Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravda vždycky bolí

05. 10. 2002
2
0
1270
Autor
Twardowski

Mnozí z lidé nechtějí poznat pravdu, protože ta vždy s sebou přináší spoustu nejistot.

 Ani se nedivím, že jsi dala přednost tomu druhému; vlastně, kdybych byl jen trochu rozumný, přiměl bych tě k tomu. Chápu, že má slova tě vytrhávaly z krásné lži a v mých očích zrcadlil se svět v celé své bídě, o které si nikdy nevěděla. Tak tedy běž, pospíchej, snad zapomeneš, co jsi viděla a slyšela. Možná tě ten hlupáček přesvědčí, že pravda je lež a budete šťastně žít až do smrti..
Zbloudilá
30. 10. 2002
Dát tip
*

Radost
09. 10. 2002
Dát tip
fajn. kdyz preskocime ty formalni nedostatky :))

Twardowski
09. 10. 2002
Dát tip
Jiste, preskocite formalni nedostatky, protoze je lze najit vzdy.

Radost
08. 10. 2002
Dát tip
1) podstatu? opravdu si myslíš, že podstatou toho obrazu je tvoje vnímání? myslím, že ten termín byl zvolen trochu vágně. 2) "svět z tohoto hlediska není z barev, ale z atomů" - to jsi mě dojal. Jaký je rozdíl mezi tím, co nazývám "barva" a "atom" obojí je aplikací lidského myšlení (jednou estetického, podruhé dejme tomu fyzikálního) na percepci určité (uvažované, existující) reality. 3) člověk vůbec nemusí věřit tomu, že pravda existuje a nenechat se obelhávat. Výklad Platónovy jeskyně jako mýtu o vnímání je správný, ale za poněkud diletantské považuji heroizaci toho "zajatce, který unikne" - neboť Platón uvádí, že je "náhodou osvobozen" (což je mimochodem u antického myslitele dost nečekané) 4) ale souhlasím s tím, co se skrývá ve vaší diskuzi, jen bych to trochu jinak formuloval... ale nad tím se ještě budu muset zamyslet jezký den (p.s.: zrno mé bolestné pravdy říká, že text zní dost uraženě a nasupeně)

Twardowski
08. 10. 2002
Dát tip
Radost: vis, mas pravdu a rikas to same temer co ja, jen volis jina slova, jine formulace. Pochopil jsi to jinak, nez jsem napsal, ale to je v poradku, kazdy jsme jiny. Bude stacit, kdyz si budes myslet, ze ten, ktery to psal vi o cem pise, ale ty by jsi to rekl jinak, pak se nestane, ze by te dojal, ale kdyz to ci ono prehlednes, ze mam pravdu (ci proste nema). Ale jinak v poradku. :-) Hezky den

Duf
05. 10. 2002
Dát tip
Lidé, kteří neumí vytvářet, tvrdí těm co vytváří, že jsou slepí.

Twardowski
05. 10. 2002
Dát tip
Duf: jde o to, ze do jiste miry, slepi jsme vsichni.

Siriik
05. 10. 2002
Dát tip
Jistý antický filosof (a propadám se hanbou, že si teď nemůžu vzpomenout na jeho jméno) si vypíchl obě oči, aby ho zrak nerozptyloval v POZNÁVÁNÍ PRAVDY. Žít ve vědomé lži rozhodně není to pravé ořechové, ovšem na druhou stranu - člověk potřebuje v životě alespoň něčemu VĚŘIT. A slovo víra samo o sobě znamená zcela iracionální ponoření se do nejistého, nezjistitelného. Jak napsal můj oblíbený básník Ivan Diviš: Kdyby nebylo Boha, dělat, jako by Bůh byl. Ale to všechno je jen tak na okraj, neber to, jako nějakou kritiku, spíš mi šlo o "odhalení" (mohu-li to tak troufale nazvat) dalších aspektů. Koneckonců to, co tvoří básník, je vždy svým způsobem iluze a lež. Jenomže se v ní tak krásně žije...

Twardowski
05. 10. 2002
Dát tip
K čemu je pravda a jakou vzacnost si zani clovek koupi? Proč vmýchávat slova víra a pravda? Člověk musí věřit tomu, že pravda existuje a nenechávat se obelhát (viz. Platón a jeho jeskyně). To, že pravda vždycky bolí řekl svým způsobem již Sokrates, Platón řekl proč (viz. zase to podobenství o jeskyni, kdy vyjít z temna na světlo bolí). Já jen dodávám, že lidé často pravdu prostě znát nechtějí (viz. Erich Fromm - Strach ze svobody, viz. Luthre: Royum je devka dablova).

Siriik
05. 10. 2002
Dát tip
Ano, máš pravdu. Nechtěl jsem, aby to vyznělo, že zaměňuji slova víra a pravda. S Tvým textem to vlastně nemá žádnou větší souvislost. Je to spíš moje soukromá úvaha, ke které jsi mě podnítil. Ony pojmy - pravda, lež, víra mají (alespoň tedy mám takové zkušenosti) zcela jiný význam v rovině subjektivní a objektivní... Jinak skládám poklonu za Tvoji očividnou sečtělost.

Twardowski
05. 10. 2002
Dát tip
Ja s tebou take souhlasim. Jde o to, ze vzhledem k tomu, ze neexistuje zadny svet krom toho v nasich myslich, je pravda velmi subjektivni.

Siriik
05. 10. 2002
Dát tip
To jsi trefil hřebík na hlavičku. "Svět je má představa" (Schopenhauer). Přesto jenom drobnost na konec - možná, že svět mimo naši mysl existuje, ale my ho nemůžeme poznat.

Twardowski
05. 10. 2002
Dát tip
Tomu moc neverim, protoze kdyz vezmes obraz, tak je to pouze smesice ruznorodych barvicek, ale az v nasi dusi vyvolava nadherne predstavy. Svet z tohoto hlediska neni z barev, ale z atomu a az my mu davame podstatu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru