Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mládí = reklama života

05. 10. 2003
13
0
4600
Autor
Kytiii

Najednou se mi ten dnešní svět trochu vzpříčil v krku... :o)

Mládí = reklama na život

Chceme-li jedním slovem shrnout, co hýbe dnešním světem, nemusíme chodit daleko. Je to právě mládí. Být mladý znamená být in. Být mladý znamená mít všechno. Zkuste však být mladý, když je vám čtyřicet, šediny už dávno přestaly být jen občasným společníkem a kruhy pod očima nemizí dva dny po flámu, ale jen po důkladném liftinku tváře.

Připadá mi směšné, jak se ženy ve věku mé maminky mučí v posilovnách, platy strkají do drahé kosmetiky, a manželovy peníze do chirurgických zkrášlovacích zákroků. Všichni chtějí být jasní, krásní, půvabní…

A pak na nás z bilboardů útočí plastická stařena s pletí šestnáctiletého kuřete, vlasy kysličníkem vybělené, zuby zrovna tak, a na ty kolagenové pneumatiky se snaží nabalit dvacetileté zajíčky. Chce se snad stát vzorem pro dnešní středoškolské miss?

Mládí, mládí, mládí! Kde jsou hodnoty větší, než je množství pupínků na tváři? Kam zmizela inteligence, sečtělost, zkušenosti? Máme vymetat po nocích kdejaké bary, kluby, diskotéky, jak radí moudré časopisy, abychom pak podle jiných v sedm ráno vstaly, udělaly si voňavou koupel, daly si prodyšnou vložku, abychom celý den necítily nic jiného než čistotu a svěžest, udělali si nízkokalorickou, avšak na vitamíny bohatou snídani, naplácly si na obličej jen lehké denní líčení, čímž však zabijeme dobrou půlhodinu, abychom se pak celé uřícené střetly na chodbě s ředitelem, který však určitě okamžitě ocení zdlouhavou ranní přípravu a ještě se nás zeptá, zda si nedáme kafe? V případě, že bychom pozvání přijaly, není mi dostatečně jasné, čí inteligencí bychom ho oslnily. Jestli by byl vhodnější Spy, Cosmogirl, či raděj zvolit konzervativnější Bazaar?

Mládí hýbe světem. Proto má ředitel růžové spodky a každou ponožku jinou. Proto si kolegyně chodí přepudrovat vrásčitý noc každých pět minut. Proto mě se motá hlava, jen když projdu kolem stánku s časopisy.

Jsem mladá. Opravdu? Nepoužívám omlazující krémy, gely, masky, pudry. Nechodím do posilovny, na aerobik. Nenosím minisukni až kdovíkam vyhrnutou, abych ukázala vypracované mladé nohy. Neutrácím měsíčně čtyřicet tisíc korun, abych chodila módně a tedy mladistvě oblečená. Podle všeobecných měřítek jsem už babička nad hrobem.

Mám ale jedno, co mi ještě nějakých pár let nikdo nevezme! Mládí!


chikvadrat
26. 09. 2006
Dát tip
já se omlouvám že jsem se tak kriticky rozkecal - já měl nějakou blbou náladu...

Kytiii
25. 09. 2006
Dát tip
Ahoj, tohle je vážně velmi stará věc a ani já se už nedokážu stoprocentně postavit za všechno, co jsem kdy napsala (což je smutné). A máš pravdu, že tenhle konzumní svět je jen jednou z mnoha variant prožitků, který už ani mě není takovým trnem v oku. Když se s těmi lidmi nechci scházet, jednoduše nechodím do hypermarketů a obchodních center, kde se to jimi jen hemží (rodin, co víkend místo na chalupě nebo na procházce tráví v multiplexu a na nákupech). A vzhledem k rozmanitosti mých zájmů už ani není v lidských silách snažit se něco napravovat... Teď už to vidím jinak...

chikvadrat
24. 09. 2006
Dát tip
pardon přemjšlim rychlej než píšu...

chikvadrat
24. 09. 2006
Dát tip
nemám rád podobná globalizování!!!!! Málo z lidí co znám si kupuje Spy, nebo Kosmogirl, a že je nějakej Bazar ani nevim. Nemyslím si že všichni lidi v dnešní době jsou jako ovce. Neznám asi ani nikoho, kdo by sportoval kvůli postavě, zato znám lidi co sportujou protože je to baví. Moje sestra ráda výstředně oblečená(a řeší tedy co si vema na sebe), ale taky je schopná několik hodin natáčet plastelínový filmy, sledovat ve dvě noci filmy Woodyho Aliena, poslouchat modern jazz, číst a psát povídky. Moje babička neřeší jak vypadá, ale jak vypadá její zahrádka. Moje máma se snaží zhubnout, ale protože má vysokej krevní tlak. Znám lidi co čtou Prévera. Znám výborný muzikanty, lidi co natáčej amatérský filmy, Honzu, kterej je moc chytrej botanik, Terezu co maluje krásný obrazky, Vaška kterej si vyřezává ze dřeva a kvasí ostružinový víno, uměleckýho truhláře kecíka, lidi technicky zaměřený(kterejm je vědšinou úplně jedno co maj na sobě),vodáky, myslivce, hasiče, woodcraftery, a spousta jinejch který vyznávaj úplně jiný hodnoty než ty co popisuješ. - Ten svět o kterym vyprávíš mi je tak nějak cizí. na písmáku smýšlí asi hodně lidí stejně jako ty o tom dnešním světě, protože by se přeci měli vyznává hlubší hodnoty a za žádnou cenu se nezabívat takovími povrchnostmi jako je móda -tyhle pózy mi přijdou směšný

johanne
19. 03. 2005
Dát tip
Hele, reklamy nezměníš. Připadá mi to trochu jako planý nářek. Pokud někdo konvece vytvořené médii přijímá, je to věc jeho úsudku. Lidé mají mozek a i když se na ně ze všech stran valí bůhvíjak zkreslené informace, neměli by být ovce, aby všechno nekriticky přijali. Tohle je fakt jako výsledek hodně slabé chvilky.

Vole
10. 03. 2005
Dát tip
**!!

Vespa
13. 09. 2004
Dát tip
líbí se mi to, asi proto, že mám ono mládí a taky si ho zrovna dvakrát nepodtrhávám modními výstřelky (mno, spíš vůbec, moje tetička módní návrhářka většinou umírá, když mě jako obvykle zvětří navlečnou do o číslo větších manžestráků, sepranýho trička a na tváři pod rozcuchanym roštím mi hraje výraz, jo, ještě žiju a je ze mě BOHÉM)

houmles
16. 01. 2004
Dát tip
hmmm, a to ja zase smrdim. tyfuseq

ch_34
14. 01. 2004
Dát tip
jo, ale u toho mi usnuly nohy... je to jako, když ve škole poslouchám, že voda teče z kopce... do antokonzumu jistě patří... jen je to všem jasný...

Bacil
14. 01. 2004
Dát tip
Je to pěkné... ta móda tu je - na druhé straně se nedivím těm, kdo naletí, v zoufalé snaze zastavit čas... když si pak chlap uvědomí, že ty krásné prsatky na ulici už nejsou jeho vrstevnicemi, ale mohly by být pomalu jeho dcerami, možná shrábne z regálu růžové spodky v pošetilé touze... on to psal už Jiří Žáček (a kdosi to pak i zhudebnil) - "...vzdejte to, už vám nepomůže kvartální změna milence..." já nevím... taky mám chuť s tím bojovat, ale zároveň tomu i sám aspoň malinko podléhám... ne kvůli té reklamě, spíš kvůli té opojné iluzi...?

Diana
30. 10. 2003
Dát tip
Kandelabr. Dík za avi. A dík za tvůj zorný úhel. Není a nebude nám asi nikdy jedno, že stárneme. Také se budeme udržovat a mládí opravdu není žádná zásluha. Jenže Kytiii to tak nemyslela. Napadla postoj společnosti preferující mládí tak nekriticky, že nedovolí lidem důstojně stárnout, žít v míru sami se sebou, nutí je se zesměšňovat - je to tak Kytiii?. Ale to, co napsal Kandelabr, byl případný zásah do diskuse.

Kandelabr
30. 10. 2003
Dát tip
myslím, že je to spíš tím, že nikomu se nechce být starý. což je logické. tak se každý drží toho, aby se mladý cítil. někdo si maluje pusu a chodí do posilky, někdo jí zdravě. když jsou ti lidi spokojení tak proč kruci ne? i míře důstojnosti necht si rozhoduje každý sám... a vůbec sympatičtější jsou mi střelené babky, které v osumdesáti skáčou z padáku a dělají tajči a jí jenom kořínky než tlučhubové co říkají něco o přiměřenosti či nepřiměřenosti věku a jednání. ehm vím, odbočil jsem :) ale souvisí to s tím. a vůbec všimli jste si jak je ted strašně in nebýt in :) ovšem častěji než o nadhled se jedná o pozu. a přesně tak na mě působí i tenhle článek.

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
tak nevim...nevim...do posilovny chodim, a taky hraju tenis, squah nebo lyzuji, obcas nosim i kratky sukne, utracim penize za dobryho kadernika a dlouhe nehty, rada si koupim obleceni co mi slusi, snazim se jist zdrave, kruhy pod ocima nemam -> dvacet mi uz davno neni, vypadam dobre,citim se skvele......:-)

Kytiii
28. 10. 2003
Dát tip
Andulko: A o tom to je... Lyžování je moje druhý povolání (v zimě jsem instruktorka), kruhy mám pod očima jen po flámu a samozřejmě si na obličej nemažu sádlo, nehty taky nemám okousané, ALE (milionšestkrát omleté) všeho moc škodí!!! A dělat pro mládí první poslední a zapomínat žít...? Máš jíst normálně, normálně se oblékat, udržovat normální hygienické návyky abys žil, ne žít pro to abys jedl, oblékal se, bla bla...

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
no, v tom je ta otazka....jestli je to delano pro mladi....anebo jestli proto, aby se dotycni citili skvele....Vis, jako napad na uvahu se mi to libilo moc, ale pak ta uvaha se sesunula trosku nekam jinam...."Máš jíst normálně, normálně se oblékat, udržovat normální "...-> co je to normalne???....a proc ne kazdy podle toho jak se citi, jak chce..???......Jak vis, ze ti co se snazi vypadat co nejlepe.....neziji i jinak? Vis...ze ta uvaha se presunula na uroven spis osobni kritiky...misto aby zustala nad veci....tak jsem to myslela, vis.......Mozna ale, ze to beru moc osobne..:-)))))))))))))))))))))))

Kytiii
28. 10. 2003
Dát tip
to nic ... já si taky osobně myslím, že normálnost je nedefinovatelný pojem (možná se dá srovnat s názorem a konáním většiny, ale ne všichni zase chtějí zapadat do masy). Jinak díky za polemiku, moc si jí vážím.

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
tak jo, ja jsem taky rada, ze se s tebou polemizovat da...:-) P.S. Schovej si tuhle uvahu....a precti si ji az ti jednou bude ctyricet.....:-)))

FLO
22. 10. 2003
Dát tip
Mně se to líbí. Měla bys to poslat třeba do Cosmopolitanu. Máš pravdu. Na druhé straně kdyby na světě bylo víc mladých a míň důchodců, mně by se ulevilo. Na druhé straně důchodci s vizáží Vondráčkové, to není to pravý ořechový. tip

Kytiii
22. 10. 2003
Dát tip
díky Flo... tak já teda psát nepřestanu :o) ještě jsem si nezvykla, že se to někomu nemusí líbit... ale už mi roste krunýř :o)

poorboy
21. 10. 2003
Dát tip
ulita - ony nejsou nekonzistentní - jsou schizofrenní. Na jedné straně téměř feministicky orientovaný článek, na druhé straně povídání o tom, jak být co nejkrásnější a sbalit ty nejbohatší chlapy...

ulita
21. 10. 2003
Dát tip
no jasně, schizofrenní je jen jiný název pro nekonzistentní...:)

poorboy
21. 10. 2003
Dát tip
Budiž. Jsou tak nekonzistentní, až jsou schizofrenní :)))) Možno i naopak.

Kytiii
21. 10. 2003
Dát tip
Kandelabr: nevím... mám doma takovou mamku... a jako každá správná dcera nechci jednou dopadnout jako ona! Neříká to snad každá? Tvůj názor vyvrátit nechci... stejně by se mi to asi nepodařilo. Ale stejně děkuju za kritiku, příště se polepším... jestli tedy budu mít ještě chuť po takovéhle kritice něco napsat :o(

Kandelabr
21. 10. 2003
Dát tip
promin...mým cílem není tě naštvat nebo ti vzít chuť do psaní. chci jen aby ses zamyslela, než začneš chrlit všechny možné moudra do světa...že chceš být jiná chápu, ale způsob prezentace se mi prostě nelíbí...

Kandelabr
20. 10. 2003
Dát tip
no teda tohle je dost hrozné. bezzubá kritika něčeho, nevim vlastně čeho, šablonizování, překrucování, schematizování...říká ti něco empatie? jakoby u tebe bylo mládí něco co sis pracně vydobyla, že se tím tak chlubíš. chápu, žes to myslela asi jinak, ale tohle tvé podání mě vyloženě vytočilo. počkej deset, patnáct let a uvidíme, jestli ti bude fuk, že tvé vlasy semtam šediví a tvá postava není co bývala... vlastně vůbec nechápu smysl tohoto článku.

Kytiii
19. 10. 2003
Dát tip
díky moc...

Jerome
17. 10. 2003
Dát tip
docela dost zrůdný

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
taky mně to napadlo, tyhle tituly jsou totiž děsně nekonzistentní :)))

with_
15. 10. 2003
Dát tip
Hodně dobrý:)) Už kolikrát jsem nad tím přemýšlela..

ulita
14. 10. 2003
Dát tip
viz poorby, jako úvod k něčemu je to docela dobrý, ale co dál?

poorboy
14. 10. 2003
Dát tip
Ulita - ještě by se to dalo použít jako fejeton do Cosmopolitanu :)))

Dash_707
06. 10. 2003
Dát tip
Dobře :o)

poorboy
06. 10. 2003
Dát tip
Hm, a co nového jsme se dozvěděli? Těm, kteří jsou "mladí" to nepomůže a zbytku je to jasné....Kytiii, přejmenuj se na Kryštofa Kolumba! :)))

Diana
05. 10. 2003
Dát tip
Je to pravda, pravdoucí a napsalas to fantasticky! Směřujeme k náhražkám, předstírání a neupřímnému keep smiling. To je slovo do pranice! *******!!!!!!

Dero
05. 10. 2003
Dát tip
Jo, jo a ještě jednou jo ... !!! ***

T_O_M_
05. 10. 2003
Dát tip
To sedí! Tak je to správné. tip

Karel2
05. 10. 2003
Dát tip
Bomba. Něco tak dobrého jsem zde dlouho nečetl.

Yossarian
05. 10. 2003
Dát tip
vrásčitý noc - nos, jinak tip

Šalvěj
05. 10. 2003
Dát tip
:o)))) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru