Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U královny

Výběr: Lyryk
21. 02. 2004
7
0
3681
Autor
Bakchus

Spíše obecná reflexe, než výraz mého aktuálního nebetyčného štěstí :-) Stěží se proto jedná o ryzí poezii :-)

V bodavých úlech – u zlobivých včel

v nichž smutek zádumčivou písní vřel –

jsem ke své milé spěl –

královně pluku žihadel

 

V mém srdci to z nenadání

tisíci osinami pálí –

když obejmu svou paní –

aby mě poté k smrti ubodali

 

Podobni trubcům jsou překvapení lidé –

své chladné lásky mlčky hýčkají,

a city trvají, dokud nepřijdou jiné

 

než opět v mysli zahanbené doznějí.

Ve střídě lásek žijí ty bytosti věčné –

a všechno pomíjí – jen Bůh nám to sečte.
Tom
21. 03. 2004
Dát tip
libi se mi ten styl - tak trochu kvalitni 17-18 stoleti :) ale preklad, protoze v cestine jsme se tenkrat k takovym vecem jeste nedopracovali .... srdecny tip z 21 stoleti *

Elyn
27. 02. 2004
Dát tip
Zoroaster: nechtěj se hádat :))

Elyn
27. 02. 2004
Dát tip
Zoro... tak jo, ale možná jenom nevíte, vy mužský, že ženský taky pěstujou zádumčivost.. :) To jsem jenom měla k tématu ..;)

Elyn
27. 02. 2004
Dát tip
Zoro...: Tak mě napadlo při té lampě...a k zádumčivosti..by se třeba hodilo tohle..: (Jakub Schikaneder)

Elyn
27. 02. 2004
Dát tip
Zoroaster..:) Takový obrázek ti třeba někdy pod dílo vložím.. teď už odtud po špičkách kráčím...s omluvným úsměvem směrem k autorovi.. (nedoufej..hezké jsou jen pohádky)

Torolfita
22. 02. 2004
Dát tip
Tenhle styl je mi docela blízký, moc se mi Tvá báseň líbí. A když se mi něco líbí, dokážu to i ocenit, takže: TIP.

Elyn
22. 02. 2004
Dát tip
Tissaia: Drahá moje, kolik jsi toho ode mě - myslím krititk - přečetla? 1) Samozřejmě, že poezie je i o tom, jestli někde náhodou něco neskřípe, navíc - špatná interpunkce dokáže udělat z díla něco úplně jiného... 2) Možnost "Přidat vlastní názor - kritiku" je tu právě pro tohle naše "mletí".. Jinak to dílo mohlo zůstat v šuplíku..;) Neboj - kdo bude chtít, přečte si jen dílo a na naše kritiky se ani nepodívá... a autor - ten s nimi počítá..;)

Aaria
21. 02. 2004
Dát tip
V závěru předposlední sloky je cosi hlubokého. Jakési poznání. Díky za ta slova, ačkoli o ně jde nejméně ze všeho. * krásný den

Elyn
21. 02. 2004
Dát tip
:) Tissaia: ta holka tam řeší komentář k básni, protože autor tu má zaškrtnuto, že stojí o vážnou kritiku. S_b to, myslím, docela vystihla, leccos z toho bych vytkla taky. Ale protože dílo beru - jak autor sám v prologu píše, jen jako vyjádření jeho pocitu štěstí, tak v tom vrtat nebudu.:)

Bakchus
21. 02. 2004
Dát tip
:-))) Elyn: jen pro pořádek - 1. o vážnou kritiku většinou nestojím (rovněž ne v tomto případě , což jen znamená, že nezaškrtávám ono políčko, kde se o ni autor může ucházet. Jinak mě ovšem každá hlubší kritika velmi těší - mé básně jsou navíc velmi hluboké :-))) S tím, co píše SK vcelku souzním - slovo "zádumčivý" mám oproti ní velmi rád, objektivně snad může navodit jakousi rádobyuměleckost - ale v tomto bodě bych si nebyl zcela jist - lyrika je koneckonců věcí velmi osobní Skřípavost veršů - bez námitek, zbytečná inverze u slov "bytosti večné" jakbysmet 2. básen určitě není výrazem mého štěstí - viz prolog (čti pozorněji .-) A na závěr prosba - vrtej se v mých básních bez nějakého ostychu - jsi vtipná a moudrá rýpalka ;-)

Elyn
21. 02. 2004
Dát tip
ááá, promiň...:)) Blbě přečetla napodruhý prolog..:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru