Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEJSEM GINSBERG

10. 05. 2003
15
0
3321
Autor
(G)eorge

Den - ze sta jeden (a přece trochu jinej..)

 

NEJSEM GINSBERG

 

Po tomhle dni zbude ve mně jenom díra

je to propast jeskyně a sídlo netopýra

a netopýr to jsem já sám

(jsem slepý) létám k výšinám

a přeci vprostřed krásy nebe

nespatřím hvězdy kolem sebe

mám jenom pocit blízké záře

zda původcem jsou něčí tváře

anebo můj Bůh netuším

jediné co jasně vím

že přede mnou se dívka pýří

a je to dívka netopýří

ta slepota ji stejně bolí

jednomu druhý bílou holí

už nikdy příště nebudem

kdyby a možná- hříčka s osudem

a den je zase prázdnou jámou

kde vzlyky mé se o tmu lámou

 (být Ginsberg mám rým s Dalajlámou)

a slyším jenom sebe sám

zděšený tím co postrádám

 


Muhehe? je celkem jedno jak se to jmenuje, jelikož ta kultura stále žije, ,ale nemyslím si že tady, nebo na nějakých oslavách. Opravdu umrtvující. Jestli se něco z písmáku bude číst i za padesát let, je taky zajímavá otázka.

JeanJoche
16. 01. 2006
Dát tip
docela ucházející...ba přímo dobré...

Šamánku, na podobné disputace teď skutečně nemám čas, pacientů je moc a mají důležitější potíže... Na oslavu se nejspíš nedostavím, bohužel. Zítra celý den řežu... :( Ještě se ozvu.

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
beat je fáze která už je dávno pryč moc neuznávám když se dneska někdo označuje za beatnika (jasně že v tomhle ohledu nemám nejčistší svědomí, ale věci se změnily) byla to záležitost určitýho okruhu lidí v padesátých a šedesátých letech v USA... a tim to taky skončilo... žádní dnešní beatnici nejsou...jen lidé co si na ně hrajou...

katugiro
12. 01. 2006
Dát tip
proč avi?

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
zajímal mě tvůj náhled na věc...

katugiro
12. 01. 2006
Dát tip
aha... záleží na tom, co si pod beatem kdo představí, jestli vyžaduje i to prostředí společnosti, konkrétních lidí kolem, kontext doby... anebo mu stačí stav mysli a vůbec člověka podle mě dneska člověk může být romantik, symbolista i beatnik (nebo třeba punker), když žije s díly autorů těch období, žije v rámci možností jako oni a má stejný pohled na svět - a zvlášť beat je myslím v tomhle přístupný a přizpůsobitelný samozřejmě kdykoliv může někdo říct, že je to jen hra, póza, že to nikdy nebude ono... to sice nebude, ale může to být onomu tak blízko... beat's not dead, dalo by se říct :)

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
vycházim z toho co o beatu napsal v pozdějších letech kerouac, ginsberg, burroughs...a už na sklonku šedesátejch let byl podle nich beat dead:-)

katugiro
12. 01. 2006
Dát tip
tak začni vycházet z toho, co o beatu píšu já :) řekl bych že za sebou měli období, který je unavilo, kterýho měli plný zuby a který jim prostě odplynulo někam pryč, když zestárli, země kolem omládla a všechno bylo jinak... takže ne, tohle se určitě nemůže vrátit - a přesto se podle mě nedá beat označit za mrtvý, už z jeho podstaty, která je vitální... a taky má dneska to slovo už posunutý význam, třeba pro mě není v beatu důležitý bop, jenom pro kontext těch děl, ale nepovažuju ho za něco základního pro jejich chápání

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
nevím když zakladatelé & hlavní protagonisté píšou že beats dead tak bych jim docela věřil:-) Nikdo už nenapíše tak dobrý věci jako oni možná se jim může někdo přiblížit ale ne vyrovnat.... prostě beat se už dávno naplnil tak proč se snažit znova ho oživit je o padesát let později vše už nabralo jinej směr hledejme nové cesty (apel)

katugiro
12. 01. 2006
Dát tip
jenom říkám, že pro ně to znamenalo něco jinýho, než dneska pro nás - pro ně umřel kus života, ale pro dnešní lidi pořád žije ten styl a nálada (navíc - co můžeš věřit "hlavním protagonistům" takové věci :)) ) já bych je tak neadoroval... prostě žili v určité době a jejich díla tomu odpovídají, ale proč by se jim nikdo nemohl vyrovnat? bohužel moje znalosti literatury nejsou dostačující, abych sem teď naťukal pět jmen nějakých skvělých pozdějších spisovatelů - taky už zajímali určitě mnohem míň lidí vidíme to trochu jinak... pro mě není beat něco, co se naplnilo a jen se ho někdo někdy snaží oživit... beru ho jako způsob nazírání i žití života, často etapu, kterou si řada lidí projde a procházet bude ještě tak dlouho, dokud bude pochopitelnej jedinej kerouakův román apel se snese vždycky :) třeba se ani nemusí hledat, ale jenom nějakou cestou jít, ale to už rozebírat nebudeme

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
alterego myslíš že nevim, že se ještě čtou?:-))))))) šlo mi teď čistě o tvorbu, což sem zapomněl uvíst, moje chyba...

proč áve?

Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
jelikož by mě zajímal tvůj názor Pištíne (uvidíme se o víkendu, přijdeš na oslavu?)

kiksy
15. 12. 2004
Dát tip
začiatok a koniec * stred ma nechytil

Moc líbí, vrátím se.

Ginsberg nejsi, ale dobrý

kaputt
12. 12. 2003
Dát tip
no. debilnými rýmami, štylistikou, /ne/estetickosťou sa dielko prepadáva hlboko pod úroveň Ginsberga. /nie že by som Ginsberga obľubovala./ trápnym intelektuálčením sa iba zhadzujete. neserte sa do toho, čo chceli b. povedať. oni to predsa už povedali. sami. G.:hlavne si uvedom, prečo vlastne píšeš. z 25.5: mladé mäso? kde žiješ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poznámočka: ak sa dobre pamätám, Neal mal čosi aj s Allenom.

gabio
14. 09. 2003
Dát tip
hezoučký, fakt moc...tip

(G)eorge
06. 09. 2003
Dát tip
aha, tak to se máš, ale cos to našla?

UfoTofu
05. 09. 2003
Dát tip
To co jsem chtěla.

(G)eorge
31. 08. 2003
Dát tip
A co jsi našla?

UfoTofu
17. 08. 2003
Dát tip
Jo, tak to jsem hledala :) *

Mathew
13. 07. 2003
Dát tip

(G)eorge
09. 07. 2003
Dát tip
Což mi nebere právo si o nich učinit obrázek. Nečetl jsem od nich tolik, protože už to co mám načteno mi stačí k tomu abych se jimi dále nezabýval a to protože sou mi krajně nesympatičtí... ty taky můžeš odsoudit dechovku- a po právu, protože se rozchází s tvým osobním vkusem, jenže kolik dechových skladeb už jsi v životě pořádně slyšel- ani jednu! Ale pokaždý tě třeba jen úryvek zvedne ze židle svou (pro tebe) nelibostí... Tak tak to jde s čímkoli a u všeho, nevím co je na Beat g. tak eňo-ňuňo..?

Mathew
09. 07. 2003
Dát tip
já nevím prostě se mi líbí - přímo nejvíc, nic z toho co jsem četl mě tak nezasáhlo - sice jsem toho nečetl tak moc, ale pár set knížek už to bude :) tak nic, jenom mě docela štve že je prostě odsuzuješ i když je neznáš - nicméně daleko víc si vážím lidí kteří mají jinej názor než já a dokážou ho obhájit - což jsi dokázal, takže do smrti dobrý a takový ty kecy ne? čau :)

(G)eorge
05. 07. 2003
Dát tip
MAt: To si rozhodně nemyslím, dybych bojoval proti mnohoznačnosti, rozhodně bych nerušil interpunkci, to podle mně jednoznačnosti moc nepomáhá.... o obsazích děl nemluvě:)

Mathew
05. 07. 2003
Dát tip
človíčku ty vůbec nevíš o čem mluvíš..nevím co mají beatnici společnýho s rušením interpunkce.. někdo ji píše a někdo ne, a to i v rámci beat generation. copak nezval psal interpunkci ? a docela mě zaráží jak fušuješ do beatniků když ses několik přiznal žes od nich moc nečetl..

Mathew
04. 07. 2003
Dát tip
Sham : Tak jo..takže, jestli myslím Neala Cassydyho, tak to byl klučina vod Kerouaka :) a (G)eorgi, jak tě napadlo že beatnici bojovali proti mnohoznačnosti?

Shammann
11. 06. 2003
Dát tip
Šak je dobře, že nejsi Allen, protože bys musel hledat svýho Neala a kdybys ho našel, tak by ses jen utápěl.

(G)eorge
11. 06. 2003
Dát tip
...Glo...gl-...!

Shammann
11. 06. 2003
Dát tip
Ale houno.

Žůrek
25. 05. 2003
Dát tip
napadla mě už hlubíš kritika tvého stylu...totiž kdysi dřív jsem přemýšlel o tom, že bys neměl psát poezii, teď se mi zdá, že máš svůj styl, který mi však asi nesedí a Luke tady ma taky v necem pravdu, jak se divam

(G)eorge
25. 05. 2003
Dát tip
žůrek: plantážníku, na tohle by ti skočilo tak leda nějaký mladý maso ale ne tak proleželej bůček jako sem já... try on another place..( zuzuzu?) :))

Wopi
18. 05. 2003
Dát tip
:)

Mathew
13. 05. 2003
Dát tip
Olomouc, oba dva..:)

Čech_Radek
12. 05. 2003
Dát tip
Mathew: Tu diskusi vám docela závidím. kde vlastně budete diskutovat, jestli to není tajné :-)? Nejste třeba někdy blízko Olomouce nebo Valašského Meziříčí....?

rikal jsem ti chlapce uz davno ser na rymy pises pak sami blbiny

rikal jsem ti chlapce uz davno ser na rymy pises pak sami blbiny

Čech_Radek
11. 05. 2003
Dát tip
Geroge & Mathew No nevím, zda se o Ginsbergovi dá říct, že pro formu nenašel vhodný obsah - zdá se vám Kadiš nebo Kvílení bez obsahu? Stejně tak s tou jasnou myšlenkou/poselstvím - vždyť Ginsbergovo poselství je docela jasné, je to obrovský idealista. George, to bych chtěl teda vidět, zda napíšeš za odpoledne 30 básní odpovídajícím např. Ginsbergovým veršům: Jsem hrnec a Bůh je hrnčíř, má hlava je hrouda hlíny. Plakej mi na hrobě, směj se mé podobě. Jsem šťastný, že nejsem jiný. Jestli se Ti to daří, tak klobouk dolů :-) Navíc se mi nezdá, jediné, co se v básních beatníků objevilo je nuda, šeď .......možná na první (velmi letmý) pohled. Nechci Vám vůbec vnucovat nějaký oslavný pohled na beatniky, vůbec ne. je tam i vata, určitá omezenost daná situací, dobou (ale která poezie taková není?) (já jsem např. nepřišel na chuť Corsovi) Ale vaše soudy mi připadají povrchní. Myslím, že je tam mnohem víc.

Mathew
11. 05. 2003
Dát tip
Corso se mi líbí taky. Jde o to, že si tak nějak nejsem jistej, co od beatniku George četl. A taky jsem se do debaty nepouštěl tak naostro, protože si ji jistě zopakujeme naživo, že jo JIří ? :)

T_O_M_
11. 05. 2003
Dát tip
Jo pěkný. Mimochodem originální název... a Tip

docela fajn :-) jen by to chtělo malou korekci v prologu "trocu" A pak vypustit mezeru za závorkou :-)

(G)eorge
10. 05. 2003
Dát tip
jú, dík.. si nevšim:)

PPI
10. 05. 2003
Dát tip
Být Ginsberg..tak bych spíš pokračoval "Smím ti rozepnout zip?!Smím ti stáhnout kalhoty?...."...:-)))))))

Chlapci, fuj ! K textu jsem byl zpočátku skeptický, ale zbytečně. Ginsberg sice fakt nejsi, ale... mně se Ginsberg nikdy nečetl dobře. Takže jsi vlastně ve výhodě. "jednomu druhý bílou holí" je výborné. t*

blondýna
10. 05. 2003
Dát tip
*

Mathew
10. 05. 2003
Dát tip
no jo..být Ginsberg tak bys nepsal takový kraviny :))

(G)eorge
10. 05. 2003
Dát tip
Mathew: Ginsberg byl jeden z těch co pro formu nenašli vhodnej obsah... jakože počet jeho věcí co sou čitelný je žalostně malej... a sdílnejch jedním směrem ještě míň... to by uměl kde kdo.

Mathew
10. 05. 2003
Dát tip
možná je to tak, že pro tebe je počet čitelnejch věcí malej, ale pro mě třeba velkej, ne? vadí ti, že jeho básně nemají jednu jasnou a srozumitelnou myšlenku / poselství ?

houba
10. 05. 2003
Dát tip
no, nevim, ale mně se to celkem líbí tip*

(G)eorge
10. 05. 2003
Dát tip
ne, vadí mi že když si sednu, tak za dopoledne napíšu třicet věcí, který budou jakoby kdekterýmu beatnikovi z pera vypadly... nuda, šeď, hnus, stejnota, mnohoznačnost, toje to proti čemu bojovali a co jediný se v jejich básních (po myšlenkové stránce) objevilo ...(neříkám, že některý se nečtou hezky leckerej z nich fakt umněl pást slovíčka, ale to néééstáááčíííí:)

Mathew
10. 05. 2003
Dát tip
říká ti něco gary snyder? to je beatnik kterej nesral na obsah ! a nemysli si, mě beatnici (už) taky moc neberou, nicméně ginsberg patří do těch lepších..

(G)eorge
10. 05. 2003
Dát tip
dobře, pro dnešek bílej šátek, Snydera mám taky rád:)

Lu_Po
10. 05. 2003
Dát tip
pamatuj !!! .... já byl ten 39 na 5 ... Jip TIP

katugiro
10. 05. 2003
Dát tip
místy mě napadlo, že se mi nelíbí rýmy, ale pak zas jo... celkově líbí, nejvíc netopýrova bílá hůl... :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru