Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Katarze

22. 12. 2002
1
0
496
Autor
P_A_V_E_L

Nezměněný a stále svým obsahem platný text z období středoškolského studia (tedy let nedávných a v paměti stále živých).

Proč je v lidech tolik zloby, zášti a nenávisti, proč se navzájem okrádají, podvádějí, vraždí. Kde se v nich bere ta zoufalá nelidskost?! Proč je mír a pokoj udupáván válkou, proč lidé trpí pod krutovládou jiných. Proč je svět takový. A je pouze takový? Ne, není! Svět byl stvořen Bohem a i přes všechno zlo na Zemi, svět není peklem. Někdy mi však připomíná očistec.

Poslouchám hudbu z Titaniku, a přitom na mne doléhá ta nesmírná tíha morální špíny kolem mně i ve mně. Sahám až na dno svých sil, až na dno svého srdce a nechávám promlouvat svou duši - své svědomí. Zmocňuje se mně ohromná síla, mám pocit, jakoby se mé tělo obrátilo naruby, neuvědomuji si nic kolem sebe, dostávám záchvat zoufalství, prázdnoty a ohromné bolesti z každého detailu mého života, který mne nějakým způsobem poznamenal. Zalykám se pláčem, křičím a téměř se zmítám v křečích. Dostávám se až na dno svých sil, ale zároveň vše, co se ve mně nahromadilo, veškeré city, které jsem musel skrýt, mají volnou cestu z mého nitra ven, osvobozuji se od nich a zároveň se od nich učím, snažím se jim porozumět.

Hudba doznívá a já ležím na podlaze, tvář mokrou od proudů slz a vlasy slepené potem. Nehýbám se, jen sem tam se projeví doznívající záchvěv těla. Přerývaně dýchám. Vracím se zpět z daleké pouti, klidný, vyrovnaný a posílený. S každou vteřinou se do mne vlévá vodopád nových sil, touhy a odhodlání čelit tomuto světu láskou. Láskou, kterou mám v srdci, a která je mocnější nad všechny zbraně, láskou, která stejně nakonec, spolu s pravdou, zvítězí nad lží a nenávistí. Já tomu věřím, tato víra mi pomáhá žít, tato víra je můj život. Čas a lidská láska často musí zhojit rány lidmi způsobené. A proto: „Kdybych lásky neměl, zač bych stál!“


Schwalbe
23. 12. 2002
Dát tip
Pěkné a pravdivé. Držím palce! t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru