Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Korunovační klenoty

24. 08. 2003
6
0
1783
Autor
Cheeky

Tomu pánovi.

Korunovační klenoty

  I já jsem to absolvovala. Ten čekací maraton, na něco, co je nás všech. Na korunovační klenoty, zlato naší krásné země, přece jenom, není to země, je to zahrádka, že? Fronta se táhla až pod starými zámeckými schody... Znáte to. Postavíte se a koukáte kolem sebe, zkoumáte okolí, co dělá, jak na vás reaguje. Hledáte nějaké nebezpečí, něco, co by vás mohlo ohrozit. Ohrozit vás nebo vaše sebevědomí. I já jsem se rozhlížela. Ve frontě nebyl žádnej nebezpečnej objekt, ani jeden, co by mě něčím zaujmul. Trpělivě jsem stála a okolí jsem začala zkoumat podrobněji. Za mnou stála divka, asi 25 let, delší blond vlasy a výrazné líčení. Nebyla moc přitažlivá, proto jsem ji nebrala jako konkurenci a tím víc mě lákalo si ji prohlédnout. Vypadala jako vzdělaná dívka, patrně spisovatelka. stále něco podtrhávala v knize, čímž si krátila dlouhou chvíli. Přede mnou stál pán s vnučkou. Ona vypadala stejně staře jako já, s dědou si povídala a zdálo se, že si rozumí. Pán měl pevný postoj i ruku, věci z doby dávno minulé a z batohu mu voněl řízek s chlebem, bílé vlasy měl jemně sčesané... Všimla jsem si ale, že konverzace byla poněkud jednostranná, většinou se ptala dívka a on jenom jednoznačně odpovídal.

  Řada byla dlouhá. Když z nás, nadšenců, opadla radost, že jsme za bránou, tudíž klenoty uvidíme, došlo nám, že to bude na dlouho. Postupně jsme popadali na lavičky a dávali odpočívat nohám... Jenom ten pán ne. Nesedl si. Nikdy. Vnučka sem tam, jako my ostatní, ale on tam jenom stál jak socha a když se posunula řada, jako by náhle ožil, splynul s davem a zase se zastavil. Byly tam ženy, co chodily od lavičky k lavičce, ženy, co naříkaly i ženy co se věšely na své muže, ve snaze ulevit nohám. I muži, sice tváříce se statečně, občas si sedli. Ale on? Nikdy. Náš cíl se stále přibližoval a my se kvůli nesnesitelnému vedru osvěžovali zmrzlinou a čistou, studenou vodou, ale pán pil čaj z termosky. Když jsme prošli přes Býčí schody, dolů, jak se schází ke klenotům, fronta se točí kolem šatny. Tam, sedíce na lavičce jsem si všimla, že okolo stále chodí hradní stráž a pouští dopředu přednostně naše slabší spoluobčany a rodiče s malými dětmi. Když už šel voják asi podesáté, kdosi ho upozornil na dědu přede mnou. Prý, ať ho vezme přednostně, že celou dobu stojí. Voják k můži přistoupil a zeptal se ho... a děda šel. Kam se ztratila jeho důstojnost, jeho převaha nad námi všemi, slabými, kteří jsme si museli sednout? Ten pán byl naše naděje, to on nás držel při životě, že když on, tak my také. Během deseti sekund nás zklamal všechny. Pán s vnučkou, který stál pevně a statečně jako socha a který si nikdy nesedl. Proč ze sebe udělal nemohoucího důchodce, kvůli deseti minutám čekání?

  V řadě na korunovační klenoty jsem stála sedm hodin svýho života. Možná jsem si z toho něco odnesla. Možná ne. Ale ten pán, ten důchodce, si zaslouží obdiv. Byl silnější, než my všichni.


Eva_S
22. 01. 2006
Dát tip
stěže chápu jak to myslíš, ale ....sem na jeho straně....přece jenom ulehčit a zkrátit sou dvě rozdílný věci....:)) sem se tam taky chtěla podivat, ale máme to docela daleko....:(( hezky napsaný....zajmavý momenty....*

Ach ouvej!

Cheeky
28. 04. 2005
Dát tip
princeznička: ne nešla bych... už jen proto že jsem tam stála šest hodin, nemyslím si že by mě ten kousek už ublížil.. pak bych měla pocit, že jsem tam stála nadarmo...ten pán měl svou hrdost ale přesto když mohl, tak ji ztratil...o tom to je a o tom jsem se snažila psát... jestli tě to nebere tak ti tvůj názor samozřejmě neberu...

No nejsi moc prisna svym soudem na toho STAREHO,UNAVENEHO pana?Kdyby to privilegium patrilo tobe,nerikej,ze bys nesla.Naopak,prave kvuli tomu,ze jsi celou tu dobu vytrvale stala a hlidala si sve misto ve fronte!

Arien
17. 02. 2004
Dát tip
:))) no ono, kdo by asi odolal, kdyby věděl, že je jeho utrpení už u konce? sedm hodin... co je mi do nějakých blbých cetek... je obdivuhodné už jenom to, že jste to vydrželi, já bych do toho nešla

Cheeky
07. 02. 2004
Dát tip
Parricida: neukousnu... děkuju ;o)

Drex
26. 08. 2003
Dát tip
Líbí se mi ten nápad a ztvárnění. Clověk často chce být jako někdo jiný, jako jeho idol, nebo osoba, která něco dokázala, ale konec této úvahy krásně dává najevo, že každý člověk by měl být sám sebou. TIP !!!

iust
25. 08. 2003
Dát tip
zajimavej pohled a dobrej pribeh :); taky jsem to cekaci martyrium absolvoval, ancto vsak vybaven poradnym hulenim, mi tech osm hodin cekani ubehlo jak nic a tech pribehu bylo povicero... :)) samo davam * :)

blondýna
24. 08. 2003
Dát tip
*

Redina
24. 08. 2003
Dát tip
zvláštní, zajímavá úvaha. Jinak přiznejme si upřímně, kdo z nás by odmítl postoupit dál, kdyby mu to kousek před cílem nabídl voják hradní stráže :-)

Zajímavá úvaha. Ale sedm hodin bych nečekal ani na klenoty.

Černý
24. 08. 2003
Dát tip
navzdory_čtenářům: ale vo to v týhle uváze vůbec nejde...

katugiro
24. 08. 2003
Dát tip
je to slušně napsané :) chudák děda se stal obětí cizího uvažování, celou dobu dělal jen to, že si nesedl - a tohle má za to... Třeba ho při sedání a vstávání bolí koleno, nebo je zvyklý stát... určitě ale nestál o to, být považován za hrdinu :)

Yossarian
24. 08. 2003
Dát tip
dávám tip- byl jsem tam poslední den, v neděli, fronta nakonec vyšla na 4 hodiny, nebylo ani nijak ukrutný vedro, vojáci pouštěli dopředu jenom vozíčkáře, šel jsem tam jen pro to vědomí že jsem TO viděl (jako ostatně každej kdo tam byl), pak minuta u klenotů (možná ne celá), otrávili mě ti vojáci kolem vitríny, nestálo to za to

je moc pekny jak si clovek vysvetluje svet po svem a je zklaman tim ze neni takovy jak by si pral :))), taky to delam :)... mozna ten deda vedel, ze kdyby si sednul, tak uz nevstane :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru