Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Upřímně I

25. 11. 2002
8
0
1812
Autor
Twardowski

 

Rozhodl jsem se, že alespoň před vámi ztratím masku a napíši, co si skutečně myslím. Kdo zná mé ideály (atd..) určitě ocení cenu těchto textů, protože lidé jako já upřímní nebývají. Texty a oslovení nepatří nikomu konkrétně (až na D.K.).

 

Já jim to říkám pořád 

To, že s vámi vyjebávají je akorát vaše blbost a využívají akorát vaše slabosti. Je to jasné? Kurtizáno, vůbec si mi nestěžuj s tím, že jsi ztratila smysl pro lásku a touhu po sexu. Je to tvůj problém, jasný? Ti chlapi nejsou svině, protože oni tě dokonce ani nezneužívali. Ty jsi se ponižovala za peníze a je to jedině tvoje slabost, že chceš ty peníze a nechceš pracovat. Nikdo krom tebe ti tvůj život nezkurvil.

 

 

Pravda

 

 Toužil poznat pravdu a to byl jeho hřích. Už od dětství tušil, že tu někde musí být, že Ježíš Nazaretský musel existovat, že Abrahám nebyl lhář, že Buddha byl Bůh. Nejasně věděl, že musí hledat v historii náboženství, genetice člověka, teoretické fyzice a slovech Šalamouna. Chtěl poznat pravdu za každou cenu. Neměl milenku, prakticky žádné peníze, jen několik přátel. Jeho život byly toulky po vysokých školách naprosto odlišného zaměření. A výsledek? Ve svém mozku vytvořil naprosto geniální nikým nevyvratitelnou teorii. Bohužel nebyl si jist, jestli tohle je ta pravda, jestli se jen nezmýlil a nikdo není dost chytrý, aby na to přišel.

 

 

D.K.

 

Drahá D., už mi dej pokoj. Za tu dobu jsi se mě naučila perfektně zneužívat a netajila jsi se tím. Já budu teď taky upřímný: Je sice pravda, že se mi moc líbíš (máš perfektní styl a jsi prostě krásná), ale jinak jsi celkem vzato nic. Nic neumíš, nic nechceš dokázat, nudíš mě. Tvou výhodou bylo, že jsem tě viděl tak málo a tvůj vzhled mě na dostatečnou dobu zabavil, ale stejně tak mě dovede zabavit krásný obraz nebo líbivá píseň. Snad jsi nebyla tak naivní a myslela jsi si, že bych s tebou chtěl strávit život? A snad jsem nikdy nebyl tak naivní, abych si myslel, že jsi si to myslela. Byl to výměnný obchod jako každý jiný.

 

Nejistota

Kurva, už kolikrát jsem se hádal o tom, co je a co není morální, co je dobré a co zlé. Jediné co jsem měl za vzor byla má jakási představa a víra, že dobro je to, co musí zvítězit. Kéž bych si byl jist, že to co dělám je dobré. Určitě bych potom byl šťastný.

 

Táhněte do hajzlu 

A vy už taky jděte do prdele. Já už se nemůžu dívat na ti idiotský výrazy lidí, kteří v nic nevěří. Takže jestli nevěříte v dobro, ctnost, sebeobětování, morálku, … tak táhněte do hajzlu, protože celý můj život je takovým věcem obětován a nehodlám se s vámi bavit o tom, že jsem si zkazil vše, co jsem mohl mít, jen tak pro nic za nic. Rozumíte?

 

 

Vy jste to asi nepochopili

 

A jsem u toho znova. Vy jste to prostě nepochopili. Jasně, že bych chtěl děla tamto, a tamto, dokonce i tamto a hrozně moc i tamto a možná dělám támhleto a možná i něco dalšího. Ale k ničemu z toho se nepřiznám, chápete? Vůbec se mi to nelíbí a moje duše je otrok toho idiotského automatu (tělo), kterého se nemůžu zbavit a který prostě občas potřebuje zacpat držku, aby Já (má duše) mohla dál spokojeně žít. Proto se s vámi o některých věcech v životě bavit nebudu a budu se na vás dívat skrze prsty, pokud s o nich jen trochu zmíníte.


Mozart
21. 02. 2003
Dát tip
T.

Siriik
07. 12. 2002
Dát tip
Kolego, z tohohle mi přeběhl mráz po zádech. Je to neskutečně autentické (to je ale slovní spojení, co?), působivé skoro až moc - proto ten mráz. Dost by mě zajímalo, v jakém rozpoložení jsi to psal, jestli to bylo spontánní, nebo výsledek dlouhého rozvažování. Máš zkrátka talent, jen tak dál! ** T * I * P **

Severkanova
30. 11. 2002
Dát tip
Jsi nespokojen sam se sebou. A proto ten pohled shury na druhe. Nevin' JE. Podivej se sam na sebe. Opravdu zapatrej po sve opravdicke dusi. Stastny clovek dava (neobchoduje) nebot si uvedomuje, ze jeho dar je stestim druhym. A to ho dela stastnym.

Twardowski
30. 11. 2002
Dát tip
Severkanova: jsem sice sileny metafyzik, ale jsou věci, na které nevěřím ... Muj postoj ke svetu a k sobe samemu je kritický, protože kritický postoj se mi zdá být velmi konstruktivní. Je otázkou, jestli člověk s kritickým postojem na vše okolo sebe (včetně sebe) může být šťastný... ale to je spíše otázka osobnosti.

Severkanova
30. 11. 2002
Dát tip
Jo, Twardowsky, ja tam byla (ackoliv jen castecne) taky. Az pak jsem potkala Smrt. A do haje sel kriticky pohled a do duse se nastehovalo stesti z toho, co je kolem mne a co je v lidech. Tim nerikam, ze JI musis take potkat, aby sis to uvedomil. Je rikam, ze kdyz najdes kazdy den v nekom, v necem, kapanek stesticka protoze to TY chces, tak jednou nasbiras prehrsel...:-)

Twardowski
30. 11. 2002
Dát tip
No vidíš, já Smrt viděl (spise jen citil) taky a právě ona mě naučila chtít poznat pravdu a dívat se na vše objektivně.. kvůli ní jsem začal se vším, s čím si myslím, že třebas najdu pravdu.. to ona mi dala chuť přečíst Fausta a tím to začalo :-). Štěstí mé osoby je pro mě druhořadé a tím to je...

Severkanova
30. 11. 2002
Dát tip
Tolik lidi, tolik nazoru - a ja respektuji ze mas jiny. Akorat jsem si neodpustila poznamenat...neveda, ze stesti nehledas...:-)

Twardowski
30. 11. 2002
Dát tip
Souhlasím s tebou... :-) a samozřejmě si tvé poznáky vážím, protože pro mě je důležité, co si myslí druzí.

Radost
27. 11. 2002
Dát tip
to je mi argument :)))))

Rowenna
27. 11. 2002
Dát tip
Asi jsi hodně osamělý, asi se ve svém pocitu výlučnosti ztrácíš sám sobě. Možná sis všimnul, že jsem k tvým dílům chodila dost často. Pak mě trochu otrávila ta určitá sebestřednost, ten pocit, že ty jsi jediný čistý. Jako bys fackoval svými dílky všechny ty hloupé okolo, kteří ti v tvých očích nesahají ani po kolena. Všechny ty šmudly hříšné nečisté. Asi na to máš ve svém věku právo, ale jaksi mě to popuzuje. Cítím a ctím tvůj talent, a když to trochu odlehčíš a přestaneš porovnávat sebe a ty špatné okolo, bude to skvělé. Promiň, že se takhle rozepisuji, ale chtěla jsem to udělat už dříve. V každém lze najít něco zajímavého a čistého a krásného. A nemusí to být takové extrémní případy, jako ten, jak jsi popisoval svého postiženého přítele. Mohou to být i tví fádní spolužáci, kteří se nezabývají filosofií jako ty, a nečtou poezii... Na D.K. určitě není krásné jen tělo. Určitě má skulinky, kam ty nikdy nedohlédneš, tajemstvíčka, vnitřní krásu. Držím ti palce, ať prohlédneš.

Twardowski
27. 11. 2002
Dát tip
Rowenna dostala odpověď e-mailem... možná ji někdy zvěřejním v sérii Upřímně ...

Radost
26. 11. 2002
Dát tip
hjo, asi jo pochopil jsem to mnohem líp dosazoval jsem si širší kontext, chápal jsem to uceleně (jakože perly navlečené na náhrdelníku) a oni to jsou spíš jen ty perly...:)) (jenomže - jak o něčem nemluvit, když to děláš? není to pokrytectví?)

Twardowski
26. 11. 2002
Dát tip
Radost: asi jo... :-), ale co se da delat.. :-)

Wopi
25. 11. 2002
Dát tip
hodně zajímavý

Wopi
25. 11. 2002
Dát tip
a držim palce, aby Ti vydržela víra v dobro

Jsme v prdeli a za to típ *

Olina
25. 11. 2002
Dát tip
*

nin
25. 11. 2002
Dát tip
připomíná mi to knížky Henryho Rollinse, tou nekompromisností a vůbec ***

Radost
25. 11. 2002
Dát tip
zřetelná inspirace nebo náhodná synchornicita? Henry Rollins, Teichman, trochu filosofů... je to upřímný (nebo tomu vulgární výrazi, narativita a kadence textu dodávají přídech autentičnosti?) a je to vzácný text. Hodně se mi líbí "Pravda" a "Nejistota", rezonují se mnou. Trochu nechápu "Vy jste to asi nepochopili" (to není ironie) protože kdyby ten text byl pravdivý, protože je v přímém rozporu (contradictio in adjecto) s těmi předešlými. Pokud to byl záměr, potřebuji objasnit jeho smysl.

Pescan
25. 11. 2002
Dát tip
Toto sa nedá kritizovať, súhlas so všetkým... *

Twardowski
25. 11. 2002
Dát tip
Teichmana jsem cetl, Henry Rollins ne Radost: nevim, jestli inspirace, ale spise nutnost - jsou to proste me nazory na svet, utrzky z rozhovoru.. je to pravda a je tezke rici, jestli je pravda necim inspirovana.. je to uprimny text, a ty vulgarismy jsou tam proto, protože občas (když jsem vzteklý) nadávám "Vy jste to asi nepochopili": tomu rozporu nerozumim.. je to o tom, ze i ja myslim na veci (a buduli opravdu uprimny i delam), ktere se mi nelibi, zdaji se mi nizke a jsem k nim donucen (at okolnostmi, telem...). Ten text je o tom, ze o takovych věcech prostě nechci diskutovat a nechci aby se o nich na veřejnosti mluvilo (alespon predemnou)... To vysvetluje, proc me texty ani nemohou byt podobne Teich. textum - ja bych o takovych vecech nepsal Objsaněno :-))) (neb polojasno :-)

miklunka
24. 11. 2002
Dát tip
tomuhle ja vubec nerozumim...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru