Prešpurk - Liptovský Mikuláš je 216km. Podle tehdy platných zákonů ale mohla služka dostat vycházku na popravu partnera jen do vzdálenosti 100 km, a její pánové jí tehdy nepovolili výjimku. Důvod byl nejspíš ten, že cesta trvala 2 dny, poprava byla 17.3.1713, a podle archivních materiálů 18.3.1713 vypravovala hraběnka z Erderu pro maďarské přátele ples, a Frýda by se tedy nestihla vrátit, aby po panstvu mohla uklízet, když se přitom někde v koutě poblijou.

clementyna
25. 09. 2002
Dát tip
:-)))) vidim, že se vyznáš Theo_Reticku.. nemohl bys mi prosím dát kontakt na onoho výše jmenovaného profesora Némethea? moc ráda bych se totiž dozvěděla něco víc o červené Karkulce, a pak NUTNĚ potřebuji vědět, jestli Jan Sladký Kozina pil kozí mléko a měl rád sladké.... předem děkuji clementýna :-) tipík chjo sem se pobavila :-)))))))) *g*

Theo_Retick
25. 09. 2002
Dát tip
clementyno, moc a moc děkuju...o tom kontaktu si ještě popovídáme...a co se týče Jana Sladkého, tak po něm už nějakou dobu pasu také:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru