Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka z kavárny

18. 03. 2004
17
1
10560
Autor
Arien

neříkám, že to není od začátku průhledné a že vás to nějak překvapí

 

Klečím na zemi a rukou šátrám pod skříní, jestli tam náhodou ještě nějaká ta korunka není. Já si totiž potřebuju koupit novou strunu na kytaru, vysoké éčko mi prasklo a zrovna dnes…

 

Ano, včera jsem vymyslel novou skladbu a chtěl jsem jí ji zahrát. Ale nemůžu, protože nemám na novou strunu. Taková mizérie!

 

Jí, té krásce, co si vždycky v kavárně, kde denně hraji, sedne k oknu, vypije si tam kávu a potom odejde. Někdy tam je sama, někdy s kamarádkou, jindy s přítelem.

Je moc krásná.

Má dlouhé, plavé vlasy, velké oči, zlatavé náušnice a na krku řetízek s modrým kamínkem. Stejně modrým jako jsou její kukadla. Jak mne v noci pronásledují!

Vždycky se vzbudím a vidím je, dvě pomněnky, studánky hluboké, usměvavé, moc moc krásné.

 

Miluju, když je tam s kamarádkou, protože to se pak vesele baví a smějí se. Ona mám nádherný úsměv, přijde vám jako víla z lesa, co pobíhá po svých vyšlapaných pěšinkách, lukách, mýtinách a přitahuje všechno živé.

Nikdy nezaslechnu útržky rozhovoru, protože se příliš soustředím na píseň a na hudbu jejího hlasu, než abych vnímal, co říká.

 

Také miluji, když tam sedí u stolu sama. Většinou se tváří vážně, někdy ustaraně a jindy má něco v rukou a s úsměvem to hladí.

To je potom taková hrozně jemná a něžná, zranitelná, jako lilie, s obličejem jako děvčátko.

Ale obzvláště zbožňuji, když se zaposlouchá do mé hudby. Potom vždy hraju dobře, hraju pro ni.

Zavře oči, na rtech nechává ulpívat zasněný úsměv a já cítím, že mou píseň pro ni prožívá, že ví, komu je věnována a snad i ví, jak ji obdivuji a miluji.

 

Určitě to ví, musí být velmi chytrá, protože vždy si s sebou vezme nějakou knihu, i když ji v kavárně nikdy nečte, a nosí s sebou kvanta učení; studuje historii.

Ale jestli to ví, nic nedává najevo. Snad ke mně cítí totéž, ale neví, co bych jí řekl, co bych odpověděl. Možná je moc stydlivá.

Avšak co vím jistě, že momentálně nikoho nemá.

 

V poslední době ji vídávám v kavárně samotnou a smutnou. Na kvanta učení, které s sebou stále tahá, ani nepohlédne, knihu hladí po hřbetě, ale nevypadá, že by ji vůbec četla. Navíc to je pořád stejná kniha, jaká to nepřečtu, ale už asi měsíc stejná.

Je hrozně smutná.

Nezavírá oči, když hraju, v kávě se jen tak vrtá, nevypije ji, je na ni žalostný pohled…

A já bych jí tak rád pomohl, ani nevíte jak!

 

Zkouším, jestli půjde zahrát bez onoho é, ale všechno ztrácí smysl bez té jediné struny.

Ach, proč dnes, proč zrovna dnes?

Když ta píseň je moc krásná, velmi smutná, ale bez jediné struny, jedna z šesti, co to je? bude ničím, pozbude vše ze svého půvabu.

 

Smutně sedím, struna a kytara na klíně, přemýšlím, jestli třeba nepůjde nadstavit nebo natáhnout i tak.

Nepůjde, to je mi jasné.

Ale já ji musím mít!

Prosím!

Zrovna dnes, dnes jsem ji chtěl konečně oslovit, říct, co k ní cítím, padnout před ní na kolena a políbit jí ruku. Ona by se trošinku zarděla,ale nic by nenamítala. Dlouho bychom si hleděli do očí, já na kolenou, její ruku stále v té své, a potom by mne posadila vedle sebe a drželi bychom se za ruce a dlouze si povídali o tom, že jeden druhého již dlouho tajně miluje; ona ví, že ten její předešlý vztah byla chyba, že chtěla být vlastně se mnou, ale nebyla si jistá, že mne tajně pozorovala, když jsem hrál pro ni…

 

Jdu do hudebnin jako v mrákotách. Vím, že na tu strunu nemám, ale to mi nevadí. Žádná taková drobnost mi nebude stát ve štěstí!

Nějaká dívka si kupuje kytaru. Prodavač se věnuje jenom jí.

Koukám se za pult, kde visí struny. Je tam i náhradní é…

Nenápadně se nahýbám, vsunuji do ruky jednu jedinou tenkou strunu.

 

Prodavač se valem blíží ke mně. Přejete si? říká s podezřením v hlase. Struna se mi zařezává do ruky.

Mrknu očkem vedle sebe. Nemáte časopis Kytara na květen?

Ne, ještě ne.

Děkuji.

Nashledanou.

 

Běžím raději až domů, kde přerývavě dýchám a třepoucími se prsty opatrně pokládám vzácnou strunu na stůl. Musím se uklidnit, než ji natáhnu.

Není to správné, krást, ale když já neměl na výběr. Vážně.

No to je jedno, na výčitky svědomí nemám čas, za chvíli musím jít do kavárny, jít za Ní!

 

Musím se uklidnit, ještě se nějak klepu.

 

Mé dlouhé, rázné kroky vyměřují ulici, celou vzdálenost mezi mým bytečkem a prostornou, světlou kavárnu, kde za pár korun hraju hostům, aby se měli lépe.

Jdu tam, skoro nedýchám, abych co nejdříve zaslechl její hlas, abych nepřehlédl její dlouhé vlasy, aby ucítil její vůni…

Jsem už na dohled.

Vidím ji, jak sedí u stolu, nervózně míchá lžičkou svou kávu a prohlíží si výzdobu místnosti.

 

Vstupuji prosklenými dveřmi, za pult odkládám obal na kytaru, jako ve snách kontroluji, zda je naladěná… a začínám hrát.

Obvykle procházím mezi stoly, aby předal trošku hraného štěstí všem, ale tentokrát si sedám na židli, ke stolu vedle mé krásky, a má píseň proniká jen k ní.

Zvedne ke mně zrak…

A já jí dlouze hledím do očí a čtu, co má ona v těch svých; je to smutek, hrozný smutek a lítost. Není divu, ta píseň je opravdu smutná. Je v ní kus mé duše, protože jsem ji vymýšlel přímo pro ni, pro tu plavovlásku u stolu, která mi hledí do očí, hledí tak smutně…

 

Miluji tě, říkám, miluji tě!

 

Ale ona mě neslyší.

Hledí očima někam za mne a já se neodvažuji podívat proč.

Kolem mě projde muž. Je vysoký, seriózní, vyžehlený a učesaný.

Já jsem spíš menší, rozcuchaný, pomačkaný a k serióznosti mám daleko.

Muž si přisedne k mé krásce a líbá ji na tvář.

A já hraju tak, tak smutně…


1 názor

Sebastiana
29. 06. 2010
Dát tip
Líbilo se mi to...

guy
30. 08. 2006
Dát tip
*

Jeanne
04. 09. 2005
Dát tip
sakra, to mě dostalo..Je to smutný, ale takové to má být.líbí se mi pasáž, kdy se hrdina rozhoduje, zda czicit strunu či ne... T. + klub

chikvadrat
07. 07. 2005
Dát tip
náhraní srunu máš za dvacku, ani ne... Co máme říkat mi basáci...

chikvadrat
07. 07. 2005
Dát tip
teda my

Havranka5
30. 06. 2005
Dát tip
Moc hezky napsané, skoro jako by to psal kluk. Zvlášť ten konec. Ale ne, kluk, aspoň jednoho co znám, by ještě ze své vlastní zkušenosti připsal, že úspěšný ramenatý kravaťák jí udělal děcko, holčičku, a pak jí v manželství mlátil a týral. A ona po létech na jakémsi pohřbu potkala jiného, romantického kluka, co si dle vyprávění jejího tatínka s ní hrával na pískovišti, než je rozvál život od sebe dřív, než se stačili k sobě přitáhnout a nerozlučně proplést paže svých životů, a teď tiše trpí každý v jiném manželství. Čekala jsem, že tu strunu mu prodavač, až bude stát ve dveřích, věnuje. Ale jinak, píšeš hezky. Slohově i obsahově.

Mrakula
30. 06. 2005
Dát tip
Trochu zbytečně se Ti tam opakují slova a věta začínající na ,,JÍ"- fuj. (Mrakul to nedočetla; ona lyrické výlevy nerada.)

evalota47
28. 06. 2005
Dát tip
Ju -líbí-T

Beketamon
21. 06. 2005
Dát tip
Kdybys řekl mě, mam vysoké e v šupliku. t

Brosqička
19. 06. 2005
Dát tip
Oslovilo mě to má to v sobě takovej tesklivej pocit.. a bylo to docela napínavý, četla jsem jedním dechem

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
dám klub. zviditelním svá oblíbená díla! :-)

Arien
01. 03. 2005
Dát tip
no, javor ze je, ale dyz na vic nemas:) (btw nejak ses ve cteni rozjela, slecno!)

johanne
01. 03. 2005
Dát tip
Ani ne, jen jsem si na tebe po nějaký době zase vzpomněla :o))

Arien
01. 03. 2005
Dát tip
To je hezké:)

johanne
28. 02. 2005
Dát tip
A me vzdycky rikali, ze je lepsi kupovat vsech sest strun dohromady, kdyz se jedna pretrhne :)... fajn, proc ne, takovej tuctovej pribeh, ale aspon si na nic nehraje ;).

Alojs
13. 11. 2004
Dát tip
Taky tady jsi mě vtáhla 100% do děje! Skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé. Moc líbilo -> oblíbená díla :-)

gabio
11. 04. 2004
Dát tip
ano, opravdu je to napsané moc krásně... strašně se mi to zamlouvá:) tip!!!!!!!!!

Lee
23. 03. 2004
Dát tip
dotklo se... je v tom to míjení úplně hmatatelné... jsem dneska trop tak mi to sedlo... jenom ta "kukadla", to mne dovádí k šílenství... "ty máš kukadla.. jak zrcadla" (((c:

Arien
23. 03. 2004
Dát tip
kukadla, kukadla, kuku, kuku, kuk!!!;) nebuďme detailisté, i když to je roztomilé (ale někdy taky dovádějící k šílenství) ale děkuju:)) (měli by vymyslet víc výrazů pro slůvko "děkuji", využila bych je všechny)

Barbar
21. 03. 2004
Dát tip
Nechám si Tě schovám do kapsičky tvoje srdce nedám do krabičky jeho volnost duše omezuje ta duše Tě celou prosvětluje :-) B A R B A R

Arien
21. 03. 2004
Dát tip
:))) já se musím opakovat

Barbar
21. 03. 2004
Dát tip
:))) A to je dobře nebo špatně?????????? BARBAR

Arien
21. 03. 2004
Dát tip
:))) jak kdy, někdy špatně, teďko dobře, to potěší asi každého, když ho někdo pochválí a víš, jak to pohladí jemnou ženskou (říkám ženskou, protože dívčí mi přišlo vždycky jako z dívčích románků a holčíčí jako holčičí časopisy) ješitnost?;)

Barbar
21. 03. 2004
Dát tip
Já se ptal na tohle: :))) BARBAR :-(

Arien
21. 03. 2004
Dát tip
promiň, jsem jen blondýna (přirozená), takže mi to chápe pozdějc:( ale ráda se usmívám, on svět bývá potom hezčí a někdy nezbývá než se usmívat a děkuju, děkuju moc:))) :))) :))) :))) :))) ještě jednou děkuju - nevadí? děkuju je tak pěkné slovo

Barbar
21. 03. 2004
Dát tip
děkuju je tak pěkné slovo Mám ho rád a Tebe taky těchto blondýn nejsou mraky Přirozená seš, jak vidno přiznat si to mi není stydno BARBAR

Arien
21. 03. 2004
Dát tip
taky bych něco krásného složila, ale neumím to, tak se na Tebe budu raději jen pěkně usmívat a děkovat Ti a přemýšlet nad slovy "Tebe taky" a mít Tě ráda, jak jen můžeš mít rád člověka, kterého jsi nikdy neviděl krásnou neděli:))

Libilo se mi, jak jsi to napsala, nedalo se to precist bez toho, aby clovek neco citil, aspon ja ano, protoze pocity, ktere popisujes, dobre znam... ahoj a jen tak dal..

chicoria
19. 03. 2004
Dát tip
To je doják, ale hezký.-)

Arien
19. 03. 2004
Dát tip
děkuju:))) děkuju moc

horák
18. 03. 2004
Dát tip
Hmm, tak tohle jsem po ránu zrovna nepotřeboval. Jsem na to moc rozervanej. NApsané je to ale skvěle *

Elyn
18. 03. 2004
Dát tip
No, ani já ne...* (horáku, kdo tě rozerval?)

sicco
18. 03. 2004
Dát tip
toš předvidatelné to rozhodně není, aspoň pro mě, je tam spoustu vedlejších motivů, takže sem byl závěrempřekvapen.

Rowenna
18. 03. 2004
Dát tip
**

fungus2
18. 03. 2004
Dát tip
Výborné. TIP

to není vůbec špatné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru