Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přítel z jiného kraje

03. 10. 2002
3
0
834
Autor
Twardowski

Věnováno těm odvedle.

 

Možná je vám pro smích, že jdu se svým mentálně postiženým přítelem na procházku. Proč se nezasmát? Není zrovna krasavec z filmů ani hrdina zašlých dob; tedy musí vám být pro smích.

 Vysmíváte se jak duševní chorobě a ošklivému tělu, tak protože nikdy nepozná slasti, kterými se chlubíte. Žádné krasavici od „vás“  nebude plakat v klíně, nepřitiskne si ji na hruď, netančí tango, nepije absint i je velmi pravděpodobné, že zůstane nepolíben. Když  s ním nejsem, sedí za skleněným oknem a pozoruje svět, který pro něj udělal pramálo dobrého (ale na rozdíl od vás, si na něj nikdy neztěžuje).

 Ale není tak hloupý! A kde chybí rozum, dokáže uvažovat city, které jsou mnohem krásnější než vaše; v čem vy ho předčíte rozumem, on předčí vás city a lyričností. Copak by hloupý člověk mohl v parku slzet, když vidí umrzlého ptáčka?; dokázal by mrtvý slavík rozplakat některou z vás?

 Zůstal naivní, důvěřivý, nevzdělaný, neumí podvádět ani lhát, nevyzná se v estetice, chodí do čeho ho obléknou. Možná, že kdyby vás zcela chápal, vše z toho by se naučil, ale není tomu tak.

 Drahé krasotinky, věřím, že kdyby vám dal poznat svůj svět, který leží pouze v jeho hlavě (ale přesto je skutečný), začaly by jste mu závidět a toužily takové království navštívit. Dále věřím, že kdyby jste mu nehleděli do tváře a pouze poslouchaly jeho nevyčtenou a celou duší cítěnou lyriku, zamilovaly by jste se upřímněji, než do milenců, kteří spíše vyhovují žádostem vašeho těla než potřebám duše.
diderotka
14. 10. 2002
Dát tip
Nesouhlas.... Ale povídka je to DOBRÁ!

aRmida
03. 10. 2002
Dát tip
*

Schwalbe
03. 10. 2002
Dát tip
t*

Katerina
03. 10. 2002
Dát tip
nikdy jsem nepochybovala, ze to tak je (ale ja nejsem krasotinka) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru